ASUS Z690-P WIFI D4 - nefunkční USB-C

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod skrzjdouci 8. 5. 2023 17:11

Zdravím, na zmíněné desce cca rok staré přestal fungovat USB-C port, připojuju do něj iphone 14 Pro originálním apple kabelem USB-C > lightning co byl v krabičce s iphonem. Ještě mám 128GB flash disk samsung s konektorem USB-C ten v tom portu také nefunguje.
USB-C port přestal fungovat už dříve, k obnovení jeho funkce pomohlo buď update BIOSu na verzi 2014, nebo update Intel ME firmware na verzi 16.1.25.2020v2, dělal jsem obojí hned posobě tak nevím co z toho pomohlo, po nějaké době zase přestalo fungovat, takže jsem nahrál aktuální verzi BIOSu 2404 a Intel ME 16.1.25.2020v2_S ale USB-C zůstalo nefunkční, zkoušel jsem v BIOSu volbu Load optimizet default values ale nepomohlo. Pokud je iphone připojený ještě před zapnutím PC tak ani před bootem windows 11 nehlásí že by se dobíjel takže to vypadá že port není ani napájený. Nějaké nápady co ještě zkusit?
skrzjdouci
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Python.p 9. 5. 2023 10:14

Vyzkoušet něco jiného jak jeden kabel a jeden mobil...
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 10. 5. 2023 02:32

Zkuste nějaký živý linux na USB - jen pro jistotu, že je to opravdu HW problém. Už se mi jednou stalo, že OS poškodil ovladač pro USB a chovalo se to tak, že pro některá zařízení byl port neviditelný.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 5. 2023 05:02

Pokud jen jednou, lucky you. ;)
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod skrzjdouci 15. 7. 2023 07:52

Konečně jsem se dostal k dalšímu testování:
Naflashoval jsem podle návodu ze stránek ASUSu nejdříve poslední verzi intel ME firmware a pak BIOS 2603.
Do USB-C jsem zkoušel připojit ještě vedle iPhone: huawei P20 lite, kabelem Samsung USB-C -> USB-C 5A, žádná reakce a pak ještě powerbanku samsung EB-P3300 dvěmi různými kabely a nic.
Pak jsem zkusil odpojit PC z el. a z desky vytáhnout baterii na 10min, po zapojení byl resetovaný bios včetně hodin, nic jsem nenastavoval a nechal nabootovat win11, usb stále nefunkční.
Pak jsem zkoušel v BIOSU:
- USB config > USB single port controll > Konkrétnímu portu nastavit Disabled a pak zpět Enabled
- Legacy USB Support - hodnoty Auto, Enabled, Disabled
- XHCI Hand-Off - Enabled, Disabled
- Onboard devices configuration > USB power delivery in Soft Off state (S5) Enabled, Disabled

Pak jsem nabootoval z flasdisku live Linux Mint 21.1 a zkoušel připojovat výše zmíněné, bez výsledku, ostatní USB byly funkční.
Přijde mi marné že deska do USB-C konektoru nepustí napětí ani během bootu, nebo když jsem v UEFI.
skrzjdouci
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 15. 7. 2023 08:57

IMO ten port je vylomeny.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod skrzjdouci 17. 7. 2023 07:11

Vylomený opravdu není.
skrzjdouci
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 7. 2023 07:52

Vzhledem k tomu, kolik jsem jich v dotčeném stavu viděl ... opravdu jde o nejčastější příčinu. Tou druhou je cizí objekt (prach atp).

Ale může to být i jinak, nikdo Ti to neupírá. Zvláště u notebooků bývá problém často v pokusech o připojení různých nabíjecích redukcí do portů, které nejsou k nabíjení určeny. Různé ty 20V bazmeky z Aliexpress atd. Ale to asi u desktopu též nehrozí.

Rok staré = v záruce jsoucí. Ven a RMA.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod skrzjdouci 17. 7. 2023 11:15

Je to tak, zbývá jen RMA, jen se mi do toho moc nechce, na alze jsem nepřiplatil za tu jejich službu okamžitá výměna (tuším za to chtěli 600,-), takže předpokládám že si to tam nechají zákonných 30dní...
skrzjdouci
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 17. 7. 2023 11:33

S touhle priplatkovou sluzbou mi vzdy jen overili, ze se zavada projevi. A pak hned bud nova vec, nebo penize zpet.

Drzim palce! (Napis, jak jsi dopadl.)

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod skrzjdouci 26. 10. 2023 19:02

25.09.2023 jsem hodil desku do alzaboxu v Brně, 29.09.2023 přišlo info že je deska přepravena do reklamační centrály a až od tohoto dne začalo běžet zákonných 30 dní... a dnes jen info že vrací peníze.
skrzjdouci
Kolemjdoucí