Soutěž Fóra Živě.cz o desku MSI s procesorem Intel

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod vladimir 9. 6. 2011 14:35

Extrémní taktování mě nezajímá, nechci proměnit svůj počítač v monstrum, které na mě z pod stolu valí oblaka horkého vzduchu a sedět se u něj musí s chrániči sluchu.

Porovnal bych výkon aplikací, které mně zajímají (střih HD videa v programu Edius Neo 3), se svým stávajícím počítačem (Core I7-975) při takovém přetaktování, které uchladí můj chladič NH-D14 (oba ventilátory s ULN předsádkami). Přetaktování by tedy nebylo hlavním cílem, to by byla jenom taková menší odbočka, protože to člověku přece jenom nedá, nezvednout o něco frekvenci, když to jde.

Co bych hlavně dělal, testoval bych (dejme tomu ta té desce MSI a procesoru I5) výkon a spotřebu elektřiny se zapnutými všemi jádry nebo se třemi, popřípadě dvěma jádry, se kterými se dá očekávat dosažení o něco vyšší stabilní frekvence a tedy vyššího výkonu v jednovláknových aplikacích, mezi které patří i Edius.
Udělal bych testík i se zapnutým/vypnutým hyperthreadingem (tohle bych pochopitelně musel udělat na staré sestavě, protože I5 HT nemá.)

Tím pádem bych šel (snažil jít) proti trendu zvyšování počtu jader na úkor frekvence a snažil bych se ukázat, že nadupané dvoujádro je zatím lepší než čtyřjádro na pomalejší frekvenci (neplatí pro servery se stovkami procesů a pro vícevláknové aplikace, kterých je ovšem málo. Intel už pod tlakem zákazníků připravuje dvoujádrové Xeony na základní frekvenci 4,5 GHz+) a snažil bych se zjistit, jestli za tímto účelem stačí v biosu jádra zakázat.

Testoval bych ne na syntetických testech, ale nějaké exaktně opakovatelné úkony v mém softwaru, v tuto chvíli mě napadají výpočet stabilizace obrazu nějakého klipu, renderování velkého počtu obrázků a export videa do mpeg2 (DVD) a AVCHD (BluRay).

Máme psát i o svých snech a dalším HW, který připojíme k desce: na výkonnější ze sestav bych ještě jako „bonus“ provedl testování vlivu rychlosti HDD na otevírání velkého projektu v Ediusu, což je záležitost načítání desítek GB souborů a trvá to řádově minuty. Porovnával bych klasický HDD, 80GB Intel X25-M G2 Postville 2.5" (vlastním) a SSD OCZ RevoDrive X2 240GB (to je ten můj sen), který se svými čtyřmi Sandybridge řadiči snad práci poznatelně urychlí (udávané hodnoty dosahované jenom u komprimovatelných dat samozřejmě nečekám, protože moje data komprimovatelná nejsou). Revodrive bych si za tím účelem koupil a alespoň částečně se pak zahojil prodejem pomalejší ze sestav.

Takže žádné syntetické testy, žádné fotky balení nebo mainboardu, žádné opisování počtu USB-portů nebo SATA portů z manuálu (toto je reklamní akce firmy MSI a uživatelská recenze je součástí zadání a tedy takové věci tady asi budou hodně ceněny...), ale praktické srovnání výkonu konkrétní aplikace pro různý počet jader, které vlastně firmě MSI žádnou reklamu neudělá (jejich deska tvoří jenom jakousi kulisu pro testy, které mám už dlouho naplánované, ale ne a ne se k nim dokopat) a pochopitelně bude bohužel zajímat jenom omezený počet dalších lidí, protože každý se stejně bude honit za šestijádrem, protože má v testu XYZ více bodů...
Naposledy upravil vladimir dne 10. 6. 2011 09:55, celkově upraveno 1
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod soap mactravish 9. 6. 2011 15:46

vladimir +1, zvlast posledny odstavec
soap mactravish
Pokročilý

Odeslat příspěvekod matodurica 9. 6. 2011 16:03

ja by som to utopil v rastlinnom oleji a pokúsil sa v tom vysmážať rezne
matodurica
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod boom.svk 9. 6. 2011 16:09

Keďže som zo Slovenska, asi moc šancu na živě vyhrať nemám- ale ak by som nedajbože náhodou vyhral túto dosku aj s procesorom- po prvé by som ju osadil grafickou kartou- nejakou pasívne chladenou- ale pravdepodobne by som ostal pri MSI9800GT (ktorú už mám) pripojil by som ku nej moje 3 disky (dva v raide seageate baracuda 500GB a jeden ako záložný 640GB) ramku by som musel kúpiť novú, nakoľko mám DDR2- ale určite by to boli 4alebo 8GB od kingstonu- zdroj mám 500W bluestorm- no a to je asi všetko také základné, čo by mohlo ovplyvňovať nasledujúci výkon počítača (ešte napaľovačka, skrinka a také to už nie je podstatné)

Tak to bolo ku budúcemu vysnívanému počítaču- využitie? Nakoľko študujem na stavebnej fakulte a už dlhšiu dobu pracujem u rôznych projektantov (za smiešny peniaz- ale čo by študent očakával) tak aj spracovávam 3D objekty, renderujem, a tak výkon môjho dvojjadrového počítača už nie je postačujúci (render jedného obrázku trvá niekedy aj vyše hodinu a ak čas tlačí, tak výkonu nikdy nie je dosť- ale nový si dovoliť nemôžem)

Nejaké ukážky toho, čo som už doteraz spravil a aj aké recenzie som spáchal? Mám web stránku na ktorej si ich môžete pozrieť http://www.boom.modtut.net (sekcie portfólio a elektronika&počítače)
Na takéto veci by boli nové kompontenty využívané a so 100%-nou pravdepodbnosťou by tam pribudol aj test dosky

Nakoľko nie som zástancom extrémneho pretaktovania, pretože si myslím, že ak sa niečo vyrobí, tak sa to aj nejako odtestuje aby to fungovalo na tých hodnotách, ktoré sú dané.

Mám dosku MSI, skúšal som ju pretaktovať, procesor mám intel core E6850 a aj ten som skúšal pretaktovať- skúšal som 3D-marky, skúšal som indexy v sedmičkách 64-bitových, Vistách, 32, 64, skúšal som sandru, everest a ešte hromadu iných programov na testovanie- ale pravdu poviem- toto sú len čísla- 3D mark sa nehráva, sandra tiež nie, ani everest- a to že tam vznikol niekoľko percentný nárast- som v praxi nespozoroval- pretože počas testovania som skúšal aj reálne veci- ako render určitého záberu 3D objektu- a vždy ten istý a rozdiel bol v sekundách (z hodiny), skúšal som aj hry- a rozdiel opäť- 1,2fps. Takže ak by som kvázi vyhral- všetky tieto testy dokážem spraviť, napísať- koľko napätia na ramku, akú frekvenciu na procesor, aké časovanie je najlepšie na stabilitu ramky a podobne- ale osobne si myslím, že výpovedná hodnota je o celom počítači, ktorý sa s tým dá porovnať s iným počítačom alebo komponentu s iným komponentom- ale nedá reálny výkon, ktorý je schopný vydať, pretože výkon je určitý objem práce za čas- takže pri pretaktovaní chceme získať väčší výkon- menej času aby počítač pracoval- ale to znamená že rapídne stúpne jeho spotreba, teplota a klesne životnosť.

Čo by obsahovala moja recenzia?:
- teploty exteriéru, systémové teploty súčiastok cez rôzne programy (rm clock, everest - AIDA64), reálne teploty súčiastok na povrchu pomocou digitálneho multimetra, teplotu interiéru skrinky a podobne
- spotrebu počítača pred pretaktovaním, počas taktovania, pri záťaži, po záťaži, v kľudnom režime, pri spúšťaní a podobne
- rôzne takty procesoru, ramky, dosky a ich hodnoty
- výpis použitých programov, screeny z obrazovky, poprípade videá- ak by boli potrebné, alebo fotografie
- testy rôznych hier (moc sa nehrávam takže by to bol crysis warhead, half life 2 a podobne, ktoré vlastním)
- testy rôznych programov a porovnanie pred taktovaním, po taktovaní a podobne (čas renderu, čas konverzie videa, audia a podobne)
- porovnanie s mojou terajšou zostavou (mojimi predošlími testami)
-test integrovanej a dedikovanej grafiky (rozdiel vo výkone, spotrebe a výkon na bežných aplikáciach)
-test raid na sata II a v neskoršej dobe, keď sa dačo nasporí- test dvoch grafík a sata III

Takže na záver- pretaktoval by som, zmeral spotrebu pred a po taktovaní- odtestoval, napísal recenziu na svoju stránku s tým, že práva by malo živě :) ale po skončení testovania by som počítač využíval na najoptimálnejšom nastavení, aby sa nehrial, aby bol tichučko a pracoval ako hodinky

Martin
Naposledy upravil boom.svk dne 9. 6. 2011 17:14, celkově upraveno 3
boom.svk
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod gtch 9. 6. 2011 16:55

Dobrý den,

s deskou MSI Z68A-GD80 a procesorem Intel Core i5-2500K bych se snažil v první části zhodnotit balení a očekávání, která přináší daná technologie. Tato část by byla i trochu teoretická, abych čtenáře vzdělal v nových technologiích a jiných přístupech k problematice ladění výkonu, spotřeby, hlučnosti. Tato část by obsahovala několik fotografií tak, aby čtenář, případný zájemnce o daný HW, nabyl co možná nejvěrnější představu o tom co získá s koupí této desky a procesoru.

Design a montáž hardware včetně popisu testovací sestavy budou popsány v druhé části. Zde je nejdůležitější zmínit ty komponenty (kromě popisované desky a procesoru), které mají přímý dopad na sledované veličiny (zdroj, paměti, grafická karta v případě měření spotřeby; ventilátory, hdd, odhlučnění komponent v případě měření hlučnosti, apod.) Určitě bych zde prezentoval i použité měřáky, které mám k dispozici. Důležitou (a mnohdy i celkem složitou) částí je instalace vhodného chladiče CPU a možnosti jeho uchycení na základní desku. Co bych určitě chtěl zjistit, je maximální rozměry chladiče při osazení (jedno|dvou|tří)-slotové grafické karty v horní PCIe pozici.

Třetí část bych zaměřil na základní ověření funkcí desky a procesoru. Popsal možnosti BIOSu jejich podporu v různých operačních systémech (Win, Linux, BSD). Největší část by byla věnována Windows především kvůli dodávanému software a ovladačům, se kterými se dá očekávat nejlepší stabilita a výkon systému. V této části bych určitě popsal veškerý software, který jsem na počítač instaloval (ovladače, software na testy), tak, aby každý mohl dané kroky opakovaně provést a svůj systém otestovat stejným způsobem. Testy systému by byli v další části.

Při úvodním testování hardware není nutné popisovat vše co už je popsáno několikrát na internetu. Nicméně základní zátěžové testy bych určitě popsal a zkodumentoval. Zajímavější částí bude bezesporu přetaktování. Tato část by byla rozdělena na:

• Taktování z biosu + testování
  • Taktování z přes OC GENIE II

Tady by mě zajímala práce s integrovanými tlačítky na desce, jak a jestli má cenu je využívat, kdy je jejich použití výhodné. Dále mě zajímá možnost využití měřících bodů napětí. V této části bych popsal průběh ladění a přidal fotodokumentaci.

Při testování vlivu OC Genie II bych se zaměřil na to, jestli se softwarové taktovadlo vyrovná ručnímu nastavování, a co všechno daný software umí v systému modifikovat pro zvýšení výkonnosti. Zajímalo by mě jestli je marketingové povídání o 457% zvýšení výkonu HDD realistické, nebo jenom předvádění co největších čísel na papíře.

