výběr HighEnd MB

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Petr_S 23. 4. 2008 23:34

Plus Xeon X3350 za stejných $316 jako Q9450:
http://media.corporate-ir.net/media_fil ... celist.pdf

Jenže to se těžko radí, když někdo chce stavět server a vybírá do něj herní komponenty...
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod c user 24. 4. 2008 10:52

X48 a DDR2? ziaden problem akurat vcera som kupil rampage formula . OC a Gamink su OK ale na server nie....
E6600@2.93Ghz. 4096MB A-Data Vitesta 800Mhz, Asus Commando, MSI Geforce 8800GTX@ultra, 2x250Seagate SataII ES 250 Raid0. 1TB Hitachi Deskstar,1TB WD Caviar Black, 300GB IDE WD , Creative Fatal1ty, Chieftec bigtower, Thermaltake 750W
c user
Junior

Odeslat příspěvekod mmmnovak 24. 4. 2008 22:21

Eagle píše:EX38-DS5 + ECC paměti tě vyjdou levněji a bude to spolehlivější a tvým požadavkům plně vyhoví.

můžu se zeptat, jaký je rozdíl mezi EX38-DS5 a X48-DQ6 ... hledal jsem to na netu a vypadá to úplně stejně (akorát mají kondenzátory jinou barvu obalu :hm ) ... jak můžou být tak podobné když cena je o 1500 jinde? mají opravdu stejné šetřící režimy(tj. to vylepšení, aby tolik nežrali elektřinu)?

díky moc.
mmmnovak
Junior

Odeslat příspěvekod Eagle 27. 4. 2008 12:26

Vždyť tohle už jsem komentoval - desky se zas tak neliší, jak by se mohlo zdát podle ceny. Např. takové P35-DS4 se od P35-DQ6 liší tím, že namísto 12 napájecích okruhů má jen 6, přičemž 6 je plně dostačujících pro jakýkoli CPU, pokud teda pominu šílené přetaktování s dusíkem a podobné nesmysly. A přitom je mezi těmito deskami značný cenový rozdíl. Dokonce mají i stejné BIOSy, liší se jen úvodním logem.

Stejně tak čipset X48 je jen upravený X38. Intel vzal X38, odstranil podporu DDR2, odstranil podporu ECC, přidal podporu FSB1600 (... což stejně žádný dnešní procesor nemá a ty, které ano, trpí chybou AV56, kdy CPU při FSB1600 může zatuhnout v důsledku poškození dat na sběrnici) a přidal podporu DDR3-1600, ale jen do dvou ze čtyř slotů a pouze za předpokladu použití jejich nějaké proprietární konfigurační technologie. X48 je pouze hráčská verze X38, přičemž přináší vlastnosti, které jsou s workstation čipsetem neslučitelné (použití FSB vedoucí k zatuhávání počítače, podpora jen 4 GB RAM při DDR3-1600). Tomuhle výtvoru je pak stanovena cena ještě o hodně vyšší, než u už tak drahého X38. Výrobci základních desek pak berou X48 jako super-high-end a cenově se na něm ještě přiživí, takže cenu zvýší nejen o rozdíl cen X38 a X48, ale ještě o jejich další přirážku.

Praktický postřehnutelný rozdíl mezi EX38-DS5 a X48-DQ6 bude, pokud pominu nepodporu DDR2, nepodporu ECC a nepoužitelné FSB1600 u X48, asi pouze v tom, že DQ6 bude mít opět overkill 12 okruhové napájení, které je pro nepřetaktovaný nebo lehce přetaktovaný procesor úplně zbytečné.
Eagle
Junior

Odeslat příspěvekod mmmnovak 27. 4. 2008 16:17

ještě koukám, že jsou jiné kondenzátory na těch deskách ... nemá třeba x48-dq6 lepší kondenzátory než ex38-ds5 ...?
mmmnovak
Junior

Odeslat příspěvekod puck 27. 4. 2008 16:35

mmmnovak píše:ten server bude ve skutečnosti takový "domácí poloserver" na jedné straně pojedou ty server aplikace co jsem popsal na začátku vlákna a na druhou stranu budu asi na něm na virtuální mašině dělat ňáký věci, který by mi na mém pomalém desktop pc běžely pomalu ...(možná někdy budu třeba taha video z dv kamery ...)

na tieto ulohy pouzivam stary repasovany notebook za 4500 korun :-) s externym usb diskom
puck
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mmmnovak 27. 4. 2008 22:10

puck píše:
mmmnovak píše:ten server bude ve skutečnosti takový "domácí poloserver" na jedné straně pojedou ty server aplikace co jsem popsal na začátku vlákna a na druhou stranu budu asi na něm na virtuální mašině dělat ňáký věci, který by mi na mém pomalém desktop pc běžely pomalu ...(možná někdy budu třeba taha video z dv kamery ...)

