Dobrý čas na koupi RAM...? ( z Amazon.de)

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Kulikk 12. 6. 2023 14:44

Dobrý den

Je dobrý nápad koupit teďka paměť RAM? (DDR4)...? Ceny šli dost dolů a podle mě to už moc dolů nepůjde... Nebo je předpoklad že RAMky půjdou ještě nějak výrazněji dolů...? Podle mě už ne a tedy teď je ideální čas na koupi... ANO/NE...?

(Jako seženete 64 GB DDR4 za 3200 Kč... to mi přijde že to už nemá moc kam klesat)...?

A druhý dotaz - je nějaký důvod proč NEkupovat RAM (novou) z Amazon.de...?
Viděl jsem tak teď dobrou RAM (kompatabilní s tou co mám teďka) za cenu za kteroz ji už v ČR neseženu... Je nějaký důvod proč RAM nekupovat z Amazon.de...? Záruka i tam je 2 roky ne...?

Děkuji
Kulikk
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 6. 2023 16:11

ANO

NENI

JE

Staci tak? :))
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Kulikk 12. 6. 2023 17:23

Není... to je hloupé :-)...

Určitě to ZHRUBA odhadnout jde...

Jako např. nebyla teď novinka nedávno že výrobci pamětí budou omezovat výrobu čipů...? Tedy se bude snižovat nabídka a skutečně to prostě podle mě nevypadá že ceny půjdou už o dost dolů... (a tedy JE vhodná doba na koupi)...

To je myslím rozumná úvaha... A snad se zde najde někdo kdo se o to zajímá a vidí do toho více a mohl by říct svůj názor...?
Kulikk
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 12. 6. 2023 19:49

Zda se mi to, nebo se sam nevyznas ve vlastnim dotazu? :hm

Kulikk píše:Dobrý den,

Je dobrý nápad koupit teďka paměť RAM? (DDR4)...? ANO/NE...?

ANO

== == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == ==

Kulikk píše:Dobrý den - je nějaký důvod proč NEkupovat RAM (novou) z Amazon.de...?

NENI

== == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == == ==

Kulikk píše:Záruka i tam je 2 roky ne...?

JE

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Abox 12. 6. 2023 20:07

Koukám, že 64 Gb je za 135 €, což tolik stojí třeba i v Alze u nás.
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kulikk 12. 6. 2023 22:01

KineCZek: Aha, tak to se omlouvám, já to napoprvé nepochopil a myslel jsem že si jen děláte srandu :-).

Abox: Ano, asi, ale, já mám momentálně ve starém buildu (mimojiné) 32 GB - Corsair Vengeance LPX 2x16GB DDR4 3200 MHz CL16, DIMM, 1.35V (CMK32GX4M2E3200C16)

A chtěl bych právě kvůli KOMPATABILITE koupit co možná nejpodobnější modul (ale 64 GB, celkem bych měl 96 GB tedy a all 4 ram slots populated). Nejpodobnější pamětí je: https://pameti.heureka.cz/corsair-ddr4- ... west_price
Tedy: CMK64GX4M2E3200C16

a ten je v ČR za 3500 kč cca (nedávno ještě za 3200 kč). Na amazonu.de ho mají právě za těch 3200 kč pořád... (a dopravu zdarma)...
Proto uvažuju o amazonu právě.
Kulikk
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 13. 6. 2023 05:49

Bych se na to vyprdl. Koupil 64 tady a ty staré zkusil prodat (nebo použil jinde).
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 6. 2023 13:29

Ten Corsair je davno EOL, ale s klidem vezmi Kingstonky. Jako jedny z mala pameti Kingston jede opravdu vsude a se vsim, resp. chci rict, ze ackoliv nejaka pravdepodobnost nekompatibility je u vseho, tak u Kingstonu je naprosto miziva az zanedbatelna.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Kulikk 13. 6. 2023 14:21

Co je to prosím EOL...?

Ten Kingston je skutečně až tak dobrý? Všude se enormně straší nekompatabilitou pamětí a to i pokud jsou od stejného výrobce a co možná nejvíce podobné...
Kulikk
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 13. 6. 2023 16:27

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Kulikk 20. 6. 2023 14:24

Ještě se chci zeptat:

Je možné otestovat komptabilitu pamětí RAM (ten ¨nový 64 GB modul+muj stávající 32 GB modul), v PC i bez jakkéhokoliv disku (a tedy hlavně míněno jako - bez nainstalovaného OS (windows))...? Protože bych to chtěl koupit co nejdříve (zatímco ceny jsou ještě nízké), ale absolutně se mi tedka nechce sr** (ano vyloženě až takto vulgárně) se zálohou starého systémového disku, celkově zálohou starého PC, studováním jak přenést windows licenci atd...

Chtěl bych to prostě jen koupit a otestovat jestli jsou ram kompatabilní (a pokud ne vrátit v rámci 14ti dnů a koupit jiný modul a zkusit) a samotný čistý instal windows provést až třeba za měsíc (až budu mít čas, udělám si zálohy atd.)... Potřebuju pro otestování kompatability RAM opravdu mít nainstalovaný windows...? Nebo to poznám hned v BIOSU, při POST testu...? (a do windows vubec nemusím a tedy ho nemusím mít ani nainstalovaný)...

Případně je možnost ještě stáhnout nějaký mix "testovacích" prográmků (snad založen na nějakém linuxu?) který se nainstaluje na USB stick a spustí se systém z něj - obsahuje to spoustu ruzných kontrolních, diagnostickckých a testovacích nástrojů.. (nevím ted jak se to jmenuje... asi je i více podobných typů... (jak se tomuto obecně říká))...?

Prostě stačí pro otestování komptability RAM - BIOS, POST test, případně kolekce těchto testovacích programků zavedená z USB flash disku...? Nebo prostě fakt musím mít nainstalovaný windows...? (doufám že ne... :-(...?)

Děkuji
Kulikk
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 20. 6. 2023 14:35

Memtest

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN