Z170 PRO GAMING - RAM Dual channel problém

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Chalub 1. 7. 2016 20:04

Zdravím,

koupil jsem si novou sestavu se kterou mám nyní problém a snad mi někdo dovede pomoci:

Procesor: i7 6700k
MB: ASUS Z170 PRO GAMING
RAM: Kingston HyperX Fury Black 16GB (2x8GB) DDR4 2666 (HX426C15FBK2/16)

Po složení pc se hned po spuštění objevil první problém s RAM. Po zapojení pamětí do dual channelu dle manuálu se objevila blikající červená kontrolka d_ram. Rozhodl jsem se aktualizovat bios na nejnovější verzi 1805. Následné po spuštění PC zůstala na monitoru pouze černá obrazovka a nic se nedělo. Nicméně žádny error deska nehlásila. Paměti jsem různě popřehazoval vyzkoušel jednotlivé kombinace slotů, díval se na youtube na montáže a nic. Pokud jsme ovšem jednu z pamětí vytáhl, pc jelo bez problému. Pokud jde o kompatibilitu ramek s deskou, tak se paměti nacházejí v compatible listu - http://dlcdnet.asus.com/pub/ASUS/mb/LGA ... 1465658150
Proto jsem si je také vybral. Takže nerozumím tomu, kde by mohl být problém.

Ještě dodám, že v PC není grafická karta, jedu pouze z grafické karty, která je obsažená v procesoru. GK bude dokoupena posléze. Nevím, zdali to může mít na celý problém vliv.

Rád bych se tedy zeptal, jestli se s tímto problémem někdo setkal, popřípadě jak tuto situaci řešit. PC jede, pouze však na jedné ramce, nicméně rád bych zprovoznil dual. Budu rád za každou radu, která tento problém vyřeší.

Děkuju.
Chalub
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 1. 7. 2016 20:49

Když jednu RAM vyndáš a je po problému, nenapadlo tě že by ta RAM byla vadná?
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Chalub 1. 7. 2016 20:58

To si nemyslím, jelikož jsem v desce zkoušel samostatně obě RAMky abych si právě ověřil, že jedna či druhá není špatná. A v tomto ohledu žádný problém nenastal. PC se rozjelo ať tam byla samostatně jedna nebo druhá RAM.
Chalub
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod juress 1. 7. 2016 22:10

Máš desku na sloupcích? Je zapojeno veškeré napájení desky (tzn. včetně toho šesti/osmi pinu)?
Pokud jsi nějak nastavoval časování pamětí v BIOSu, bylo by dobré vrátit do výchozích hodnot (auto), jinak asi vrátit/reklamovat desku.
juress
Junior

Odeslat příspěvekod Tonda-B 1. 7. 2016 22:43

Pokud fungují obě paměti v jednom slotu desky, měl bys ještě vyzkoušet libovolnou paměť ve všech slotech desky.
Je možné, že nefunguje jeden paměťový kanál a že ve 2 slotech fungovat paměť nebude.
Pak, jak říká kolega, je třeba reklamovat desku.
Pokud jsi aktualizoval BIOS, je vhodné zresetovat ji do základního nastavení.
A pak si znova nastavit systémový čas, bootovací sekvenci atd.
Paměti bys měl mít ve 2. a 4. slotu desky (počítáno od procesoru).
Tonda-B
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Chalub 2. 7. 2016 07:18

Díky za rady, zkusím tedy ještě jednou desku prohlídnout, zdali něco nechybí, ale domnívám se že je zapojeno vše. Pokud jde o časování pamětí, tak do toho jsem v BIOSu nezasahoval. Zkusím ještě různě popřehazovat paměti a napíšu závěry. Jelikož dnes na to nemám prostor, tak výsledek napíšu zítra. Zkusím ještě na desku flashnout nižší verzi BIOSu
Prozatím děkuji.
Chalub
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod juress 2. 7. 2016 07:52

Flashovat na nižší verzi BIOSu nemá cenu, jelikož ta verze je venku už přes měsíc a kdyby obsahovala takovou chybu, už by jí dávno objevili a opravili.
Co jsem tak koukal na forech, tak lidi dokonce psali, že museli vyvinout dost velky tlak na ty pameti, aby poradne zapadly, ale samozrejme s citem. Další píší, že takový problém způsobí ohlé piny na patici CPU - zkus zkontrolovat.
Sloty jsem myslel, ze jsi prozkousel vsechny, pokud ne tak to taky bude stat za zkousku.
juress
Junior

Odeslat příspěvekod Chalub 2. 7. 2016 08:53

Zkusil jsem tedy ještě rychle provést jednotlivé varianty zapojení.

Dle manuálu A1 A2 B1 B2 - pokud je zapojená:
1 RAM A2,
2 RAM A2, B2,
4 RAM A1, A2, B1, B2

Můj test

1.RAM
A1 A2 B1(ram) B2 - PC jede
A1 A2(ram) B1 B2 - PC jede
A1 A2 B1 B2(ram) - PC jede

2.RAM
A1 A2(ram) B1(ram) B2 - PC nejede - nerozjede se obrazovka, klávesnice ani myš nesvítí
A1 A2(ram) B1 B2(ram) - PC nejede - nerozjede se obrazovka, klávesnice ani myš nesvítí
A1 A2 B1(ram) B2(ram) - PC jede

Slot A1 jsem nemhol otestovat, jelikož je schovaný pod chladičem (ninja 4). Otestuju zítra. Jinak zapojená jedna RAM jede ve všech slotech. Pokud jsou připojeny obě RAM tak pc jede pouze při zapojení v B1 a B2.
Chalub
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod soban 3. 7. 2016 00:55

Pokud jsem to pochopil správně tak ti nejede pouze kombinace A2+jakékoliv B ale co je na tom špatně ? A1 jsi neskoušel.

Když osadíš všechny 4 moduly A+B tak to jede? Když osadíš A1+A2 jede to?

Podle mě se to chová správně....
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Chalub 4. 7. 2016 18:07

Tak nakonec to má šťastný konec. Deska nejela ani v A1 a B1. Problém zapojení B1 a B2 byl ten, že ačkoliv RAM jely, tak nejely v dualu. Napadlo mě desku vytáhnou z case. Po zapojení se deska v dualu rozjela, takže nejspíš nějaký zkrat na desce. Místa okolo šroubu jsem oblepil elektrikářskou izolepou, dal zpět do case, vše zapojil a deska se rozjela. Takže problém vyřešen.
Chalub
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 5. 7. 2016 08:52

Vzhledem k tomu jaký tam máš chladič a co jsi psal, si myslím že RAM nebyla docvaknutá.
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod soban 6. 7. 2016 10:26

Taky si myslím že byl problém s kontaktem v RAM slotu (prohnutá deska, či zavazející chladič) kolem sloupku pokud se použije sloupek a originál šroubek se nemá většinou co skratovat (je tam většinou místo) pouze u jedné MB co jsem montoval vycházel spoj pod hlavičkou šroubku a musel jsem dávat nevodivou podložku.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Chalub 9. 7. 2016 13:45

Tak jsem myslel, že je po problémech, ale opak je pravdou. Po dovolené jsem otestoval paměti pomocí nástroje z windows. Při diagnostice se mi vypsalo v kolonce "stav" - "Byly zjištěny potíže s hardwatem. Chcete-li identifikovat a opravit tyto potíže, musíte se obrátit na výrobce počítače". Už z toho začínám být docela zoufalý. Myslel jsem, že je problém vyřešen, ale z toho usuzuji, že se můžu těšit na "modré smrti".
Chalub
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 9. 7. 2016 14:12

Problém bude v RAM, nebo MB. Výměnou zjistíš kde je problém.

Holt stavení PC není úplně pro každého :)
Python.p
Je to rebel!