New PC build (mainboard) - můžu jen swapnout disk s OS(reins

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Kulikk 26. 6. 2023 15:06

Dobrý den

Krátce: Musím při změně základní desky OPRAVDU KOMPLET čistě instalovat nově windows a všechny další programy znovu (a tedy ---> format disku, ztráta všech dat, programů, nastavení, ovladačů atd.)? Nebo ne?

Podrobněji:
Mám momentálně Ryzen 1700, AsRock x370 killer SLI (X370 chipset), 2 TB NVME SSD - Kingston (Kingston KC3000 2048GB), GTX 1070, (ramka je fuk, HDD plotny co mam je taky fuk). Mám nainstalované Windows 10 PRO na tom 2TB NVME SSD Kingston. Licence je normal číselný kod (není to žádné OEM vázané na desku).

Plánuji defakto nový build - 5950x CPU (už mám doma), desku na x570 chipsetu (možná ale i B550) - pravděpodobně - Gigabyte X570S UD. GPU plánuju tam dát tu GTX 1070 ze starého buildu (časem - pár měsíců koupím RTX 4090 asi). A především - hodlám do nového buildu dát ten hlavní SSD disk ze starého buildu (s Win 10 PRO) - 2 TB NVME SSD Kingston.

Protože plánuji build s komplet novou deskou, tak se bohužel ASI (?) nevyhnu komplet formátování (smazání) disku a komplet nové čisté instalaci Win 10 (+ všech těch programů co mám momentálně nainstalovaných, nových ovladačů atd.)... Změna RAM, GPU, HDD, i SSD atd. pokud vím windowsům nevadí, a v daných případech není nutný format disku a čistá nová instalace win+programů... BOHUZEL při změně základní desky se uvádí, že complet format disku a čistý reinstal windows JE (?) nutný.

Můj dotaz - je tomu skutečně tak? Skutečně musím udělat format disku (2 TB NVME SSD) a čistě na něj VŠE ZNOVU nainstalovat (windows a všechny programy)- vůbec (VŮBEC (!)) se mi do toho totiž nechce, je to vždycky OTRAVA. Celý systém mám teď komplet nově nainstalovaný (někdy od Února tohoto roku) a představa že to všechno budu muset dělat znovu je pro mě hrůzostrašná (bohužel jsem v únoru ještě nevěděl že budu dělat nový build za pár měsíců, jinak bych samozřejmě počkal...) Chci se tedy zeptat zdali neexistuje - postup, worflow, "workaround", tipy nebo já nevím co, jak se vyhnout komplet formátování disku a prostě ponechat stávající instalaci windows 10 a různých programů a prostě jen "přeinstalovat ovladače" pro novou základní desku...?

Jako např. já nevím - prostě jen dát disk za starého PC do nového a "nějak" jen odinstalovat staré ovladače základní desky, donutit windows použít nějaké jejich základní default ovladače pro desku, restartovat několiákrát a pak nainstalovat ovladače nové základní desky?

Nebo pro mě za mě i re-instalovat nově windows (BEZ formátování disku a ztráty všech ostatních nainstalovaných programů(!)) . Jako někde v předinstalačním nastavení windows "zaškrtnout" možnost - "Ponechat nastavení windows a nainstalované programy" a prostě se windows jen přeinstaluje (přepíše staré ovladače neutral windowsovskými) a já pak prostě jen nainstaluju nové ovladače desky a všechny programy nainstalované co mám zůstanou tak jak jsou a BUDOU FUNGOVAT BEZ problémů...?

Je to možné? Bude to fungovat (sítovou kartu používám integrovanou, takže i ta se bude měnit spolu s deskou, to by mohlo ovlivnit fungování nějakých nainstalovaných programů)...?

Prostě je možnost to NEJAK (ale funkčně - aby to bylo víceméně srovnatelné s čistou novou instalací windows) udělat tak abych nemusel disk formátovat a VSECHNO (windows, ovladače, nastavení různých věcí windows, instalace milionu dalších programů a jejich nastavování) dělat komplet znovu?

Díky
Kulikk
Junior

Odeslat příspěvekod vanhouten 26. 6. 2023 15:15

Všichni říkají, že jo, ale já mám zkušenost opačnou. V praxi to třeba není. Osobně jsem instaloval Windows 7 na platformě Phenom II X3 někdy možná v roce 2010. Pak jsem přešel na Phenom II X4, potom přechod na i5-2500k, update na Windows 10 (jen update z win7). Po pár letech změna na Ryzen 5 2600, Ryzen 5 5500. Až novou instalaci jsem dělal teď po přechodu na Ryzen 7 5700X. A systém fungoval celou dobu normálně, neměl jsem žádné modré smrti, anomálie, nebo že by byl pomalý. Krom platformy jsem měnil i x pevných disků (systémové vždy řešeny jen klonem na nový disk), asi 5 grafických karet obou výrobců. Takže za mě prostě hoď jen starý disk do nového kompu a uvidíš co to udělá (pro sichr bych si udělal klon nebo aspoň základní zálohu). Nicméně ani žádné odinstalace starých ovladačů atd jsem nikdy nedělal (ani desky, ani GPU, ani ničeho jiného). Neříkám, že to tvůj systém nutně zvládne bez problémů. Možná se sesype, proto raději tu zálohu.

