Stažení dat z externího harddisku

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod E Pluribus Unum 21. 4. 2024 15:15

Zdravím, mám harddisk z notebooku (Seagate ST9320423AS) a pořídil jsem si redukci SATA/USB (AK-AU3-07BK). Po připojení tohoto HDD k notebooku se HDD objeví ve správě disků, ale po aktualizaci (F5) se disk zobrazí jako neznámý. Když jej zkusím inicializovat, tak mi vyskočí hláška "Žádost se nezdařila z důvodu závažné chyby hardwarového zařízení.". Nejlepším způsobem je údajně napojit jej na stolní PC, ale ten bohužel nemám. Je zde nějaká možnost jak získat data z onoho HDD?
E Pluribus Unum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 21. 4. 2024 16:11

Ten notebook s tímto diskem normálně funguje?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod E Pluribus Unum 21. 4. 2024 16:22

Pokud se nemýlím, tak v něm fungoval normálně. Myslím, že odešla obrazovka, tak jsem vyndal harddisk a zbytek notebooku vyhodil. Už je to ale nějakou dobu, takže si nejsem sto procentně jist.

P.S.: V trial verzi EaseUS (program na extrakci dat) se tento harddisk objeví i s daty, ale je to jediný program který to zobrazuje a upřímně nechci platit za koupi tohoto programu.
E Pluribus Unum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 21. 4. 2024 17:26

Udělal bych Live bootovací flešku s LinuxLite https://www.linuxliteos.com/mirrors.php
Nabootoval NB bez instalace, připojil inkriminovaný USB disk, spustil "Parted" (jiný název GPartEd). V něm, pokud už data zachraňovat nepotřebuješ, můžeš rušit a vytvářet, opravovat...
POZOR na systémový disk Windows v notebooku!!! Nepokaž ho!
Třeba to vyjde.

EDIT: "Stažení dat" - tak to se omlouvám. I tak můžeš vyzkoušet, jestli Linux nebude vidět to co EaseUS.
Naposledy upravil meda2016 dne 22. 4. 2024 11:06, celkově upraveno 1
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod E Pluribus Unum 21. 4. 2024 18:02

Téma se jmenuje "Stažení dat z externího harddisku", tedy je předpokladatelné, že ta data zachovat chci. Ale i tak díky za radu!
E Pluribus Unum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 21. 4. 2024 19:17

Je možné, že stávající notebook nemá dostateční napájení v portu USB. Dle typu mívají notebooky alespoň jeden port označení pro externí napájení (ve smyslu, že z daného USB lze napájet energeticky náročnější periferie).
Pokud máte možnost, zkuste redukci s diskem u stolního PC, nebo vyzkoušejte ostatní USB porty na notebooku (který bude sám připojen k napájení, ne na baterie).
Ideální by byla redukce s vlastním napájecím zdrojem - toho lze docílit i v případě připojení této redukce přes aktivní USB hub.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod E Pluribus Unum 21. 4. 2024 19:35

Pokud jsem se správně dočetl, tak HDD typu 2.5'' nepotřebují dodatečné napájení (což je můj případ). Napájení potřebují HDD typu 3.5''. Stolní PC bohužel nemám, jinak bych to samozřejmě řešil takovýmto způsobem.
E Pluribus Unum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pytlík 21. 4. 2024 20:28

Ale pochop, že ten disk 2,5" musí být zapojen do USB portu, který je schopen dodat dostatečný proud , obzvláště při rozběhu. Ten disk potřebuje nejen 5V napětí, ale i dostatečný proud, což je zhusta problém. A také může být problém v propojovacím USB kabelu (velký úbytek napětí na napájecích vodičích, takže, i když je USB schopno proud dodat, přes tenký kablík ho prostě neprotlačí)
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 21. 4. 2024 20:34

Starší typy HDD při startu mohou ve špičce požadovat víc, než USB dodá. Nicméně zásadní je to USB na Vašem zařízení. Jak jsem psal, z důvodu úspor baterie mívají notebooky plně a stabilně napájené jen některé porty. Někteří výrobci je značí (barvou vnitřního plastu nebo značkou), jiní ne. Napište typ NTB.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod E Pluribus Unum 21. 4. 2024 20:50

Lenovo Legion Y520-15IKBN.
E Pluribus Unum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 21. 4. 2024 23:47

Dle manuálu jsou všechny porty OK, ale pro externí zařízení s vyšším odběrem (HDD) musí být notebook připojen ke zdroji.
Pokud tedy plníte všechny požadavky (jste připojen a otestoval jste i ostatní porty), neměla by chyba být v nedostatečném napájení vinou NTB. Stále je tu ještě varianta vadné redukce (přeci jen, je to levná záležitost), proto bych ji otestoval i na jiném PC a jiném HDD.
Jako další krok bych disk připojil rovnou ke stolnímu PC (případně interně do NTB, pokud je daná pozice volná - přístup je snadný). Už jsem se setkal s disky, které byly velmi náchylné na připojení a spolehlivě fungovaly jen interně.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod E Pluribus Unum 22. 4. 2024 09:21

Na jiném PC jsem to taky testoval, ale tam to dělalo více méně to stejné. Jediný rozdíl byl, že se mi diskové jednotky objevily v Tento počítač. Bohužel se zobrazovaly jako prázdné a nepřístupné.
Jinak díky za radu.
E Pluribus Unum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod meda2016 22. 4. 2024 11:08

...Bohužel se zobrazovaly jako prázdné a nepřístupné..

"Stažení dat" - tak to se omlouvám. I tak můžeš vyzkoušet, jestli live boot Linux nebude vidět to co EaseUS.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod E Pluribus Unum 22. 4. 2024 13:04

OK, zkusím. Díky za radu.

-- 22. 4. 2024 14:09 --

UPDATE: Právě jsem měl možnost napojit ten harddisk na stolní počítač. V BIOSu se normálně zobrazoval, ale ve Windows to dělalo to stejné co u mě na ntb - disk se zobrazil ve Správce disků, ale po aktualizaci už tam nebyl. Ve chvíli kdy tam byl zobrazený, tak jakákoli aktivita vyhodila hlášku "Operace se nezdařila kvůli závažnému poškození hardwarového zařízení". V Tento počítač se objevily oba sektory harddisku, ale byly prázdné (nezobrazovala se ani velikost jednotlivého disku). Po aktualizaci oba sektory zmizely. Nakonec jsem se v rozrušení naštval a zkoušel jsem ty disky i naformátovat, ale nešlo ani to.
Napadá někoho něco, nebo je ten disk naprosto odepsaný?
E Pluribus Unum
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Pytlík 22. 4. 2024 18:27

Snad jediné, co občas pomůže (není to ale univerzální rada) je očištění a eventuální napružení kontaktů mezi deskou elektroniky a kovovým tělesem disku, tzn. destičku odšroubovat (je potřeba použít odpovídající šroubovák, šrouby jsou na fest a jakýkoliv improvizovaný nástroj je jenom poničí) a očistit dosedací plošky kontaktů.
Jak ale píšu, někdy to pomůže, jindy ale ne. Ale nic jiného laik neudělá.
Pytlík
Pokročilý

Další stránka