pomalé všechny disky - po pár vteřinách max. 80MB/s

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Razor22 21. 3. 2024 17:56

Ahoj,

mám problém u nového počítače, všechny disky jsou pomalé. Při testech nebo prvních pár vteřin kopírování je vše ok a jedou naplno. Po cca 5-10 vteřinách ale vždy klesnou na nějakých 80 MB/s. A to i při kopírování z m.2 na m.2, kde by to mělo jet v tisícovkách. Velmi zvláštní také je, že větráčky procesoru se při kopírování roztočí a procesor ukazuje 36 procent vytížení. Vůbec netuším, kde je problém a co bych mohl zkusit, jestli například něco v BIOSu, we windows nebo kde. Že by to byl HW problém mě přijde divné. Vše ostatní pracuje ok, testy rychlosti CPU, paměti atd.

SSD disky jsem měl ve starém pc a kopíroval na ně data a žádný problém nebyl, až v novém Pc, kde jsem pak zjistil, že je problém i s m.2.
Netuší prosím někdo, kde by mohl být zakopaný pes nebo co bych mohl zkusit?
Moc děkuji.

AMD TR 7980X, deska ASUS, Win 11 Pro
Razor22
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 3. 2024 18:02

Sifrujes?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 21. 3. 2024 19:22

Kombinace vrstev zabezpečení Win 11 a antiviru takový propad klidně udělá. Windows 11 má docela problém s přenosem většího množství malých souborů.
Jen tak pro legraci spusťte PC v nouzovém režimu, vypněte antivir v reálném čase a zkuste kopírovat - nárůst by měl být v násobcích.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Razor22 21. 3. 2024 21:25

Nešifruji.

Ale nainstaloval jsem všechny ovladače chipsetu a zdá se, že je problém vyřešen. Z firmy, která systém skládala a instalovala, jsem měl informaci, že to nainstalovala. Tak buď ne a nebo to bylo potřeba z nějakého důvodu nainstalovat znovu.
Nicméně nyní se zdá, že je to ok a i zátěž procesoru je v pohodě. Takže díky všem a píšu to sem, aby případně ostatní věděli, co dělat.
Razor22
Junior

Odeslat příspěvekod Razor22 22. 3. 2024 09:52

Tak bohužel, dnes po zapnutí se to zdálo také vše ok. Ale komp je nějakou dobu zapnutý, normálně pracuji a nyní jsem při kopírování zjistil, že je problém opět zpátky. Prostě při kopírování to jede max. 80 MB/s a procesor jede na cca 36 procent. Když restartuju, nějakou dobu to nedělá, než zase začne. Vůbec netuším, co to má být :(
Razor22
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 22. 3. 2024 10:48

Co je to za disky? Tohle info si měl uvést hned v prvním postu.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Razor22 22. 3. 2024 10:54

Jsou to 2x m.2 a 2x ssd. Vše Samsungy. Diskama by to ale být nemělo, měl jsem je ve starém počítači a to fungovalo bez problémů, ještě to budu testovat.

Jedná se o Samsung 980 Pro 1TB a Samsung 870 QVO 8TB.

Po restartu to chodí normálně, což je nejzvláštnější a až po nějaké době to začne toto způsobovat. Pokusím se ještě zjistit, jestli stačí, když běží delší dobu počítač na prázdno nebo na něm musím něco dělat.

Zároveň jsem se nyní také koukl na to CPU, proč běží na 36 procent při pouhém kopírování. V procesech jede na 20 procent System a na 15 procent Průzkumních windows.

Vůbec netuším, co to má znamenat. Moc děkuji za pomoc.
Razor22
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 22. 3. 2024 11:32

Razor22 píše:......... Samsung 870 QVO 8TB.

Zde se nejedná o problém, ale o vlastnost. QVO disky jsou dobré na čtení, ale po stránce zápisu jak zaplníš cache, tak je to pomalá lemra.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Razor22 22. 3. 2024 12:33

Ne, tím to opravdu není. Ten samý problém dělají i m.2 disky, které jedou 3500 jeden a 6800 druhý.

Krom toho po zapnutí počítače nebo po restartu se to nějakou dobu vůbec neprojevuje a vše kopíruje rychle jak má. Také kopíruji 8GB soubor, nic velkého.
Další věc je, že když se to projevovat začne, jak jsem řekl, procesor začne pracovat na cca 35 procent. To by při kopírování, ať už jakémkoli, rozhodně dělat neměl.

Na netu jsem zjistil, že lidi mají občas tyto problémy u Win 11, nicméně na trhu jsou už delší dobu, tak nevím, jestli to může být stále tím.
Razor22
Junior

Odeslat příspěvekod m.kv 22. 3. 2024 12:43

Jen nápad. Když jsi mluvil o těch ovladačích chipsetu. Ve správci zařízení nesvítí nějaký otazník?
m.kv
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Razor22 22. 3. 2024 13:31

Bohužel, nesvítí tam vůbec nic, vše se zdá být v pořádku.

Po restartu opět v pohodě, mohu kopírovat jak chci. Pak jsem to zkusil po hodině a 10 minutách a zase stejný problém. :(
Razor22
Junior

Odeslat příspěvekod Razor22 22. 3. 2024 15:52

Tak další zjištění. Když zavřu proces Průzkumní Windows, samozřejmě hned zase naběhne a disky i CPU se zase chovají normálně. Ale po nějaké době se problém opět opakuje.
Razor22
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 22. 3. 2024 16:14

Vyzkoušejte ten nouzový režim, případně živou distribuci linuxu na USB - tím odhalíte velmi rychle, zda za to může SW (hádám Win11) nebo ja tam HW problém. Jinak vytížení CPU při kopírování je správné.
Jako důvod vidím opravdu ten Windows 11. Nejste jediný, koho tato situace trápí a MS s tím bojuje už několik verzí. A jak píšete, potíž je explorer.
Pokud nutně musíte přenášet větší množství souborů a nechcete čekat, až/pokud to v MS opraví, vyzkoušejte Robocopy.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Razor22 22. 3. 2024 16:20

Tak nyní jsem zkusil opět udělat trik s uzavřením exploreru, ale nyní už to z nějakého důvodu nepomáhá. Kopírování pomalé, CPU nesmyslně vysoké.
Razor22
Junior

Odeslat příspěvekod m.kv 22. 3. 2024 20:18

Viz. poslední reakce od EmilPastelka. Bez toho to budou jen výkřiky do tmy.
m.kv
Ex-moderátor

Další stránka