výběr HighEnd MB

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod mmmnovak 17. 4. 2008 17:12

Dobrý den,

vybírám highend desku pro server (pojede na něm web,mail,fileserver +VMware a pár virtuální mašin + ňáký aplikace) ... což to je jedno

bude s CPU q9300 nebo q9450

taktování nebude

potřebuji: podporu C2Q 45nm, min. 8 HDD, 1x ATA, 2x LAN, DDR2, !!!musí být vysoce kvalitní !!!

Cena do/okolo 5500,-Kč

nalezl jsem:
1. Gigabyte X48-DQ6
- nejde jsem našel, že se přehřívá , ale to asi bude jenom s OC

2. Asus P5E WS Professional
- má dokonce 8xSata +2x eSata (to mě těší, protože budu mít asi připojeno vždy 8x HDD)

poradíte jakou? či úplně nejakou jinou?

desku plánuju, že budu mít hodně dlouho (tzn. upgrade tak za 5+ let)

díky moc.
mmmnovak
Junior

Odeslat příspěvekod glider 17. 4. 2008 17:32

Intel Bonetrail BOXDX38BT - Intel X38
http://www.czechcomputer.cz/product_doc ... 710B3.html

alebo zbytocna
Asus Rampage Formula - Intel X48
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=53887
.bad.decision.matters.

goes 24.5.2020 23:11
:D dnes jsi vitez

evlo 29.3.2021 13:26
Gliderovo doporučeni autowerks cajk
glider
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mmmnovak 17. 4. 2008 17:43

glider píše:Intel Bonetrail BOXDX38BT - Intel X38
http://www.czechcomputer.cz/product_doc ... 710B3.html

alebo zbytocna
Asus Rampage Formula - Intel X48
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=53887

Intel má DDR3 ... to jsem uvedl, že nechci

Asus ... má pouze 6 SATA, uvedl jsem, že chci min. 8

přesto děkuji.

myslíte že X48 DQ6 bude nejlepší volba?
mmmnovak
Junior

Odeslat příspěvekod glider 17. 4. 2008 22:08

aa sorac som si nevsimol DDR3
..este ked tak jedna Intel, ale tiez ma 6 SATA http://www.czechcomputer.cz/product_doc ... 1E15B.html

kazdopadne ta Gigabyte je highend, cize tam kupou nic neskazis ;-) ale do serveru, no nevim......asi radsej tu P5E WS Pro
.bad.decision.matters.

goes 24.5.2020 23:11
:D dnes jsi vitez

evlo 29.3.2021 13:26
Gliderovo doporučeni autowerks cajk
glider
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr_S 17. 4. 2008 23:19

Do serveru asi přijde paměť ECC, pak tedy připadá do úvahy jen čipset X38.

Na Asus P5E WS Professional může být zajímavé to, že má 64-bitový PCI slot, může se hodit například pro hardwarový RAID řadič nebo pro serverovou síťovou kartu.

Místo Q9300 nebo Q9450 bych zvážil použít Xeon X3320 nebo Xeon X3350, ceníková cena je identická jako u Q9300 a Q9450 ($266 a $316), ale mají být optimalizovány pro použití v serverech. Snad budou brzy oficiálně podporované, zatím je oficiálně podporován pouze dvoujádrový Xeon E3110.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod BlackII 19. 4. 2008 18:52

1) bych vůbec neřešil stavbu serveru doma - hotové servery např. od DELL, IBM apod. asi vyjdou o něco dráž, ale máš jistotu že všechno pojede na 100% a když ne, tak v ceně máš výborný servis
2) pokud už ses rozhodnut stavět doma, disky bych určitě řešil přes řadiče a ne přímo přes desku
3) stejně tak souhlasím s volbou Xeonu namísto Quadu

- jinak výše zmiňované desky míří úplně jinam než je zamýšlený účel - jsou to desky do herních PC popř. míří k uživatelům zaměřeným na OC. Nevidím jediný důvod proč do takového PC cpát něco jako Asus Maximus nebo Rampage..
MB: Asus Rampage II Extreme, CPU: Core i7 920@4,2Ghz rev. D0 (+TR 120 Extreme BE + 2x Noctua), 3x2GB OCZ 1866Mhz CL8, GTX260 (ano, čekám na nové GF), Asus Xonar DX PCIe, SSD 64GB (system), WD Caviar Black 1TB, CoolerMaster HAF 922, Corsair 850W
BlackII
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod mmmnovak 20. 4. 2008 21:32

dobrý den,

děkuji všem za odpovědi ... ten server bude ve skutečnosti takový "domácí poloserver" na jedné straně pojedou ty server aplikace co jsem popsal na začátku vlákna a na druhou stranu budu asi na něm na virtuální mašině dělat ňáký věci, který by mi na mém pomalém desktop pc běžely pomalu ...(možná někdy budu třeba taha video z dv kamery ...)