Závěr kapitoly o přetaktování a výkonnosti by patřil části shrnující v grafech vliv taktování na spotřebu, na hlučnost systému a na teplotu. Následovalo by analytické zhodnocení obou způsobů taktování a postup jakým nalézt optimální poměr mezi hlučnostní, spotřebou, výkonem. V této části bych rád prozkoumal vliv vypnutí nepoužívaných částí systému na celkovou spotřebu systému. Určitě bych zde zapracoval vliv systému Lucid Virtu a APS (Active Phase Switching), jde-li jejich běh nějak ovlivnit (z BIOSu). Protože rád fotím a tím pádem i zpracovávám fotografie, rád bych zařadil aplikační testy specifické pro toto odvětví.

Další kapitola by obsahovala testy drobnějšího rozsahu, které by ale pro mnoho lidí mohli být zajímavější než klasické přetaktování. Testy, které považuji za zbytečné zde nehledejte, např.: testování grafiky (ext. grafika není předmětem, který se má hodnotit, int. grafika byla otestována tisíckrát) nebo testování zvukové karty (jedná se sice o zajímavý hardware, ale bez potřebného a velice nákladného měřící techniky je toto neměřitelné). Některé testy bych nadruhou stranu udělal rád, např.: testování PCIe 3.0 (nicméně k tomu nemám potřebný hardware ani znalosti).

• Novinkou je pro mě MSI UEFI BIOS, pokusil bych se shrnout pro lidi co s ním ještě nemají zkušenosti, pár postřehů při práci s UEFI BIOSem.

• Když bych měl daný HW k dispozici, určitě bych obětoval pár korun a koupil USB 3.0 fleshku a prezentoval bych několik testů tohoto rozhraní. Především mě zajímá možnost bootovat operační systém přímo z flešky, jeho odezva, rychlost bootu, apod.

• Ověřil bych, jestli daný procesor vykazuje stejné chování (charakteristické cvakání) jako procesory ze starší řady i5 a některé i3. Dle mého zjištění, se daným chováním se vyznačují procesory i5 (i5-750, i5-760), některé i3, s i7 zkušenosti nemám. Pokud by se dané chování objevovalo, pak bych určitě zjistil která funkce CPU dané cvakání způsobuje a následně popsal způsob jak danou vadu nejlépe potlačit. U tichého počítače je toto cvakání poněkud nepříjemné.

• Diskový subsystém sice nemá být přímým cílem popisu (tím je CPU, deska a její periferie). Nicméně test integrovaného SATA řadiče mě rovněž zajímá. Převším pak výkonnost v jednotlivých typech RAIDU (0,1,5) a možnost vytvořit HOT SPARE. K těmto testům mám potřebný hardware a rád bych srovnal výkon integrovaného SATA řadiče s externímy RAID kartami od výrobců jako Adaptec nebo LSI.

• Na závěr bych se zaměřil na výkon integrovaných síťových karet. Speciálně pak na možnost vytvořit zálohovaní (tzv. failover), nebo nastavit obě karty aby pracovali společně a postkytovali tak teoreticky 2gbps (team, trunk, lacp). Dalším bodem by byla práce s VLAN ID a vytváření virtuálních síťových karet. Obvyklé čipy Realtek dosahují maximální propustnosti kolem 300 mbps a zajímalo by mě jestli dané čipy dosahují vyšších rychlostí.

V závěrečném hodnocení bych srhnul dílčí závěry jednotlivých kapitol a prezentoval zamyšlení nad tím pro koho je dané kombinace desky a CPU určená a co komu přináší.

Pavel
gtch
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod maxovic 9. 6. 2011 18:25

učil se na na novějších technologií než mám doma
maxovic
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod beda2v1 9. 6. 2011 18:47

Zdravim
zajimava soutez
mam zkusenosti se stavbou pc - parkrat jsem radil kamaradum, sam jsem si postavil 2 pc, stara bylo s P4 2.6 GHz a prodluzoval jsem mu dlouho (a zbytecne) zivot, nyni mam na stole sestavu s Core 2 Quad (Q6700), vice pocitacu jsem nepostavil, akorat parkrat pomohl kamaradum s necim, tot me zkusenosti, s pc se oznacuji jako pokrocily zacatecnik

kdybych dostal tuto desku, tak bych se nejprve zameril na kvalitu zpracovani, zahrivani a hlucnost a subjektivne to srovnal se starou deskou MSI (Neo - P35) se kterou jsem si uzil sve a se svoji stavajici sestavou (Quad core + G. P965 - DS4)

pak bych se vrhl na testy, doplnene nejakou zpravou, s namerenymi hodnatami, zaverem, tabulkou, mozno i pridat nekolik fotek, vzhledem k tomu, ze jste jiste vykon testovali, tak bych se chtel zamerit predevsim na nove veci, ktere by takova sestava mala mit, oproti stavajici, ze stavajici sestavy bych vzal grafickou kartu geforce s 896 MB videoram a dal ji k tomuto cpu a desce (+ dalsi komponenty, aby byla sestava kompletni - 8 GB RAM, Intel X 25 80 GB, zdroj Corsair 450 W, case silvestone, AC Freezer 3 pro Core i 5, Win 7)

chtel bych zjistit, jestli se nejak projevi na provozu a normalni praci pod Windows (strih videa, uprava fotek, prekodovani na ipod, vypalovani, office, internet, kopirovani souboru a podobne)
nove funkce a rychlosti, ktere ma tato nova platforma, nyni mam RAM cca 2X pomalejsi a pomalou sbernici, vzhledem k nove sestave, takze bych pouzil stejnou grafickou kartu a pevny ssd disk a srovnaval standartni prace postupne na obou sestavach,

nova sestava by mela mit Hyperthreading, Turboboost, o hodne vetsi rychlost RAM, integrovany radic pameti, jinou a rychlejsi sbernici, sata rozhrani nove generace

zajimalo by me, jestli se zvlaste nova RAM a sbernice pozitivne nejak projevi pri hrani narocnych her (GTA4), teoreticky nemela a ani u normalni prace na pc (pokud uvazujeme, ze Quad Core neni zatizeno na 100%), k standartnim vykonostnim a hernim testum bych pristoupil az pote,

na obe sestavy bych nainstaloval ciste Windows 7 a stejne programy, doplnene o nezbytne ovladace, zkusil bych take naklonovat verzi Win ze stare sestavy a zkusit ji rozjet v nove, zajimalo by me, jestli se system Win spusti a bez problemu rozjede, pokud byl nyni na cipsetu P965 a prendame jej na novy

sestavu s Core i5 bych se pokusil pretaktovat (bude-li mi to dovoleno) a srovnavaval bych jeji vykon v pretaktovanem a nominalnim stavu, dale mam k dispozici notebooky s Core 2 Duo T7300 2 GHz cpu a s cpu U7600, oboji Dell, na ktere bych rovnez naistaloval Windows 7 a stejne programy a provadel bych srovanani, mel bych k dispozici ctyri ruzne testovaci sestavy, s tim, ze sestavu s Core i5 bych mohl otestovat v pretaktovanem a nepretaktovanem stavu, tj mel bych dohromady 5 ruznych zadani, na kterych bych provadel stejne testy,

ktere si predstavuji takto: propustnost RAM pri cteni, zapise, latence, testy pevnych disku, zapis, cteni, burst rate, pristopova doba, propustnost rozhrani pri kopirovani 100 GB dat z pc do externiho sata disku (7200 otacek, 3.5") - zajimal bych se o to, jak dlouho by to trvalo v kazdem cyklu, dale neco podobneho - z jednoho pripojeneho HDD kopirovani celeho oddilu na dalsi pripojeny hdd (1 externi na druhy externi, pc ci ntb by slouzil jako "prenosove zarizeni"),
vypocetni vykon - Evest, PC Mark 05, editace videosouboru (2 hodinovy kanalu zaznam CT24 na hdd) v programu Power Director 7, vystup MPEG2 kvalita 7=nejvyssi, druhy vystup AVC do iPod, editace tohoto stejneho souboru pres X264 kodek v programu Handbrake.org - stejna nastaveni, zajima me prubeh a celkova delka zpracovani, celkove a dilci skore z programu Pass.mark Perfomacne test, Everest, HD Tune a HD Tach (a na SSD jiny benchmark) - kompletni hodnoty ze 3 ruznych mereni- prumerovane, herni testy bych provadel formou benchmarku,
dale benchmarku ve hrach GTA4, Crysis 2, Quake 4, dale bych se snazil optimalne nastavit kardou hru a sroval bych moznosti hrace na dane sestave (tj jestli jde hra na max, ci v cem je treba delat ustupky v nasteveni), obzvlast me zajimaji GTA4, coz je hra, ktera umi vysat vykon na vsech sestavach, pouzil bych stejnou grafickou kartu - Nvidia s 896 MB videoram (GTX 260 216), coz je dnes už pomalejši karta, GTA4 jde na ni hrát výborně, 1920 x 1080, ale jsou vidět určité ztráty - zde by se mohly pozitivně projevit nové funkce a možnosti Core i5
a nových čipsetů (se stejnou grafickou kartou - schvalně bych použil tuto pomalejší kartu, aby případné zlepšení bylo vidět)
pouzil bych program X264 benchamrk (ktery neni optimalizovn pro vetsi mnozstvi jader) a jeho namerene hodnoty,
srovnal bych instalaci hry 4 GTA a Star Wars Force Unleshed 1 na obou hernich sestavach, se stejnym mnozstvim RAM (4 GB) - 64 bit Windows 7, zda se projeví použití DDR3 RAM, či nikoliv (tj vyšší propustnost při čtení a zápise, v kooperaci s SSD Intel X 25 80 GB)
v programech Adobe Photoshop CS, Lightroom, Zoner 12, Fast Stone, Malovani bych otevrel a pokousel se upravit soubor 150 MB = TIFF, panorama, rovnez bych se pokusil prevest automaticky 300 fotek (vyfocenych N.D70 = RAW, 6.3 MPix) do TIFF a do JPEG na vsech sestavach (ulozene na externim HDD a zapisovane na interni disk)a srovnal bych rozdily
u sestavy s Core i5 a deskou MSI bych srovnal kvalitu zpracovani komponent a zahrivani a zvukov projev (subjektivne vse), predchozi generace MSI desek mela velke problemy a neoplyvala dobrym zpracovanim,
pokud by mi to bylo umozneno, pokusil bych se pretaktovat Core i5 a vsimal si zvyseni vypocetniho vykonu, oproti tovarnimu nastaveni + kompletni namerene hodnoty ze vsech benchamrku programu Everest 4.5 (3x - zprumerovano)
na server Ulozto.cz, bych se pokusil pres nase pevne pripojeni ze vsech sestav ulozit uploadovat soubory o velikosti cca 14 GB (jedna rada Star Trek, TNG), nejdrive by byly vzdy rozdeleny do archivu o velikosti 1.5 GB a nasledne uploadovany na web, srovnal bych u obojiho rychlosti (meril bych stopkami), Win Rar je archivacni program, ktery ma potize se 4 jadry, zajimalo by me zde prinost novych technologii, opet vykonejsi RAM a lepsi sbernice, zde by byl stupen komprimace 0% (zadny),
zkusil bych pres program Win Rar zkomprimovat archiv fotek (cca 6 GB) a 15 GB - videosoubory, stupen komprimace bych dal maximalni a zapsal vysledny cas

