Na HDD omezit oddíl na dobrou oblast.

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod regine 22. 1. 2024 10:02

Provedením kontroly disku (HDD) se na oddílu jen s uživatelskými údaji d:\ od zobrazené hodnoty 90329 (graficky za 2/3) zastaví kontrola a dál nepokračuje. K chybové hlášce nedojde. Provedeno v GUI i v terminálu příkazem chkdsk d: /f.
Uvedený stav už trvá 5 let, hranice se nemění, nerozšiřuje. Na c:\ je Windows_10.
1. Je nějaký SW, který oddíl d:\ zkontroluje a definovanou partition velikosti 390GB zmenší jen na oblast, která je nenarušená?
2. Mohu ji omezit i jiným programem, jako GParted, ale nevím jaký význam má číslo (dekadické, hexadecimální ...) uvedené při kontrole.
PLS poraďte.
Nice Day :-) Hezky den :-)
regine
Junior

Odeslat příspěvekod regine 27. 1. 2024 08:24

1. Údajně příčinou může být soubor nebo složka, která v pojmenování má nepřípustný znak (kód). Získáno může být ze staženého ZIP-souboru a po rozbalení se položka s nepřípustným znakem uloží.
2. Oddíl/partition jsem odhadem zmenšil o 5GB, což z 390 GB je zanedbatelná ztráta a vše je OK (se štěstím na poprvé). Časem oblast zpětně rozšířím. Zatím ponechám v klidu. Jde o řešení: 'Pacient nebyl vyléčen, ale nemocný úd je odstraněný.'.
3. Použil jsem i Seagate DiskTool, který samozřejmě označil HDD jako fyzicky nezávadný. Formátování HDD a povolené kódové stránky nejsou součástí testu DiskTool.
4. Vhodný SW pro obdobné odstranění problémů jsem nedohledal. Například vyhledat nepřípustné znaky pro Windows 10 s NTFS a navrhnout opravu.
Nepovolené znaky v názvech souborů/složek ve Windows, ale Unix-klonech jako macOS-Apple či Linux povolené jsou:
< (less than)
> (greater than)
: (colon - sometimes works, but is actually NTFS Alternate Data Streams)
" (double quote)
/ (forward slash)
\ (backslash)
| (vertical bar or pipe)
? (question mark)
* (asterisk)
0-31 (ASCII control characters)
Nice Day :-) Hezky den :-)
regine
Junior