na tieto ulohy pouzivam stary repasovany notebook za 4500 korun :-) s externym usb diskom

tak to by mě rozhodně nestačilo ... teď to jede na Pentium III a sotva to jede ... potřebuji docela dost výkonu ...
mmmnovak
Junior

Odeslat příspěvekod puck 28. 4. 2008 08:59

na tie domace veci, ktore spominas vykon procesora netreba. jedine ze by si doma prevadzkoval nejaky web pre tisice ludi. :-)
ale uznavam, ze pentium 3 je dost slabe. ten repasovany book co mam ma intel pentium-m to je silnejsi procak. mne sa na tom riesenii paci, ze spotrebuje cca 10x menej elektriky, co pri 24h prevadzke uz nie je zanedbatelne
puck
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mmmnovak 28. 4. 2008 18:26

puck píše:na tie domace veci, ktore spominas vykon procesora netreba. jedine ze by si doma prevadzkoval nejaky web pre tisice ludi. :-)
ale uznavam, ze pentium 3 je dost slabe. ten repasovany book co mam ma intel pentium-m to je silnejsi procak. mne sa na tom riesenii paci, ze spotrebuje cca 10x menej elektriky, co pri 24h prevadzke uz nie je zanedbatelne

díky za návrh, ale já jsem rozmyšlený koupit vysoce výkonný server, který mi zase pár (ne 2, ale klidně 5) let vydrží ...

takže neví někdo, jak je to s těma kondenzátorama? má x48-dq6 lepší kondenzátory než ex35-ds5 ??

díky za odpověd.
mmmnovak
Junior

Odeslat příspěvekod Eagle 28. 4. 2008 18:44

Představa, že v dnešním PC světě něco vydrží pět let (fyzicky, natož morálně) je, řekl bych, naivní. Za rok tady bude Nehalem a ten bude v mnoha úlohách (hlavně serverových) mnohem rychlejší než jakýkoli dnešní stroj.

A k životnosti - po pár letech začnou vysychat kondenzátory, křemík bude stárnout a v CPU se začnou objevovat chyby. Vždyť životnost serverových (těch nejkvalitnějších) CPU je projektována na cca 5 let provozu. Takže nějaký desktopový quad-core s obrovskou spotřebou na tom bude ještě hůř.
Eagle
Junior

Odeslat příspěvekod mmmnovak 28. 4. 2008 19:35

Eagle píše:Představa, že v dnešním PC světě něco vydrží pět let (fyzicky, natož morálně) je, řekl bych, naivní. Za rok tady bude Nehalem a ten bude v mnoha úlohách (hlavně serverových) mnohem rychlejší než jakýkoli dnešní stroj.

A k životnosti - po pár letech začnou vysychat kondenzátory, křemík bude stárnout a v CPU se začnou objevovat chyby. Vždyť životnost serverových (těch nejkvalitnějších) CPU je projektována na cca 5 let provozu. Takže nějaký desktopový quad-core s obrovskou spotřebou na tom bude ještě hůř.

a myslíte, že jsou lepší kondenzátory v ex38-ds5 nebo v x48-dq6 ... to je také jediný rozdíl, který jsem našel...
mmmnovak
Junior

Odeslat příspěvekod Eagle 28. 4. 2008 23:26

Kdyby to někdo věděl, tak už ti to napíše. Nicméně... vzhledem k tomu, že nehledáš stabilitu, je úplně jedno, co si koupíš.
Eagle
Junior

Odeslat příspěvekod mmmnovak 30. 4. 2008 20:47

tak jsem se ještě zamýšlel, rozmýšlel ...

a dostal jsem se k závěru EX38-DS5 a RAM 2GB 800MHz DDR2 ECC, CL5 - Kingston

... myslíte, že je to lepší?
mmmnovak
Junior

Odeslat příspěvekod Petr_S 30. 4. 2008 20:49

To je myslím docela dobrá volba. Mám tady na stole X38-DS5 a RAM 2x2GB 800MHz DDR2 ECC, CL5 - Kingston a zatím žádný problém.
Petr_S
Pokročilý

Odeslat příspěvekod mmmnovak 30. 4. 2008 21:36

ještě jsem narazil na 2GB 667MHz DDR2 ECC Fully Buffer. Dual Rank, x8, CL5 - Kingston ale jsou dražší zhruba 600,- na jednom kusu a to je už dost, ale zajímalo by mě, jaký je v nich rozdíl ...

díky za odpověď.
mmmnovak
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka