Staré microSD s fotkami se chtějí naformátovat

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod laphroaig 27. 9. 2024 11:50

Ahoj, z mám 2 ks mechanicky nepoškozených v suchu a temnu skladovaných microSD karet, cca 9 let starých. Byli používané jako uložiště v podobně starých telefonech.

Při vložení do čtečky a kliknutí na ikonu vyskočí: Disk v jednotce D: musí být před použitím naformátován.

Napadá mě použít příkaz CHKDSK, ale raději se před tím chci zeptat zkušenějších zde. Nerad bych udělal nějakou chybu a o data definitivně přišel, nemám s tímto zkušenost, díky moc. :-]
Přílohy
000.png
laphroaig
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 27. 9. 2024 15:08

Jako že 9 let někde ležely zapomenuté? Tak to se obávám, že už na nich žádná data dávno nejsou.
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod meda2016 27. 9. 2024 21:33

Otázkou je, jaký formát je použitý. Poraď se s někým, kdo má operační systém Linux - ten čte více formátů než Windows.
Například flešky formátované v TV Android nebo Tizen se budou jevit ve Windows také jako prázdné.

No a naposled může být, že už jsou SD opravdu nečitelné.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod myšpulín 28. 9. 2024 06:33

Nedávná zkušenost se staršími microSD kartami.
Do jednoho zařízení jsme potřebovali microSD kartu pro nahrání aktualizace, od kolegy jsem sehnal SanDisk 4 GB, měl jich asi 30.
Připadal jsem si jak když mám před sebou stírací losy, výherní = funkční byla asi jedna karta z deseti. Všechny v originál obalu.
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod aaaa 28. 9. 2024 06:56

To mohla byt jenom vzajemna nekompatibilita.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod myšpulín 28. 9. 2024 07:04

Ne, zkoušeli jsme je oživovat několika čtečkami karet a na různých PC, až ty odzkoušené s nahranými soubory šly do toho zařízení. Zkoušelo to víc lidí. :D
myšpulín
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod laphroaig 2. 10. 2024 14:24

Ke stáří karet - mám dohromady 9 microSD, jsou staré 13-8 let.
- 6 z nich funguje naprosto bez problémů
- jen 1 opravdu stará nenačtá
- zmíněné 2 vykazují ty hlášky o defragmentaci

Ty karty byli ve smartphonu starém dneska cca 13 let. Předpokládám že ten smartphone ty data formátoval nějakým starým způsobem, který již není kompatibilní s novou technikou.

Jako nejpříhodnější se mi právě zdá zkusit ten CHKDSK příkaz, ale mám obavy abych tím nějak neuškodil, proto se ptám na zkušenosti. Jsem přesvědčený že tam ty data jsou, protože karty jsem skladoval opravu hermeticky uzavřené ve stabilní teplotě a tmě jako všechny ostatní, které fungují. :!:
laphroaig
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 10. 2024 01:52

U flash pamětí je zásadní občasné připojení/oživení. Stáří samotných médií na konzistenci vliv nemá, jen dlouhodobé skladování.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 3. 10. 2024 10:33

Co si predstavit pod pojmem obcasne? Jednou za mesic nebo jednou za rok?
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 3. 10. 2024 16:43

Můžete jednou za měsíc, vždy každý rok :) Ale stačit by měly roční intervaly.
Obecně není flash paměť určena k dlouhodobému uchovávání dat. Zaříjení na její bázi mají životnost do těch 10 let max. Podobně jsou na tom i SSD. Na druhé straně jsou pak například magnetické HDD, které zvládají 60+ v odpojeném stavu. Nebo archivační CDR/DVDR s 50-100 lety.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 4. 10. 2024 18:48

Jen 10 let max? Takze kdyz uz mam v autokamere microSD kartu 8 let, tak mi do dvou let odejde?
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 4. 10. 2024 23:23

Bavíme se o vytažené kartě bez napájení někdy v šuplíku. V kameře je karta aktivní - pokud tedy tu kameru nemáte někde hozenou pod postelí a těch 8 let jste ji nezapnul.
Podle kapacity karty a množství dat si spočítejte životnost sám - teoreticky by měla vydržet cca 10 tis. přepisů. A pokud SD umře na zápis, pak stávající data půjdou číst dál. Jen už nic nového nepřibude.
Emil Pastelka
Junior