Nejlepší volba pro zálohu dat

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 12. 2024 21:01

Trable se SMR si musí každý zažít sám, do té doby většina lidí vůbec neuvěří, jak až moc (s důrazem na slovo moc) špatné to může být.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Kootil 26. 12. 2024 21:04

Proto se tomu chci vyhnout, na Alze jde zadat metodu zápisu. Je otázka, jestli jít do SkyHawku 1 tb za 1200 od seagate nebi si připlatit za WD blue nebo purple. Barracuda se dela v SRM tusim.
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 12. 2024 21:07

1TB dnes nemá moc význam. Kolik těch dát máš? Mění se často, nebo jde spíš o archivaci?

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Kootil 26. 12. 2024 21:09

Kolem 300 gb a jedna se o archivaci.
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 26. 12. 2024 21:37

Skyhawk je disk na nahravani streamu z kamer, ne? Ten bych na zalohu dat fakt nepouzival.

-- 26. 12. 2024 21:39 --

Kdyz jsem hledal CMR disky, tak jsem nakonec koupil WD Red Plus a Seagate IronWolf CMR. (Bylo to v srpnu letos v srpnu.)
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 12. 2024 22:39

Na archivaci bych volil (minimálně jako doplněk) 100GB MDisc Verbatim.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Petra2800 27. 12. 2024 19:10

KineCZek píše:Na archivaci bych volil (minimálně jako doplněk) 100GB MDisc Verbatim.

Když bych si koupila tuhle:
Kód: Vybrat vše
https://www.mironet.cz/asus-bw16d1ht-bluray-vypalovacka-sata-bulk+dp198992/
přepalovací jednotku a k nim zmíněné 100GB Mdisk Verbatim tak to bude vzájemně kompatibilní?
Děkuji za odpověď.
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 27. 12. 2024 19:35

Ano.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 27. 12. 2024 22:36

Jsem sám, komu představa BD mechaniky za 2200 a 5×100 GB disků za 2300 Kč přijde jako nerozumná investice?
Za stejnou cenu lze mít NAS z druhé ruky (i s disky) nebo, pokud jde opravdu o zásadní data, pak jednoznačně cloud - například IDrive v plánu Mini s 500 GB vyjde na cca 250 Kč ročně. Případně jen 100 GB za 75 Kč ročně. Což je mnohem bezpečnější a rychlejší forma zálohy.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Kootil 27. 12. 2024 22:48

Tak důležitý data aby se musely archivovat na pásku to nejsou. Jsou to fotky RAW + JPEG co jsem hlavně fotil když jsem studoval fotku a potom nějaký videa, filmy. Chci to mít na dvou místech v případě, že by jeden disk klekl. Nepočítám s tím, že bych měl takovou smůlu, aby klekly oba najednou. Proto si myslím, že by stačil ten WD Blue. Případně teda RED/IronWolf. On by mě ten Seagate i lákal, ale mám z něj trochu strach. U nějaké obyč co by běžel jen občas bych se nebál ale kdybych si koupil ten Ironwolf, který bych v budoucnu použil do NAS, mám strach aby ten provoz vydržel.
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 12. 2024 09:59

U medii MDisc jde hlavne o dlouhodobou zivotnost, coz je prvnim predpokladem archivace. Drahe je to bez debat, plus jako bonus jeste i pomale ... ale to jsou svym zpusobem vsechna archivacni media.

Cloud se za mne k archivaci prilis nehodi. Ano, patrim k tem stastlivcum, kteri pred par lety prisli o data na placenem cloudovem ulozisti. Podotykam, ze neslo o nic noname. Tento problem resil ve vetsi ci mensi mire OneDrive i GoogleDrive (to byl i muj pripad). Kompenzaci nedostanete, uz v obchodnich podminkach mate totiz jasne psano, ze za integritu ani dostupnost Vasich dat nenese provozovatel zadnou zodpovednost. Samozrejme uhledne zabaleno do 350 stran reklamstino-pravnictiny.

Cloud take musite platit. Rocne, mesicne ... platit, platit, platit. Po triceti letech muzeme na ten MDisc ziskat uplne jiny pohled - mechaniky koupime dve hned na startu - jedna na zapis a druha pro jistotu, kdyby se te prvni cokoliv stalo. A media koupime tez jen dvakrat - od vseho dve kopie je rozumny zaklad. Ale dalsich deset, tricet, padesat roku na to nemusime sahnout. Tzn. prubezne naklady limitne blizke nule.

Nemluve o tom, ze kazdy cloud muze byt hacknut, ze provozovatel uloziste muze zkrachovat/zaniknout ... vlastni vinou si muzeme cloud (nebo i vlastni reseni) nechat zasifrovat ransomwarem. (Ano, extrem, ale bohuzel jde o zkusenost od klienta z praxe.)

-

Vyse zminenym netvrdim, ze je cloud "na houby", to vubec ne. Cloud je velice fajn, pokud je vyuzivan rozumne, tzn. jako doplnek. Doplnek, slouzici pro synchronizaci, pro moznost pristupu k datum odkudkoliv (ale i tady lze uvazit, zda se nevyplati spise vlastni reseni a solidni konektivita). S mensi vyhradou umim cloud doporucit na beznou zalohu.

Ovsem k archivaci alespon za mne spise nikoliv. Archivuji pouze dulezita data a chci je mit (i) lokalne, (i geograficky oddelene lokalne) ... ale hlavne (i) fyzicky. Nastesti jich nemam stovky TB, takze mne ceny, ani nizka kapacita MDisc az tolik netrapi.

Zbytek pak je asi na uvazeni kazdeho z nas, jak (ne)dulezita pro nas nase data jsou a kolik nam (ne)stoji do jejich uchovani investovat.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Petra2800 28. 12. 2024 14:57

Včera jsem si objednala BluRay vypalovačku za 2233,- Kč, ale samotné 100GB Mdisk Verbatimky stojí paradoxně cenu samotné vypalovací jednotky BluRay a to 2229,- Kč s tím, že v balíčku je jen 5 kusů!

Samozřejmě mám možnost koupit od známého 8TB HDD za 1800,-Kč, ale tyhle disky očividně vydrží fakt dlouho.
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 28. 12. 2024 22:23

Otec před lety v TS Bohemia kupoval archivační CD s životností 100 let. Na otázku, zda to tak dlouho opravdu vydrží, mu prodavač odpověděl - jestli to po těch sto letech nepřečtete, přijďte a já osobně Vám to vyměním.

Ideál je mít ta data lokálně v PC, v záloze/verzích v obláčku a třeba i na dalším NAS.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Kootil 29. 12. 2024 00:12

Tož, bychci učinit finální rozhodnutí. Seagate jsem nakonec vyřadil úplně, protože ji prostě nevěřím. Rozhoduji se mezi WD Blue 2TB a nebo WD Red Plus 2TB který je na Alze rozbalený a tím pádem o 400 kila levnější oproti novému. Což je dost rozdíl celkem.

Otázka na Vás? Brali byste to, nebo byste z toho měli strach? U něčeho tak křehkého jako HDD nevím, i když je na to plná záruka.
Kootil
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod glock69 29. 12. 2024 07:50

Asi záleží naštěstí... Synovi z Alzy přišel mrtvý disk, kupovaný jako nový, nerozbaleny... Druhý již byl funkční.
glock69
Kolemjdoucí

Předchozí stránka