SSD GPT není vidět, ani v BIOSu

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod dovahkiin 6. 10. 2024 13:15

Ahoj, asi jsem se začal vrtat v něčem čemu nerozumím a ukázalo se to. Chtěl jsem si na prázdný distk nainstalovat W11 z USB ale psalo mi to, že to nejde na MBR, že musí být ten disk GPT (nevím co ani jedno znamená) ale našel jsem si návod jak to v diskpart udělat. Tak jsem to provedl, úspěšně, ale poté se mi disk přestal všude ukazovat a to včetně BIOSu. Nevěděl by někdo jak tohle zvrátit, nebo opravit? V tuhle chvíli je ten disk nepoužitelný, nevidím ho ani ve Správě disků. Předem díky za odpovědi.
dovahkiin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Wikan 6. 10. 2024 15:23

A co presně jsi udělal?
Wikan
Moderátor

Odeslat příspěvekod dovahkiin 6. 10. 2024 15:45

V Run boxu zadal diskpart, poté list disk, select disk 2 (ten co jsem chtěl, neměl u sebe hvězdičku ve sloupci gpt navíc se dal poznat podlea velikosti), clean a poté convert gpt.
Napsalo mi to že to bylo úspěšné ale prestal se všude zobrazovat.
dovahkiin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dodiken 6. 10. 2024 18:03

K akej doske si to pripájal?
Ja som s tým tiež mal problém, lebo som chcel na nejakú Dell dosku dať nové SSD namiesto HDD.
Nakoniec som sa na to vykašlal.
Define R4, Corsair RM 850x ATX 3.1, Gigabyte B660 Gaming X AX D4, i5-12500 - Fortis 5, ASUS RTX 4070 DUAL 2xP12, Kingston Fury 2*16GB-3600MHz, Kingston KC 2500 1TB, CT1000MX500, WD20EZBX, SyncMaster 2494LW, Icon uDAC v 2, SHP8900, Tascam VL-A5
dodiken
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 7. 10. 2024 00:33

Ve chvíli, kdy je disk GPT, jej BIOS nevidí, pokud je boot nastaven na režim Legacy. Pomůže změna na UEFI.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod dovahkiin 7. 10. 2024 17:13

Aha! Tak to bude asi tím, už chapu proč na novém notasu vidět byl a na tom starém asi ne, musím to tam někdy zkontrolovat v BIOSu.
A ještě jedna otázka, je nějaká možnost jak z jednoho disku na druhy, přičemž oba mají w11, bud sjednotit oba systémy včetně původních programu, dat a složek, nebo tyto veci přenést tak abych nemusel vše znovu instalovat a zůstaly mi i takové veci jako jsou třeba záložky v prohlížeči?
dovahkiin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dovahkiin 8. 10. 2024 15:26

Emil Pastelka píše:Ve chvíli, kdy je disk GPT, jej BIOS nevidí, pokud je boot nastaven na režim Legacy. Pomůže změna na UEFI.

Kouknul jsem do systémových informací a je tam napsáno UEFI a přesto není ten ssd disk vidět když ho připojím přes externí box. Když jsem ho zapojil uvnitř notasu který se snažím zprovoznit tak v BIOSu vidět je, nemůže to být ještě kvůli tomu že na jednom počítači je w10 a na druhém w11?
dovahkiin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod r34ktor 8. 10. 2024 17:06

Co je to konkrétně za box a SSD (výrobce + typ)? Aby vůbec byly navzájem kompatibilní.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dovahkiin 8. 10. 2024 18:10

Disk má na sobě napsáno V-NAND SSD 980 nvme M.2 ssd, box je UGREEN USB-C M.2 NVMe SSD Enclosure za necelých 600 z alzy.
Každopádně to fungovalo než jsem ten disk převedl na gpt.
dovahkiin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dovahkiin 8. 10. 2024 19:16

Ještě jsem zkusmo prekonvertoval jednu flashku z mbr na gpt a sice nebyla pak videt v tento počítač ale oproti tomu ssd ve správě disků a v seznamu v DiskPart ano. Jen nevim co a jestli vůbec něco to dokazuje.
dovahkiin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 8. 10. 2024 23:51

dovahkiin píše:Kouknul jsem do systémových informací a je tam napsáno UEFI

Nevím kam jste koukal, ale nápis UEFI někde v informacích není "nastavte boot do režimu UEFI".
Jděte tedy přímo do nastavení BIOSu (či UEFI) a podívejte se, jak je nastaveno "boot options".
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod AdamNo 9. 10. 2024 16:51

dovahkiin píše:V Run boxu zadal diskpart, poté list disk, select disk 2 (ten co jsem chtěl, neměl u sebe hvězdičku ve sloupci gpt navíc se dal poznat podlea velikosti), clean a poté convert gpt.

