Externí DVD mechanika k notebooku. Pojede?

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Ivory 18. 10. 2006 09:34

Ahojte,

mám velkou prosbu o radu. Na jednom stařičkém notebooku odešla SLIM CD mechanika a jelikož se bojím, že bych koupil slim mechaniku, kterou by nepodporoval (je to ACER 225X), tak jsem se rozhodl koupit externí mechaniku.

Tady je druhý problém. 100 % externích mechanik je dnes na USB 2.0, kdežto tenhle stařík podporuje jen 1.1.

Bude to fungovat? Netuším, jestli to slabší USB utáhne mechaniku.

Jinak můj favorit je zatím mechanika Samsung SE-S164L

PS: Nový notebook opravdu není řešení. Vím, že je to stará ,,kyksna,, , ale já ji nepoužívám a k těm účelům k jakým se používá je nového NTB škoda...

Díky za každou radu :D
VW New Beetle 1.9 TDi - CULT CAR
Mercedes-Benz C class 240 aut. - BEST CAR
Ivory
Junior

Odeslat příspěvekod cassul 18. 10. 2006 09:44

Není řečeno, tan datový tok je podstatně vyšší. Kup si PCMCIA kartu s USB2.0
cassul
Junior

Odeslat příspěvekod Tonda-B 18. 10. 2006 16:29

USB 2.0 umí rychlost přenosu 480 Mbit/s.
USB 1.1 umí 12 Mbit.

Jednak je to 40x pomalejší a jednak je to 1,5 MB/s, což není pro tak velké objemy dat vhodné.

Slim mechaniky dost zlevnily, zkusil bych radši prostou výměnu slimky,
nebo rychlejší USB na PCMCIA, nebo miniPCI kartě (pokud máš příslušné sloty).
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ivory 19. 10. 2006 21:18

Díky za rady. Tak už běhám na exterce LG a potřebuju z ní nabootovat a jsem opět v pr.... ;-)
Ivory
Junior

Odeslat příspěvekod Ivory 19. 10. 2006 21:52

Problém č.2

Potřebuji, aby mi počítač nabootoval z externí mechaniky (nebo-li přes USB). Dá se tato možnost dodatečně nějak do počítače dostat?

Vím, že to musí podporovat, ale možnost vybrat si u bootování USB bohužel nemám :-(

Díky za radu.
Ivory
Junior

Odeslat příspěvekod Tonda-B 19. 10. 2006 23:15

Máš v BIOSu aspoň Externí zařízení jako možnost?
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Mafo 19. 10. 2006 23:19

nekdy pomahalo volba SCSI zariyeni... ale uvidis
Life is war with PC (etc.).
Mafo
Junior

Odeslat příspěvekod Ivory 21. 10. 2006 17:59

Tuhle možnost jsem bohužel nenašel :-( Jedině snad přeinstalovat celý bios novější verzí, ale prý to není zrovna jednoduchá záležitost.

Kde povolit to SCSI jsem bohužel nenašel.

Ještě je pro mě možnost nabootovat z LAN sítě, ale tam nevím jak udělat, aby mi to bootovalo z mechaniky druhého NTB. Samotné bootování ze sítě podporují oba a daří se mi to zapnout, ale nebootoje
Ivory
Junior

Odeslat příspěvekod Ivory 21. 10. 2006 18:01

Ještě jeden nápad. Co kdybych koupil redukci přípojky z 2.5 na 3.5 a připojil ten HDD z notebooku, který potřebuju reinstalnout na pc bednu a udělal tam reinstall.

Takhle by to mělo jít,ne?
Ivory
Junior

Odeslat příspěvekod Mafo 21. 10. 2006 18:06

mno to je reseni, ale pozor, mi se to podarilo portovat, ale nekdy se pohada rozdilny HW a jsi v pr*. ja bych nainstaloval najde dos, ktery ma ovladac USB, popr. lan a instaloval bych pres nabootovani dosu, a startu cd, popr prochazet sit pres spec. sw ktery pridas do dosu.

dalsi reseni, kdyz mas volne na NB ide, tak proc tam prechodne nepripojit desktopovou mechaniku?
Mafo
Junior

Odeslat příspěvekod packy 21. 10. 2006 18:16

No, ja jsem kdysi resil ten samy problem. Jednou se mi podarilo sehnat Win95 na disketach(!) ale jen jednou. Uplne nejlepsi by bylo ten disk pripojit pres tu redukci do PC, nahrnout tam instalacky toho, co budes instalovat (normalne prekopirovat z CD na disk), disk vratit do Notebooku, nabootovat s nejakou spousteci disketou (nejlepe Win98) a instalovat :) Jeste maly hint - pokud budes instalovat Win9x, nebo ME, tak se instalace pousti z adresare Win9x/setupcore (tak nejak se to pise). Normalni setup.exe mi tenkrat frcel jen z wokeniho prostredi (ale mozna se pletu, tohle jsem provadel nekdy pred x-lety). Tak snad se zadari.
Geomatika for ever...
packy
Junior

Odeslat příspěvekod Ivory 21. 10. 2006 18:43

to Mafo: Snažíš se mi říct, že když odpojím mechaniku z bedny (klasické pc), tak mi měla jít připojit k notebooku?
Ivory
Junior

Odeslat příspěvekod Mafo 21. 10. 2006 18:46

jj jen tam dat redukci IDE
Mafo
Junior

Odeslat příspěvekod Tučňák 21. 10. 2006 18:56

Co tohle: http://www.alfacomp.cz/php/zbozi.php?akc=2&mnu=2&zob=2&pol=475&zbo=50868

To používám já když potřebuju připojit pevný disk nebo dvd vypalovačku k notebooku. Ale jak píšeš, že tvůj nb podporuje jenom usb 1.1 tak nevím jak by to bylo efektivní..
The choises we make, not the chances we take, determine our destiny
Tučňák
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Ivory 21. 10. 2006 18:59

to Tučňák: Díky za radu, ale momentálně mám externí CD mechaniku připojenou přes PCMCIA slot do USB 2.0 a nemůžu se hnout dál kvůli tomu, že BIOS nechce z USB bootovat. Stojím teda na místě

to Mafo: Myslím, že jdu rozebrat PC a NTB a zjistit, jestli to bude fungovat...
Ivory
Junior

Další stránka