Instalace W11 na 3 SSD ve stejném počítači

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod AdamNo 5. 1. 2025 17:56

Dobrý den,

chtěl bych nainstalovat W11 na 3 SSD ve stejném počítači.

Když jsem naposledy zkoušel instalovat W11 na 2 SSD ve stejném počítači, tak se vytvořilo BOOT menu, kde bylo možné vybrat si W11 na dvou discích. Bohužel při odpojení druhého SSD se objevila při bootu pouze černá obrazovka a nešlo se dostat do W11 na prvním disku. Tak jsem musel nainstalovat W11 na první disk znovu.

Co jsem udělal špatně?

Chtěl bych nainstalovat W11 na 3 SSD. Druhý a třetí disk poté odpojím a nebudu je využávat. Potřebuji poté nabootovat pouze první disk a nechci žádnou černou obrazovku ani BOOT menu.

Poradíte prosím?
AdamNo
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 5. 1. 2025 17:59

Vždyť si odpovídáš sám. Instaluješ Windows při jediném připojeném disku.
Jinak si Windows propojí další disky pro různé pomocné položky (oddíly) a nebudeš moci je už odpojit.

Pokud to znamená, že na každý disk chceš instalovat Windows, jako zálohu pak udělej klon na druhý a klon na třetí disk později.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Abox 5. 1. 2025 18:07

Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod AdamNo 5. 1. 2025 18:36

Ptam se pouze tady.

Takze je nutne odpojit prvni disk a na druhy disk nainsatlovat W11?
AdamNo
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 5. 1. 2025 18:59

Popiš jasně, čeho chceš dosáhnout - kolik instalací Windows a kolik licencí na kterém disku chceš mít???

Hlavně si uvědom gramatiku: 3 SSD jsou tři disky esesdé. Ale 2. SSD je druhý disk esesdé. Rozdíl v tečce. Asi tohle je ten problém v porozumnění.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod AdamNo 6. 1. 2025 10:26

Mám M2 první disk, na kterém mám W11.
Chtěl bych zapojit druhý disk SSD SATA disk, na kterém bych nainstaloval W11. Instalovace by pobíhala při zapojením prvního disku.
Poté bych chtěl odpojit druhý disk a fungovat pouze na prvním disku.

Bude to možné? Předtím se mi stalo, že zůstala černá obrazovka a byla nutná reinstalace na prvním disku.
AdamNo
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 6. 1. 2025 17:46

Stále jste neuvedl, proč chcete instalovat OS souběžně na dva disky a následně jeden odebrat.
Pokud je to jen pro zálohu, pak použijte klonování.
Pokud z nějakého důvodu klonování nechcete, nainstalujte OS v libovolném pořadí a v BIOS vždy zakažte HW zařízení toho disku, které nechcete. Nebo ještě lépe, připojte do PC vždy jen jeden disk.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod AdamNo 6. 1. 2025 17:57

Je to kvůli zabezpečení. Na prvním disku mám spousty aplikací. Na druhém disku chci mít čisto.

První disk je M2, takže je težší výměna. M2 disk nelze v biosu zakázat.
AdamNo
Junior

Odeslat příspěvekod Krakatoa 7. 1. 2025 11:03

Jde to.
A to i bez instalace Windows :-)
Normálně ze spuštěných Windows z prvního disku nahoď na ten druhý disk Windows, postup je celkem jednoduchý pokud znáš a umíš ovládat nástroje jako diskpart, dism, bcdboot, xcopy a Reagentc. A potřebovat budeš instalačku Windows v jakékoliv podobě (iso, na flašce, pouze wim, pouze esd...), ideálně originální prosincové sestavení.
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 7. 1. 2025 13:34

"Na druhém disku chci mít čisto" znamená, že přijde okamžik, kdy jej připojíš vedle prvního M.2 disku (kde už teď máš spoustu aplikací) a budeš startovat Windows 11 z právě připojeného volbou z BIOSu?

Obávám se, že vyjmutí disku z M.2 tě nemine.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Krakatoa 7. 1. 2025 13:55

meda2016:
Při tom mém postupu M.2 vytahovat nemusí a bootovatelné ty disky budou i samostatně :-)
Akorát to pro něj bude trošku složitější než vytáhnutí jednoho šroubku na M.2 a vytáhnutí M.2 disku :-D
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 7. 1. 2025 20:59

@Krakatoa: Já žádný postup nevidím, jen seznam nástrojů.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Krakatoa 7. 1. 2025 22:17

meda2016:
Tak postupu, který jsem naznačil a který se dělá nástroji, které jsem uvedl. Stačí tak? Už je to lepší?
Krakatoa
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 8. 1. 2025 00:31

Krakatoa píše:... bude trošku složitější

Váš návrh je pro autora dotazu, v jeho současné úrovni poznání, naprosto nevhodný - read the room, man.

AdamNo píše:Je to kvůli zabezpečení.

Tedy plánujete mezi disky/OS častěji přecházet? Pokud ano, pak je potřeba vytvořit multiboot a disky nevytahovat. To by byla jiná situace.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 8. 1. 2025 09:14

Nebylo by jednodušší ty dva systémy prostě virtualizovat?
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Další stránka