Ahoj,
ptám se za kamarádku: má starý 500GB externí disk WD Elements, kterému může být i přes 10 let. Obává se o jeho kondici, takže uvažuje o koupi nového exteráku. Pořád platí, že nejlepší řešení je koupit krabičku a disk zvlášť? Nechci SMR, takže bych chtěl 2,5" CMR/PMR. Líbila by se mi Toshiba L200 500GB, 8MB, terabajtová verze už se nedělá.
Používá pracovní notebook Lenovo s 256GB SSD, volných asi 112GB. Exterák je plný ze tří čtvrtin, ale většinu zabírají filmy, které nepotřebuje. Pak má nový Samsung A33 (6/128GB). Já myslím, že 500GB disk by stačil, ale mít to jenom na něm je blbost. NAS je drahý a zbytečný. Jak se díváte na cloudová úložiště, jako jsou OneDrive nebo Google Disk? Já s cloudy nemám zkušenosti, je to intuitivní?
Tu Tošibu (budu psát česky) mám otestovanou na dvou kamarádkách s hliníkovým boxíkem od Axagonu, někdo tvrdí, že Axagony jsou blbý v tom, že mají micro-USB, které je náchylnější na vylomení, takový Gembird má plnotučné USB-A.
Dnes jsme objednali 128GB flešku, protože už nemáme kam odlít ta data ze starého exteráku.
Další věc, která mě zajímá je to, jestli u OneDrivu musíte mít Microsoft účet a aktivně ho používat na počítači, protože jde o pracovní notebook. Může si OneDrive založit na mobilu a přihlašovat se k němu jen přes web? Má myšlenka je taková, že 500GB extéráku by mohlo stačit + mít za 389 korun ročně 100GB ve OneDrivu. A těch nejcenennějších 100GB by si hodila do cloudu, jako dvojitá záloha. Případně uvítám tip na jiný, výhodnější cloud. Díky moc za případné odpovědi.