microATX s RAID a nonstop provozem

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 29. 8. 2011 20:38

Zdravím, vybírám nejspíš microATX (o velikost nejde) desku s integrovaným Atomem, podporou RAIDu a ideálně co nejnižší spotřebou. Podmínkou je, aby vydržela nonstop provoz po dobu několika let (dva tři roky). Díky za tipy!
near field | Úplně všechno o NFC.
Kryštof Korb
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Matysek 30. 8. 2011 10:56

Morning

Tyan ci SuperMicro. Nepises nic o pozadavcich ani narocich, neumim odpovedet lepe. Greenpiss-Approved nebudou.

Nice day
GfC
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 30. 8. 2011 16:18

Díky, požadavky jsou jen takové, co jsem napsal. Je to PC k foťáku, který bude dělat timelapse, takže není třeba žádný extrémní výkon.

Spíš bych potřeboval poradit nějaký ověřený, vyzkoušený konkrétní typ.
Kryštof Korb
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Matysek 31. 8. 2011 10:34

Morning
No to toho vime ... tak znovu.
- kolik za ni chces dat
- kolik to ma mit SATA
- jak na tom ma byt raid
- kolik to ma mit NIC
... co to ma umet.

Nice day
GfC
Definice moderatora Zive? Zookeeper. Vyhledat zbloudilou ovecku, ustajit, vycesat, nakrmit a zalozit chudince nadaci. Ovecka prece nemuze 5 minut myslet. Vsichni mame povinnost oveckam uvarit, precist pohadku a prispet do nadace.
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 31. 8. 2011 10:42

1. Čím míň, tím líp, ale o pár stovek plus mínus nejde
  2. SATA stačí bohatě 3 (resp. 4)
  3. RAID tak, aby šly dát dva disky do zrcadla
  4. Bohatě stačí jedna

Jinak to nic umět nemusí, bohatě mi bude stačit jedno USB. ;) Hlavně, aby to moc nežralo a moc se to nehřálo. Díky.
Kryštof Korb
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Matysek 1. 9. 2011 10:53

Morning.
VIP snad lze prastit palkou po hlave jako casual.
1) Cim min, tim lip ... $100 $200 $300 ... $2000 .... vim ja?
2) X7SPA-HF-D525
3) SW Native, SW-Fake, ... buzzer, log, smtp, OS Support ...?
4) viz bod 2

Nice day
GfC
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 1. 9. 2011 11:46

No, díky za konkrétní model. RAID jsem myslel HW nativní, jinak bych ho do podmínek asi neuváděl ;)
Kryštof Korb
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Milanr1 1. 9. 2011 11:50

Diskový řadič bude dražší než celý PC. O limitu v rozpočtu nikde nepíšeš, takže s tím zřejmě počítáš?
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Matysek 1. 9. 2011 11:59

Zadne podminky jsi neuvedl. Koncim, neber si to osobne, ale nemam chut z Tebe neco tahat, mluvit mi o pripichnuti r1 a pretocit na HW raid. Ptal jsem se. Mozna nekdo jiny tu chut mit bude, ale to si radsi prectu u ranni kavy neco jineho.

GL&HF
Nice day
GfC
Matysek
Expert

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 1. 9. 2011 12:18

Milanr1 píše:Diskový řadič bude dražší než celý PC. O limitu v rozpočtu nikde nepíšeš, takže s tím zřejmě počítáš?

Počítám, samostatný řadič ale snad netřeba, nebo deska, která by uměla RAID přímo není?

@Matysek Uvedl jsem jen ty, které mám (to, že jsem nenapsal HW RAID se omlouvám, ale kdyby měl být SW, tak to asi při koupi desky řešit nebudu). Doufal jsem, že se najde někdo, kdo mi dá tip na konkrétní produkt, který má ideálně vyzkoušený.
Kryštof Korb
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Milanr1 1. 9. 2011 12:22

AFAIK žádný SOHO MB není vybaven řadičem hw RAID.
Musel bys hledat v profi MB > 10 tis. Kč nebo zvolit samostatný řadič PCI/PCI-E/PCI-X.
Supermoderní X7SPA-HF-D525 dle rady Matyska nevyhovuje Tvým požadavkům?
IMHO k daným účelům optimální cena/výkon/životnost.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 1. 9. 2011 12:35

Aha, takže třeba tenhle Asus (první, co mi vyskočilo v Googlu) pravý HW RAID nemá?

http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=72400

Měl jsem za to, že dnes už se dává i do levnějších desek a že by mohl být i v nějaké té osazené Atomem.
Kryštof Korb
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod karlos00x 1. 9. 2011 12:37

je to raid a neni to raid, to je tezky... vsechno je o penezich. napis normalne kolik do toho hodlas dat a podle toho ti navrhnem neco primereneho.
Upgrade který má smysl: SSD. Zažijete svižný počítač.
karlos00x
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kryštof Korb 1. 9. 2011 12:46

No pokud jsou skutečně všechny desky jen s softwarovým RAIDem v BIOSu, tak bych radši zůstal v nějaké nižší cenové hladině u toho SW RAIDu, snad to bude stačit.

Ta X7SPA-HF-D525 vypadá dobře, možná je to až zbytečný luxus. Nemusím se tedy bát, že po dvou letech nonstop provoz odejde (což asi u jiných značek hrozí)?

Díky.
Kryštof Korb
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod milsimr 1. 9. 2011 20:06

karlos00x píše:napis normalne kolik do toho hodlas dat a podle toho ti navrhnem neco primereneho.

....
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Další stránka