elektronika externího 2,5" HDD plotnového

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod ondra02 22. 6. 2024 17:33

Zdravím,

Otázka: Jsem schopen nějak zjistit, jak je externí 2,5" disk uvnitř udělaný? Jestli je tam SATA 2,5" HDD nacvaknutý na řídící elektronice nebo je ta elektronika natvdro připájená k tomu 2,5" HDD?

Vybárám známé 2,5" exterák na ukládání dat a narazil jsem na jednu věc, kterou člověk dřív neřešil a to, že nové externí HDD jež v sobě nemají 2,5" HDD připojený k řídící eletronice přes SATA konektor, ale ty HDD jsou natvrdo k té řídící elektronice napájené, takže v případě, že ona odejde a to se prý bohužel stává (což může být i třeba pádem a jinou nehodou), tak dostat se do to HDD je mnohem složitější než jen rozdělat rámeček, odpojit HDD, koupit druhý za pár Ká a může se pokračovat, pokud HDD je ok. Sám mám 2,5" exterák jak klasický, tak i HDD v rámečku.

Právě váhám mezi 2,5" HDD + rámeček na 2,5" nebo exterák all in one.

Nevýhoda HDD+rámeček
- malá nabídka rámečků, vyšší cena, žádný SW pro třeba NTFS pro MacOS atd, žádné ochrana IP a drop (i když to je takový....)
Výhoda HDD + rámeček je samozřejmě vlastní výběr HDD

Kdybych věděl, jak je exterák vevnitř dělaný, tak asi půjdu do exteráku. Ale jak to zjistit? Toto výrobce asi nikde neuvádí, stejně jak nikde nepíše, co za typ HDD uvnitř exteráků běží.

Dík za info

-- 22. 6. 2024 18:34 --

ondra02
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 6. 2024 18:10

SATA disky dnes už v externích modelech (téměř vůbec) nejsou. Osobně rámeček a MX500 do toho.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod ondra02 22. 6. 2024 19:51

ok. Díky! A SSD na ukládání dat je dobrej nápad? To už ty SSD jsou tak trvanlivý a spolehlivý?
ondra02
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 22. 6. 2024 21:22

Používám přesně takto roky. K plné spokojenosti. (S Crucial MX500 2TB)
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN