RAID 0 v domácích podmínkách ANO vs. NE

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod The_mike 16. 11. 2006 16:59

RAID 0 - Jeho použití je dost diskutabilní, protože pro běžnou práci má nulový či dokonce negativní vliv na výkon. RAID 0 zvýší pouze rychlost sekvenčního čtení a sekvenčního zápisu. Nijak ale nezrychlí rychlost seeku, která je naprosto klíčová pro drtivou většinu aplikací. Naopak, protože například při čtení 20 kBytes při rozdělení po blocích 4 kBytes na jednotlivé disky musí oba seekovat (na stejná místa na plotnách), bude výsledná rychlost seeku tou pomalejší ze dvou disků. RAID 0 proto najde využití pouze v případech, kdy je třeba rychlého zápisu / čtení velkých bloků dat - například při editaci filmů, fotografií, audio nahrávek atp. Pro běžnou práci s operačním systémem je jeho použití naprostý nesmysl a dva nezávislé disky, jeden použitý pro operační systém a druhý pro swap file a programy, poskytují mnohem vyšší reálnou rychlost, větší uživatelský komfort... a samozřejmě v takovém případě při ztrátě jednoho disku nepřijdete o data na disku druhém. Důvodem pro vyšší rychlost dvou nezávislých disků je, že jeden disk seekuje na DLL knihovny Windows a druhý na soubory programů.y/quote]

....nejdriv jsem myslel ze mi to zvysi 2x vykon ale asi nic se konat nebude...
co na to vy
Naposledy upravil The_mike dne 16. 11. 2006 20:31, celkově upraveno 1
All C*ntent Cop*right 1999-2010
The_mike. All r*ghts reserved.
The_mike
Junior

Odeslat příspěvekod BinLadin (novy) 16. 11. 2006 17:10

NE... radsi bych si koupil WD Raptora... tam je narust vsude a jistej... navic ti neklesne spolehlivost.
BinLadin (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod wojta 16. 11. 2006 17:35

Ještě připomenu velmi slušný článek:
http://www.zive.cz/h/Uzivatel/AR.asp?PG ... 6&CAI=2104

Můj názor ANO pro RAID, ten článek mě nepřesvědčil.
Pravděpodobnost ztráty všech dat u dvou disků v RAID 0 je dvakrát větší, ale to se dá pořešit zálohováním, protože to je stejně nutné, protože za většinu případů ztráty dat může lidský faktor, nikoli technika (např. mě nikdy disk nezhavaroval, ale už jsem si několikrát sám zničil hodiny práce). Náklady třikrát menší. Přínos zhruba stejný.

P.S.: Nedá se na fóru povolit hlasování?
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod AndyF1 16. 11. 2006 17:37

NE.Lepsie napriklad Raptor na system + Raid na DATA Typ raid podla vyuzitia.
AndyF1
Junior

Odeslat příspěvekod Chupacabras 16. 11. 2006 17:54

BinLadin píše:...radsi bych si koupil WD Raptora...

S jeho hlučnou prevádzkou rátaš?...
Chupacabras
Pokročilý

Odeslat příspěvekod IgnorStoupa 16. 11. 2006 18:00

Me to prijde jako "nechci slevu zadarmo". To radsi dva nezavisle disky.
IgnorStoupa
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod BinLadin (novy) 16. 11. 2006 18:05

Chupacabras píše:
BinLadin píše:...radsi bych si koupil WD Raptora...

S jeho hlučnou prevádzkou rátaš?...?/quote]

no lze zakoupit za par set.. takove ty "tlumice" do 5&1/4" sachty...
BinLadin (novy)
Junior

Odeslat příspěvekod adams 16. 11. 2006 18:14

pokud budu vycházet z toho, že většina lidí zálohuje stejně pravidelně a rádo, jako já, je první RAID, o kterém bych uvažoval RAID 1. Poté RAID 5, možná ještě RAID 1+0, a někde daleko vzádu je stripping.

wojta píše:za většinu případů ztráty dat může lidský faktor, nikoli technika (např. mě nikdy disk nezhavaroval, ale už jsem si několikrát sám zničil hodiny práce).l/quote]

Já mám zkušenost přesně opačnou, 98% neobnovitelně zlikvidovaných dat má u mě na svědomí chcípnutí dvou Quantumů Fireball a dvou IBMek na klepavku, a nějaký ty drobnosti. Vlastním přičiněním a tím, že bych se někde uklep, nebo omylem vymazal něco jiného jsem ve srovnání s tím nepřišel za těch nějakých dvanáct let jen na PC prakticky o nic.
-
adams
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Whisky 16. 11. 2006 19:10