(testy ktere by na necem nesli - napr SSD benchmark, GTA4 na ntb, bych neprovadel), mohu doplnit o save screeny, fota ze zrcadlovky - aby bylo jasne ze nebylo pri testu podvadeno (nicmene na testy by musela byt poskytnuta delsi doba, na prani mohu udelat jeste dalsi testy, ci naopak nektere vynechat, pokud by to bylo cele v me rezii udelal bych takto srovnani v prektovanem, neprektaktovanem stavu, srovnal bych to s pretaktovanou sestavou s Core 2 QUad (minulou generaci architektury) a dvema ntb, ktere mame v rodine
nez surovy vypocetni vykon, by me zajimal prinos novych technologii, rychlejsi RAM, mensi hlucnost, sbernice, z nove generace pri bezne praci, srovnal bach to pak s notebooky, jestli vubec je zde jeste dnes co srovnavat (uprava obrazku, internet)
ziskane hodnoty bych zapsal do jakesi "zpravy o mereni" kde bych mohl nasledne jeste nekolik veci okomentovat, pridat celkovy zaver, dokumentovat prubeh a postup (zalezi kolik bych na to dostal casu - pokud mesic - tak to by se zvladlo o vikendech v pohode)
pokud bude poskytnuta metodika testovani sestav v redakci, mohu testy klidne dalsi benchmarky obohatit a inspirovat se

(jako byvaly student z SPSE bych si mel jeste pamatovat neco z predmetu Elektr. Mereni a delani zprav, ale seriova cisla komponent po me prosim nechtejte)
beda2v1
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod jkmaxfli 9. 6. 2011 20:03

Zdravím všechny.

Po obdržení základní desky a procesoru bych rozbalil pouze krabici se základní deskou od MSi (CPU bych nechal pěkně zabalené a neporušené).

Na desku od MSi bych připojil mé dosavadní komponenty (i5-2500K,16GB RAM,GTS450,520W Seasonic) a jediné co bych otestoval by byla aplikace Lucid Virtu,která softwarově umožňuje přepínat mezi dedikovanou GPU a integrovanou iGPU v procesoru i5-2500K.

Proč pouze toto?

Už pár týdnů testuji na své desce s chipsetem Z68 od konkurenta Gigabytu již zmíněnou aplikaci Lucid Virtu.Zkouším nastavení v biosu,přehazuji veškeré dostupné druhy kabelů z grafických výstupů obou dostupných grafik,nastavení aplikací a to jen proto,abych ve finále zjistil,že deska od konkurence Gigabytu s chipsetem Z68 stále není to,co by mnoho uživatelů doma přivítala vzhledem k šetřivým režimům s ohledem na odběr elektřiny.

Proto bych moc rád vyzkoušel desku od MSi (Z68), porovnal s deskou od Gigabyte (Z68) a hledal rozdíly,výhody a nevýhody těchto dvou konkurujících výrobců.

To nejlepší na konec:

Jelikož už i5-2500K vlastním a mám celkem solidní a velmi mladý upgrade,tak CPU bych nabídl k prodeji zde na fóru formou aukce od 1 kč a za utrženou cenu bych si pořídil nějaký efektivní SSD.
No a co s deskou od MSi?
Zde na fóru bych vyhlásil jednoduchou soutěž,něco na způsob-poznáte skladbu/melodii z filmu a výhercovi bych desku zaslal.Samozřejmě bych dal něco těžkého a postupně např.přidával indicie.

HAUK ;-)
jkmaxfli
Junior

Odeslat příspěvekod Štěpán 9. 6. 2011 20:12

V případě výhry těchto komponentů, bych si zase po 11 letech složil nějaké to stolní PC. Notebook je fajn, ale na na grafiku a na hudbu by se hodilo něco lepšího.
Štěpán
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Janchi 9. 6. 2011 20:13

V upravovaní PC sa moc nevyznám, takže by som vyskúšal iba niečo jednoduchšie:
1. Bol by som šťastný ako blcha, že držím v ruke niečo výkonnejšie.
2. Skompletizoval by som PC z nejakými ďalšími dielmi a nainštaloval primeraný OS.
3. Vzhľadom k tomu, že moje PC patrí ku starším, vyskúšal by som všetko, čo mi laguje, tj. Visual C#, Visual Web Developer, Sony Vegas a nejaké hry. Nesmiem zabudnúť na CS 1.6 , Call of Duty 4 a 5 , Crysis 2, Dirt 3 a i.
Vidíte, nič svetoborné, ale mne by to stačilo.
Janchi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bondoleg 9. 6. 2011 20:31

