Prosim o radu(Ukladani na 2 pevne externe disky soucasne)

Pevné disky, CD, DVD a BR mechaniky, USB flashdisky, paměťové karty a další

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod delwin 19. 5. 2007 14:04

Dobry den vsem.
Pred nejakmy csem jsem si koupil externi pevny disk 250GB, protoze se me casto pokazil windows a pocitac jsem musel formatovat. Proto jsem si myslel ze kdyz si koupim externi disk tak nestratim sva data co tam jsou. Bohuzel pred 14 dni se me zasekl ten externi pevny disk a musel jsem ho nechat opravit coz me rekly ze vsechny data co jsem tam mel jsou pric. Proto jsem uvazoval o tom pokud neni nejaka moznosta jak soucasne ukladat na dva stejne disky soucasne tak ze kdyz se me jeste jednou jeden z nich pokazi tak abych to mel na tom druhem. Je to pro me strasne dulezite to ze jsem tam hlavne moje data od firmy a tet mam problem, ale to je jina vec. Prosim o radu jak to udelat jestly je to jenom v nastaveni a nebo pro to existuje nejaky program. Hledal jsem tady na foru a na stahuj.cz ale nic jsem nenasel proto se obracim tady na vas uz jste me mnohokrat pomohly.

Dekuji vsem predem za radu Delwin.
E-Plus motorola MPx-200+512Mb Vodafone Nokia 9300 +1Gb
delwin
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 19. 5. 2007 14:31

Co takhle RAID level 1? Máš v počítači dva identické disky, avšak pracuješ s nimi jako s jedním. Funguje to tak, že na první i na druhý disk se ukládají stejná data, avšak když z nějakého důvodu přestane první disk fungovat, tak můžeš jet z toho druhého - a žádná data ti chybět nebudou, protože druhý disk si ukládá data úplně stejně jako ten první :wink: A pro všechny případy ještě můžeš data zálohovat tak jednou za 14 dní na ten externí disk. Pravděpodobnost, že by ti selhaly oba dva disky na jednou se totiž velmi blíží nule.

//edit: RAID 1 musí ovšem zvládat tvoje základní deska - pokud ho nezvládá, musíš zakoupit speciální IDE (SATA?) řadič do PCI slotu.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod delwin 19. 5. 2007 14:44

Aha no tak jsem se na to dival, ale nejak jsem to nepochopil ja jsem myslel ne disky v PC ale externi coz znamena ze je nemam v PC existuje na to neco????
delwin
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 19. 5. 2007 14:46

Mno... pokud se ti nezdá RAID 1, tak hold kup ještě jeden externí disk a kopíruj to na oba dva současně, ne? :mrgreen:

Avšak myslím si, že RAID 1 by tě mohlo vyjít levněji a navíc není důvod pro dva externí disky na jedna a ta samá data.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod delwin 19. 5. 2007 15:08

No ja uz mam dva externi pevne disky, ale jak to udelat tak aby se to kopirovalo na oba soucasne obcas jsou to velka data a nestihal bych to kontrolovat co se zkopirovalo a co ne
delwin
Junior

Odeslat příspěvekod wojta 19. 5. 2007 15:10

A co takhle softwarový RAID 1? Nevím ovšem zda to Windows podporují na externích discích. Linux ovšem pochopitelně ano.
C:\>ver
MS-DOS Version 5.00
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod delwin 19. 5. 2007 15:14

Aha no a kde se to da sehnat abych to mohl oskouset jestly to funguje
delwin
Junior

Odeslat příspěvekod wojta 19. 5. 2007 15:30

Zjistil jsem teď, že to Windows nepodporují. Tedy ano, ale jen serverové edice. Pro 2000 a XP Pro by se něco muselo změnit:
http://www.security-portal.cz/clanky/ja ... ndows.html
Je to pak ve Správci disků.

V Linuxu je situace jednoduchá:
např. tu http://www.linux.cz/noviny/2001-08/clanek04.html
C:\>ver
MS-DOS Version 5.00
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod delwin 19. 5. 2007 16:22

Aha tak jsem to tet nejak zkoumal, ale vubec jsem to nepochopil je to nejak moc slozite. Jina moznost asi neni co
delwin
Junior

Odeslat příspěvekod laama 19. 5. 2007 20:42

precital som si ten clanok...a vobec mi to nepripada zlozite. robota na 10 minut.
mozno ta ten hexadec. vypis z hexeditora zmiatol...ale ked si nejaky nainstalujes...zistis,ze je to trivialne. myslim,ze v tvojom pripade(podla toho co pises) to stoji za to.
laama
Junior

Odeslat příspěvekod delwin 20. 5. 2007 17:33

Nevim asi jsem na to nejak blby nemuzete me nedko ty soubory myslim tim uz upravene poslat to by me strasne moc pomohlo dekuji
delwin
Junior

Odeslat příspěvekod delwin 20. 5. 2007 18:02

Tak se me povedlo zmenit ty soubory, ale tet nevim jak je tam ulozit a jak nastavit ten Raid1
delwin
Junior

Odeslat příspěvekod Kroxigor 20. 5. 2007 18:08

Dají se sehnat i Boxy na HDD kam se dají dát 2ks HDD a nastavit přímo RAID 0 či RAID 1
někde jsem je viděl zkusím najít odkaz

tak třeba toto
http://nezatrideno.mironet.cz/dlink-dns ... e+dp73237/
Kroxigor
Junior

Odeslat příspěvekod delwin 20. 5. 2007 18:27

No to dik, ale to je na me moc drahe

Jinak me nejdou nahradit ty soubory nevim nejak se v tom moc nevyznam a on na me ten pocitac kdyz pri startu zmacknu F8 keca AN a to ja vubec nerozumim prosim vysvetlete me to jako tak abych to pochopil. Dik predem
delwin
Junior

Odeslat příspěvekod Noclaf 20. 5. 2007 23:06

A kdyz se teda vubec nevyznas, nebude lepsi jednoduse to nejdriv nakopirovat na jeden disk a pak to nakopirovat na druhy disk?
SI ALTERUM SIT OPTANDUM, MALIM EQUIDEM INDISERTAM PRUDENTIAM QUAM STULTITIAM LOQUACEM
Merida AM 3000D 2008 + Sigma Sport Mirage EVO X;
Noclaf
Junior

Další stránka