Používám raid 0 na 2xbaracuda 7200.9 již dva roky. Mám raid pro kompresi velkých datových bloků - práce s digitální střižnou. Závěrečná finalizace tzn. kopírování videa a audia do struktury DVD je podstatně rychlejší v raid. Systém se načítá podstatně rychleji. Plusem Raid 0 je vysoká rychlost čtení která je někde okolo 98MB za sekundu a to fyzicky. proti Raidu mi jede asi 7měsíců stará Baracuda 7200.10 16MB která pří kopírování vekých bloků videa v Totalcomanderu ukazuje RAid na Baracuda 74500kB za sekundu. Naopak je to cca 65000kB. Na samosttaný disk Baracuda 7200.9 z raid ci B7200.10 to je neco okolo 49000kB za sekundu. Takže můj hlas je Raid rozhodně pro prácí Ano a na ukládání - archivaci dat samostatný disk. Aplikační výkon při užívání malých bloků - souborů je bez výrazného zvýšení výkonu proti singl disku.
Proč furt kupovat nový HW? Ten tex?ák jede i na deset let starém kávovaru :-)
Whisky
Junior

Odeslat příspěvekod Tonda-B 16. 11. 2006 19:21

To se musí zažít a vyzkoušet.

RAID 0 je jako zimní gumy.

Když ti budou lidi povídat, že je to dobré, budeš namítat, že na těch pár dnů to ve městě to nestojí za to, že budeš dávat pozor atd.

Pak je tam jednou dáš a už tě nikdo nepřesvědčí, abys další zimu jezdil na letních.

Jednou dáš disky do RAIDu 0 a už tě nikdo nepřevědčí, abys použil disky JBOD nebo nonRAID.

Poslední moje zkušenost s Toshiba 17" Qosmio, kde jsou dva 5400 ot. disky v RAIDu 0:

Je to první noťas, který mě neotravuje svojí pomalostí ve srovnání s PC.

Průměrná rychlost načítání dat 48,8 MB/s (měřeno HD Tune 2.52).

Dokud byly nonRAID, byl tam dvoujádrový procesor 2,13 GHz úplně k ničemu.

Flákal se a čekal až se mu načtou nějaká data, se kterými by něco mohl dělat.
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Doodoo 16. 11. 2006 19:56

Kazdy tu vravi o "malych" suboroch a "velkych" suboroch.
Co to znamena konkretne?
Kolko kB ma maly subor?
Kolko kB ma velky subor?

Tento vikend chcem nanovo instalovat windows a mam nasledovny problem:

http://www.zive.sk/poradna/SubChild.asp?Qst=329832&Main=6
Doodoo
Junior

Odeslat příspěvekod KillmanCZE 16. 11. 2006 19:59

male sou treba fotky a velke treba dvd fimy.
I am a signature virus. Please help me spread by copying me into your signature.
KillmanCZE
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Caderom 16. 11. 2006 20:01

U Intel chipsetů je výhoda Matrix technologie, část místa na discích pro systém a instalace můžete vyhradit v RAID0 a zbylé místo pro data a zálohu v RAID1. Takže já na Intelu doporučuji 2 disky v Matrix RAIDu v 0/1, případně 3 disky v 0/5.
Caderom
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Tonda-B 16. 11. 2006 22:07

Doodoo píše:Tento vikend chcem nanovo instalovat windows a mam nasledovny problem:

http://www.zive.sk/poradna/SubChild.asp?Qst=329832&Main=6

To není problém.

To je otázka rozhodnutí.

Jsi chlap, ne? Tak se rozhodni.

RAID 0 z těch SATA je jasná volba

PATA nonRAID na zálohy je taky fajn.

Já osobně jsem si diskové pole ještě rozdělil na Systém a Data.

U Systému jsem nastavil malé clustery (16 kb), u Dat velké (128 kb).

Když si necháš seřadit soubory Systému podle velikosti, zjistíš, že skoro polovina má 2kB (16kb) nebo míň.

Takže pro rychlejší spouštění malé clustery tady a pro rychlou práci s videem velké clustery v Datech.

Ale to je detail.

Když se na to vykašleš, nic se nestane. Ten podstatný přínos bude RAID 0.
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Master Awast 16. 11. 2006 22:37

Já bych to spíše rozdělil mezi lidi, kteří pracují s velkými daty nebo jenom chtěji ještě rychlejší přístup k datům...

1. případ je jasný RAID 0 ...

2. případ jsou všichni ostatní (nebo aspoň ti co ví o Raptoru...)

3. případ si udělá RAID 0 z Raptorů a opravdu může machrovat nejen naditou peněženkou...

Velmi oblíbeným řešením se stalo Raptor (systém) + Sata velký disk (data)... to si myslím je velmi rozumný a nikterak drahý, hlučný, tepelně náročný kompromis... a docela s výkonem!
I´m walking the golden path... at least I hope!?
Master Awast
VIP uživatel

Další stránka