Poslední takový "kill switch" jsem dělal asi 3 měsíce zpět a to byla výměna MB, CPU, RAM z i3-2120 na Ryzen 3 3200g. Opět bez problémů funguje.

edit: malý life hack. Ideální mít SSD jen na systém a zbytek mít na druhém. Nemusíš pak řešit preinstalaci a ztrátu všech dat, když se ti sesype systém. Jak říkám - čím méně důležitých dat máš na systémovém disku, tím méně problémů. Třeba hry a i dost programů, které máš na druhém disku nemusíš přeinstalovávat ani po nové instalaci windows. Jen jim nastavíš znova adresáře, kde jsou uložené pokračuješ. Pak už stačí jen doinstalovat těch pár věcí, potřebných pro fungování (7zipy, officy a podobné) a jedeš dál. Ušetříš si hromadu času.
Ryzen 7 5700X + Fera3+Arctic F12 | Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (rev 1.0) | Kingston FURY Renegade 32GB 3600MHz CL16 | Gigabyte RTX 4070 Windforce OC | WD Blue SN550 M.2 PCIe NVMe | Toshiba P300 3 TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define XL R2
vanhouten
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 26. 6. 2023 15:30

Takhle. Nutné pro rozběhnutí a "taknějakfunkčnost" to opravdu není. Pro co už Nová instalace nutná bude, je 100% bezproblémový běh a 100% optimální využití plného výkonu. Někomu třeba nevadí, když nový HW kulhá na obě nohy. Výkonnější, než původní build, to zpravidla bývá "ajtak".
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Kulikk 26. 6. 2023 21:36

vanhouten: No tak to je total brutal toto :-)... Toto je až prasácké :-))! Takež vy jste fakt měl:

Phenom II X3 ---> Phenom II X4 ---> i5-2500k (vse doposud win7)---> Windows 10 ---> Ryzen 5 2600---> 5 5500

A ono to fungovalo :-)...? Tak to je skoro kousek do nějaké guiness knihy rekordů toto :-).
Jinak díky, to ve mě probouzí naději.

KineCZek: Takže prostě to asi zkusit...? Možná ještě na starém PC těsně přes switchem SSD do nového PC (a udělání si zálohy komplet image disku pomocí "Macrium Reflect") ještě na starém PC odinstalovat veškeré drivery desky které najdu a restartovat... (windows by si tam měl hodit nějaké default svoje základní ovladače ne?) a až následně SSD vyjmout a strčit do new PC (tak aby pokud možno na disku už nebyly žádné ovladače staré základní desky v momentu kdy bude strčen v nové základní desce).
Kulikk
Junior

Odeslat příspěvekod vanhouten 27. 6. 2023 08:40

@kulikk: ano přesně tak. Začalo to blbnout až po tom upgradu na Ryzen 7. Ten systém tam fakt byl od Phenomu II X3. Taky jsem byl zastánce čisté instalace, ale říkal jsem, ze stejného důvodu jako ty, že to prostě zkusím. A ono to fungovalo. Tak jsem říkal, že to prdím dokud to bude fungovat a vydrželo to cca 10 let :-D Pokud to budeš zkoušet, tak bych jen killnul ovladače od grafiky, zbytek bych kašlal. Ta záloha přes Macrium je určitě dobrý nápad. Fakt nemusíš mít takové štěstí jako já, ale počítám, že to fungovat bude. Po switchi si win najde svoje default ovladače od všeho včetně grafiky.

@kineczek co se týče toho výkonu, tak výkon byl podle všeho v pohodě. I podle testů v cinebench a podobných, i ve hrách to dělalo fps takové jako to dělat mělo. Ani žádné anomálie ve fungování windows. Jako je pravda, že to co jsem s tím prováděl už byla trochu prasárna, ale fungovalo to... Možná to bylo fakt jen štěstí :-) Lehký náznak kolapsu windows přišel až teď po té výměně R5 za R7. To už začaly skákat chybové hlášky po spuštění Widlí.
Ryzen 7 5700X + Fera3+Arctic F12 | Gigabyte B450 Aorus Elite V2 (rev 1.0) | Kingston FURY Renegade 32GB 3600MHz CL16 | Gigabyte RTX 4070 Windforce OC | WD Blue SN550 M.2 PCIe NVMe | Toshiba P300 3 TB | Corsair RM650x | Fractal Design Define XL R2
vanhouten
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 27. 6. 2023 08:41

Když se to provede správně, tak OS pravděpodobně reinstalovat netřeba. A správný postup je skrze sysprep s volbou nezachování ovladačů.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor