2 MB vs. 8 MB cache u HDD

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Zive.cz 6. 4. 2005 21:05

Jak velký rozdíl ve výkonu je mezi pevným diskem s 2MB a 8MB "keší"? Kamarád říkal, že OBROVSKÝ :shock:
Zive.cz
Junior

Odeslat příspěvekod yksal 11. 4. 2005 12:15

Imho spíše záleží, jestli je je disk ATA nebo SATA.
yksal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fenix 11. 4. 2005 12:28

Vida, a já měl pocit, že datový tok, kterého běžné disky dosáhnou, je nižší než propustnost ATA100, čili je úplně jedno, jestli ATA100, ATA133 nebo SATA
Fenix
Junior

Odeslat příspěvekod yksal 11. 4. 2005 12:33

Tak potom je otázkou, proč ta rychlejší rozhraní vůbec vznikají ;-)
yksal
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod cache 11. 4. 2005 14:45

pre buducnost :)
sucasne SATA disky (tie najnovsie, cca 200GB, 16MB cache) uz su rychlejsie ako ATA133
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Pokročilý

Odeslat příspěvekod L-Core 11. 4. 2005 19:19

Zive.cz píše:Jak velký rozdíl ve výkonu je mezi pevným diskem s 2MB a 8MB "keší"? Kamarád říkal, že OBROVSKÝ :shock::/quote]
Že by to kamarád lépe kvantifikoval? :shock:
... do 255 znaků se nic pořádného nevleze, takže raději nic ...
L-Core
Junior

Odeslat příspěvekod šarik 11. 4. 2005 20:31

Výkon bude asi rozdílný v závislosti na tom, jestli disk zpracovává množství malých souborů (dobré využití cache) nebo velké soubory-video a pod. (cache se neuplatní).
Blbý můžeš být, ale musíš si umět poradit...
šarik
Junior

Odeslat příspěvekod Composite 11. 4. 2005 22:04

A čo to tak testnu na windowse(taká simulácia).
Dajme si obmedzenú cache na 100MB a hrajme a potom na 800MB a hrajme. Kedy bude Win rýchlejší? :?
Rozdiel je veľký, pri zápise a čítaní, samo záleží na otáčkach,...

Ako písal šarík: Do 8MB cache napchá 5 súborov veľikosti 1,44MB a do 2MB dá iba jeden subor 1,44MB. A je to jasné :wink:
Composite
Junior

Odeslat příspěvekod Iol 12. 4. 2005 08:18

Asi nejlepsim zpusobem jak presvedcit uzivatele o vyhodach vetsi cache na discich je provest s obema disky s ruznou cache od stejneho vyrobce serii benchmarku. A nebo si tyto vysledky najit na serioznich strankach ktere se touto problematikou zabyvaji. Napr. tady:
http://www17.tomshardware.com/search/se ... ords=cache
a tady:
http://www.tomshardware.com/storage/200 ... 00-04.html
Takovy primitivni benchmark ale zvladne i casto instalovana Sandra nebo Nero - chcete-li se presvedcit sami jak "velky" rozdil tam je.
Naposledy upravil Iol dne 12. 4. 2005 08:30, celkově upraveno 1
Go go, google...
Iol
Junior

Odeslat příspěvekod anonymni 12. 4. 2005 08:26

Chache na hdd sa uplatni pri velkom pocte malych suborov.

2 Composite: velkost swapu vo wine s tym nic nema lebo rychlost swapu zalezi od rychlosti HDD, aktualneho vyuzitia a zatazenia RAM a HDD a tiez od celkovej kapacity RAM. Napr pri 1,5GB ako mam ja mi je 800MB swap uplne na nic lebo pri aplikaciach ktore potrebujem ho nevyuzijem. A keby som ho nahodou potreboval tak si radsej kupim dalsiu RAM ;).
anonymni

Odeslat příspěvekod Iol 12. 4. 2005 08:33

presto ale pri uplnem vypnuti swapu WXP drsne zpomali jakoby ten swap stale potrebovaly - zkousel jsem to s 1GB RAM a je to tak... Nicmene to je offtopic :wink: a uz se to tady nekde resilo...
Go go, google...
Iol
Junior

Odeslat příspěvekod ARow 12. 4. 2005 10:59

Fenix píše:Vida, a já měl pocit, že datový tok, kterého běžné disky dosáhnou, je nižší než propustnost ATA100, čili je úplně jedno, jestli ATA100, ATA133 nebo SATAA/quote]

hej vyzkousousej si napriklad ripovat dvd na sata a na ata nebo cokoli jineho co je zavisle na ryclhosti disku a budes se divit o kolik je sata disk rychlejsi..
ARow
Junior

Odeslat příspěvekod Composite 12. 4. 2005 11:44

Haldo píše:Chache na hdd sa uplatni pri velkom pocte malych suborov.

2 Composite: velkost swapu vo wine s tym nic nema lebo rychlost swapu zalezi od rychlosti HDD, aktualneho vyuzitia a zatazenia RAM a HDD a tiez od celkovej kapacity RAM. Napr pri 1,5GB ako mam ja mi je 800MB swap uplne na nic lebo pri aplikaciach ktore potrebujem ho nevyuzijem. A keby som ho nahodou potreboval tak si radsej kupim dalsiu RAM ;).

Pisal som to ako simulacia, da sa to velmi jednoducho prirovnat k niecomu inemu.
Bol to nazorni priklad a nechztaj za slovicka, hej ale bavime sa ye ho vyuzijem.
Ani 8MB cache nevyuzijes pri kopirovani piatich 100MB suboroch a nepisem to sem. Ty to nevyuzijes ja ano.
Ano to je pravda, cital si dalej?
Kód: Vybrat vše
Ako písal šarík: Do 8MB cache napchá 5 súborov veľikosti 1,44MB a do 2MB dá iba jeden subor 1,44MB. A je to jasné[/code]
Composite
Junior

Odeslat příspěvekod Milan Keršláger 12. 4. 2005 12:02

OS má vlastní cache pro diskové operace, která je umístěna v RAM. Její velikost se pohybuje v desítkách až stovkách MB (na mém serveru s 1GB RAM je v diskové cache 800MB). Proto nebude reálně velikost cache na disku (jednotky MB) mít zásadní vliv a jednoduchým přidáním RAM se pro běžné operace dosáhne většího zlepšení. Benchmarky obvykle neodrážejí reálnou situaci. Nicméně disky s větší cache jsou obvykle určeny "na server" a s méně cache na "desktop". Čili rozdíl může být i v optimalizaci řadiče na HDD (na serveru pro konkurenční operace, na desktop pro sekvenční čtení).

Rychlejší rozhraní pro HDD má výhodu v tom, že přenos dat spotřebuje méně času a tudíž I/O zátěž procesoru bude nižší. Jinak jsou ATA/SATA disky obvykle fyzicky stejné.
Milan Keršláger
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod adams 12. 4. 2005 15:04

Radši mi někdo vysvětlete, proč se kolem toho dělá takový humbuk. V čem se liší cache na disku od normálních pamětí? Přijde mi divné, když v dnešní době, kdy 1MB ram vyjde na 2.40Kč někdo vydělá na tom, že na disk lípně místo dvou osm. Teď je to cenově tak nějak +-stovka nastejno, ale dřív to dělalo i pětikilo.
-
adams
VIP uživatel

Další stránka