Jsem student takže moc peněz na do-osazeni nemam... :( Takže upřimně řečeno bych to nejspíš prodal...
bondoleg
Junior

Odeslat příspěvekod stratoss 9. 6. 2011 22:01

Zdravím :-)
Jakožto fanda HW si nenechám ujít tuhle příležitost a rád bych se účastnil soutěže. Dost nudných testů a experimentů které jsou podobné jak vejce vejci a to na každém rohu. Stručně - test bude spočívat v nasdílení operační paměti RAM jako paměť grafické karty - nasledovné otestování počtu snímků za vteřinu - standartní testy (heaven, 3D mark, nějaké hry, ...) Vše bude probíhat při různých nastavení frekvence procesoru, frekvence operační paměti a konkrétního časování. Jako třešničkou na dortu jest osazaní ostatními High-End komponenty, včetně kompletního vodního chlazení. (Lze zahrnout i maximální dosažitelný OC potenciál při použití již zmíněného vodního chlazení, a to jak desky, tak procesoru) Této problematice jsem se již několikrát s radostí věnoval. Konkrétně za použití technologií HyperMemory (ATI/AMD) a TurboCache (nVidia). Sandybridge má integrované grafické jádro v procesoru a též sdílý běžnou operační paměť jakožto paměť grafické karty. Proto je testovací metodika velice podobná jako u TC a HM. Naposled za dob největší slávy socketu 478 jsem vlastnil HighEnd základní desku z dílny MSI. Proto bych rád otestoval konkrétně tuhle desku a tím zrecenzoval její možnosti. Jsem zvědavý co umí featurka OC Genie II a jestli se deska jen nechvástá obrovským nápisem na krabici Military Class II. :-) Pokud bych vyhrál, desku i procesor bych věnoval mému bráškovi, jehož základ platformy tvoří socket 775 a stařičký procesor Core Duo.

další možnost: Maximální OC potenciál při použití chladičů ThermalRight TRUE Cooper limited edition (chladič s 2kg čisté mědi)+ 2x Sunon 120mm 5000rpm vs HighEnd voda. Neboli TOP vzduch vs TOP voda :-)

Již poslední možností je: Porovnání této základní desky a procesoru s EVGA P55 FTW + i5-750. Obě základní desky jsou totiž velice podobné, v obou případej jde o Performance řešení od Intelu (čipset). Obě desky jsou vlajkové loďe pro jejich čipsety i pro své výrobce (EVGA, MSI). Procesory jsou také na stejné úrovni, podle mě jde o přímé nástupce... v testu jest zahrnuto: Použité součástky, layout samotných desek, chlazení, teploty, spotřeba, bios, přetaktování a samozřejmě testy výkonu.

Děkuji za účast v soutěži.
Stratoss
stratoss
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod psychocowboy 10. 6. 2011 08:33

ja bych to hodil do pc a testoval, jestli mi to pomuze k dosazeni vyssiho skore v angry birds...
psychocowboy
Junior

Odeslat příspěvekod enjoi 10. 6. 2011 13:07

tak já bych to prodal, protože do svého MacBooku to asi těžko zakomponuji :D
enjoi
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod mad_doc 10. 6. 2011 14:13

Zkoušel bych kolik se vleze na 128MB flash disk z ebaye s touto krutopřísnou deskou, protože se tam nikomu ještě těch 128GB nepodařilo narvat ani na podobně vybavených stanicích. Pokud by se mi to nepodařilo samotnému, asi bych přibral do kooperace pana Hejla, s nímž by se mi to podařilo jistě, protože ten ze svého Bystrckého bytu umí zařídit to co ani google se seznamem nedokáží!
mad_doc
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka