Rychlá fleška pro zápis

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod aurum 23. 11. 2024 22:32

Zdravím, nemá někdo, prosím, tip na rychlou flešku pro zápis? Malou, na klíče. Koupil jsem si Kingston DataTraveler SE9 (Gen 3) 512GB a je to tragédie. Čtení celkem v pohodě, ale zápis (ten právě potřebuji slušný) k ničemu. Zpočátku, chvilku jede jakž takž, ale pak téměř stále 350 - 700 kB. Nechápu, jak je možné dát do prodeje něco takového. Takže, má někdo nějaký tip na malou flešku, která by na tom byla aspoň průměrně?
aurum
Junior

Odeslat příspěvekod aaaa 24. 11. 2024 08:01

Ty s vysokou kapacitou jsou rychlejsi nez ty s nizkou kapacitou.
Nokia E50 + 2GB microSD A-Data + Nokia BH 202
aaaa
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 24. 11. 2024 08:09

To máš tisíce maličkých souborů, že?
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod aurum 24. 11. 2024 14:35

to KineCZek: Právě že ne, jsou to samé velké soubory od 3 do 8 GB. Už jsem ji vrátil, nepoužitelné.
aurum
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 24. 11. 2024 15:25

Velmi rychle a spolehlive jsou SanDisk Ultra Dual Drive Luxe USB-C/USB-A. Pouzivam 1TB verzi, ktera zapisuje pres 60MB/s, mam na tom pres Ventoy instalacky a nosim ji na klicich (cti: zaiva peklo na Zemi) uz asi dva roky ... kupodivu porad zije.

Z levnych jsem si ted celkem oblibil AData UR340. Velke soubory zapisuje uz u 32GB varianty cca 35MB/s, coz vzhledem k jeji cene vubec neni spatne. Navic existuje solidni sance, ze vetsi kapacity budou rychlejsi. Mimochodem o chlup drazsi AData UV350 je ve 32GB verzi kupodivu pomalejsi, vetsi kapacity jsem ale netsetoval.

-

Na vetsi presuny mam externi NVME se zapisem 1100MB/s - krabicka vyjde na cca 700 a SSD do ni uz jen podle penezenky.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod r34ktor 24. 11. 2024 17:28

S doporučením je to těžké. Mám i rychlé modely (380MB/s čtení a 240MB/s zápis), ale už se nedají koupit.

Z relativně rychlých mohu zmínit např. Kingston DataTraveler Kyson 128GB (240MB/s čtení a 75MB/s zápis).

Kingston DataTraveler Kyson 128GB - čtení.png

Kingston DataTraveler Kyson 128GB - zápis.png

Problém je, že kusy co mám, jsou více než dva roky staré. Vnitřnosti aktuálně prodávaných mohou být jiné.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod aurum 24. 11. 2024 17:55

Pro přenos většího nákladu používám taky krabičky a v nich SSD, je to frkot. Mám jednu flešku 128 GB, tuším od HyperX - Kingston. Taková už se snad nedělá, zápis přes 300-400 MB stabilně, čtení přes 400 - 500. Jen je trochu větší a na klíčích mi moc nesedí. Mám rád mini klíče bez zbytečností :-). Když už jsme u flešek, zeptám se na něco. Zkopíruju na flešku (nebo jiný disk) nějaký větší soubor, následně ho zkopíruju někam jinam, zase na jiný disk a přitom druhém a dalším kopírování je to někdy okamžité. Vysvětluju si to tím, že to první kopírování jde přes RAM paměť, ve které to do vypnutí počítqče zůstane (mám 64 GB) a pak je přesun rychlejší. Jenže, jak se může soubor třeba 3GB zapsat za dvě, tři sekundy na jiný disk fyzicky? Tohle mi hlava nebere, snad mi to někdo vysvětlí. Jinak oběma děkuji za doporučení.
aurum
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 24. 11. 2024 19:16

Zdánlivě rychlý zápis je dán použitím mezipaměti (lze zakázat). Soubor se nasype do RAM, odkud se zapisuje na disk. Aplikaci ovšem systém oznámí úspěšné provedení operace již v momentě nakešování do RAM.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod aurum 24. 11. 2024 19:31

r34ktor: Ano, takže když systém oznámí, že je hotovo, ve skutečnosti bude ještě nějakou dobu kopírovat. Kde se to zakazuje? Myslím, že to není moc užitečná věc.
aurum
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 24. 11. 2024 21:15

Správa počítače > Správce zařízení > Diskové jednotky. Pak každou jednotlivou rozklikneš a nastavíš požadované parametry na kartě Zásady. Dostupné možnosti se liší dle toho, zda Windows jednotku identifikují jako interní, nebo externí.
Kingston Kyson - Zásady.png
Kingston Kyson - Zásady.png (22.48 ) Zobrazeno 1879 krát

Samsung EVO Plus - Zásady.png
Samsung EVO Plus - Zásady.png (10.12 ) Zobrazeno 1879 krát
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod aurum 24. 11. 2024 21:53

Díky. Mimochodem, teď večer mi dorazila fleška Kingston DataTraveler Kyson 64GB, jak jsi o ní psal. Zrovna ji testuju, no, už to asi není, co bejvávalo, zápis jede v sinusoidě 15 - 25 MB. Takhle běhaly flešky už hrozně dávno. Ale nechám si ji (259 kc), už mě nebaví vybírat :-). Jen to klamání zákazníků mě mrzí. Prodejci píšou závratné rychlosti, aspoň u zápisů , ale liší se to se skutečností i několikanásobně.
aurum
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 24. 11. 2024 22:25

Poláci mají 128GB za 262 Kč.

Rychlost zápisu výrobce specifikuje jen u 128GB a vyšších verzí (viz datasheet).

Degradace produktů v čase je bohužel normální. Výrobci katují kosty a osazují čím dál horší a levnější čipy.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod aurum 24. 11. 2024 22:44

Díky za informace. Těžko říct, jestli Poláci v tom budou mít kvalitnější čipy. S Allegrem nemám úplně nejlepší zkušenosti, ale je fakt, že tam mají produkty levnější. Ještě využiju zanalosti domácích a zeptám se na ještě jednu věc. SSD disky se časem opotřebují, mají životnost nějaké stovky kompletních přepisů (jak který, samozřejmě). Flešky pracují na podobném systému, jako buňky SSD Disků? Dle mě asi ne, ale jsou pak teoreticky nesmrtelné? :-)
aurum
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 24. 11. 2024 23:46

Úplně totožném.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod dockalacek 25. 11. 2024 09:58

Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Další stránka