to je jedno ... pokud by jsme pominuly, že nechci koupit hotová řešení a chci použít cpu C2Q q9xxx ... a chci výkovou desku s min. 8x SATA a 2x GLAN okolo/do 5500,- Kč

glider píše:kazdopadne ta Gigabyte je highend, cize tam kupou nic neskazis ;-) ale do serveru, no nevim......asi radsej tu P5E WS Pro

tak si tedy myslíte, že by X48 DQ6 byla dobrá ...?

proč myslíte, že do serverz je lepší asus ...?

(ve skutečnosti mám zkušenosti hlavně s ASUS deskami, Gigabyte žádný doma nemám ... na internetu jsem toho pročetl oprvadu hodně a všude se došlo k závěru, že x48 dq6 je nejlepší :-D :-D :-D

díky za odpověd.
mmmnovak
Junior

Odeslat příspěvekod BlackII 20. 4. 2008 22:01

řekl bych to asi takhle: ať už vezmeš Gigabyte X48-DQ6 nebo Asus P5E WS Professional tak ani s jednou chybu neuděláš..jsou to skvělé desky a odejít může úplně jakákoliv..
MB: Asus Rampage II Extreme, CPU: Core i7 920@4,2Ghz rev. D0 (+TR 120 Extreme BE + 2x Noctua), 3x2GB OCZ 1866Mhz CL8, GTX260 (ano, čekám na nové GF), Asus Xonar DX PCIe, SSD 64GB (system), WD Caviar Black 1TB, CoolerMaster HAF 922, Corsair 850W
BlackII
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod wojta 21. 4. 2008 08:16

1) bych vůbec neřešil stavbu serveru doma - hotové servery např. od DELL, IBM apod. asi vyjdou o něco dráž, ale máš jistotu že všechno pojede na 100% a když ne, tak v ceně máš výborný servis
2) pokud už ses rozhodnut stavět doma, disky bych určitě řešil přes řadiče a ne přímo přes desku
3) stejně tak souhlasím s volbou Xeonu namísto Quadu

Myslím, že takové řešení se hodí do firmy. Ale když to tak vidím, jak často se takové servery porouchají a jaké jsou s nimi problémy, tak bych do toho nešel. Navíc takové počítače mají často naprosto nestandardní hardware, takže si musíš všechno náhradní zase objednat od té dané firmy.
C:\>ver
MS-DOS Version 5.00
wojta
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mmmnovak 21. 4. 2008 16:36

i když je to smutné ... tak jste mě potěšil ... myslím, že když si to postavím sám.. tak můžu cokoli provádět v pc aniž by jsem porušil nějakou záruční pečeť či něco podobného ...
mmmnovak
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 21. 4. 2008 21:58

Tak třeba u Della žádná záruční pečeť není a je možné měnit a doplňovat díly dle libosti a záruka nezaniká. CPU, RAM, HDD, grafická karta, další přídavné karty, vše funguje stejně jako ve standardním PC. Otestovánu na Dellu OptiPlex 755 a Dellu Precision T3400. Dost se mi líbí mechanické zpracování a uspořádaní počítačů od Della - na CPU velký pasiv, přes který je tunelem proháněn vzduch 120 mm ventilátorem, praktické kolejničky na disky, vše jde bez použití nástroje, skříň je malá a přitom přehledná.

Jenom těch míst na HDD tam moc není, v klasických minitowerech tuším maximálně 4.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Eagle 21. 4. 2008 22:41

mmmnovak píše:tak si tedy myslíte, že by X48 DQ6 byla dobrá ...?

Nevím, jestli sis toho všimnul, ale X48 nepodporuje ani DDR2 ani ECC.
Eagle
Junior

Odeslat příspěvekod b3rny 21. 4. 2008 22:58

asusku s integrovanou grafikou
b3rny
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mmmnovak 22. 4. 2008 16:37

Eagle píše:
mmmnovak píše:tak si tedy myslíte, že by X48 DQ6 byla dobrá ...?

Nevím, jestli sis toho všimnul, ale X48 nepodporuje ani DDR2 ani ECC.

ECC sice nepodporuje, ale to mi nevadí ...

DDR2 samozřejmě podporují
mmmnovak
Junior

Další stránka