Taky jsem měl stejný problém, kdy SSD disk nebyl vidět v BIOSu.

Řešení:
Nabootovat z flash disku Windows 11 instalačku.
Při výběru, kam nainstalovat Windows: stisknout SHIFT+ F10
diskpart
list disk
select disk ČÍSLO_DISKU
clean
exit
Zavřít příkazovou řádku
Kliknout na Refresh
Následně vybrat disk a nainstalovat W11.
AdamNo
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 9. 10. 2024 17:13

Jaká je konfigurace HW PC, na kterém to zkoušíš zprovoznit (CPU, model desky, verze BIOSu, verze OS)?

Pokud je SSD v BOXu, tak ho Správce zařízení vidí, nebo nevidí? Pokud ho vložíš přímo do desky, detekuje ho BIOS?
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dovahkiin 11. 10. 2024 17:49

Emil Pastelka píše:
dovahkiin píše:Kouknul jsem do systémových informací a je tam napsáno UEFI

Nevím kam jste koukal, ale nápis UEFI někde v informacích není "nastavte boot do režimu UEFI".
Jděte tedy přímo do nastavení BIOSu (či UEFI) a podívejte se, jak je nastaveno "boot options".

Režim systému BIOS v Systémové informace je a u něho je napsáno UEFI, z toho jsem vycházel. Ale kouknu na to i v samotném BIOSu

-- 11. 10. 2024 18:50 --

AdamNo píše:
dovahkiin píše:V Run boxu zadal diskpart, poté list disk, select disk 2 (ten co jsem chtěl, neměl u sebe hvězdičku ve sloupci gpt navíc se dal poznat podlea velikosti), clean a poté convert gpt.

Taky jsem měl stejný problém, kdy SSD disk nebyl vidět v BIOSu.

Řešení:
Nabootovat z flash disku Windows 11 instalačku.
Při výběru, kam nainstalovat Windows: stisknout SHIFT+ F10
diskpart
list disk
select disk ČÍSLO_DISKU
clean
exit
Zavřít příkazovou řádku
Kliknout na Refresh
Následně vybrat disk a nainstalovat W11.

Zkusím jakmile budu u počítače, třeba to vyjde. Kupoval jsem si předběžně druhý disk který stejně budu potřebovat, tak kdyžtak uvidím jestli to nepujde tam.

-- 11. 10. 2024 18:56 --

r34ktor píše:Jaká je konfigurace HW PC, na kterém to zkoušíš zprovoznit (CPU, model desky, verze BIOSu, verze OS)?

Pokud je SSD v BOXu, tak ho Správce zařízení vidí, nebo nevidí? Pokud ho vložíš přímo do desky, detekuje ho BIOS?

Správce ho nevidí, do desky jsem ho dát nezkoušel, protože mám trochu strach tenhle starší počítač otevírat, když jsem to dělal naposledy, tak jsem tam urval asi 2 závity, u toho novějšího to otevírání bylo snazší.
Přílohy
systém.png
dovahkiin
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod dovahkiin 13. 10. 2024 20:06

Tak mini update pro kohokoliv koho by to zajímalo, nevím jak, ale ten disk byl v Prostorech úložiště, když jsem ho tam zrušil, tak se mi začal zobrazovat ve správci disků kde už jsem ho mohl inicializovat. Teď už jen dostat se k datům u toho úplně původního, který se ve správci disků zobrazuje a nejde inicializovat (chyba špatná funkce) jen skrze ten usb box ale když ho připojím k základní desce tak se neobjeví vůbec.
dovahkiin
Kolemjdoucí

Další stránka