ASUS B550M-PLUS - update BIOSu, "problém" s GPU

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Pan Kája 4. 8. 2023 18:26

Zdravím, po dvou letech jsem se odhodlal k update BIOSu u své základní desky od ASUSu - TUF GAMING B550M-Plus (kvůli bezpečnostním záplatám).

A řeším zvláštní problém. Při načítání počítače (krátce před načtením OS) uslyším dvojí pípnutí a zůstane svítit LEDka, značící že grafická karta je chybná nebo zcela chybí. Přesto, vše funguje jako dříve. Systém se načte, hry fungují jako dříve... nic se neděje, až na tu svítící LED na desce a pípnutí při startu. BIOS jsem jako správný střelec zkusil přehrát ještě jednou, výsledek stejný.

Grafiku mám GF 3060, CPU Ryzen 3600. Přemýšlím, že půjde o nějakou blbost. Možná nějaká položka v nastavení biosu, která se hodila do defaultního nastavení? Deska hledá integrovanou grafiku v procesoru (což 3600 nemá)? Krátce před updatem jsem v BIOSu povolil TPM (ale v praxi jej nevyužíval), ale to by snad nemělo mít vliv. :hm

Díky za jakékoli nasměrování.
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Junior

Odeslat příspěvekod meda2016 4. 8. 2023 18:41

Pokud to není chyba zabudovaná do BIOS, pak zrušit rychlý start BIOS a vymazat CMOS.
Buď CLRTC Pin nebo vyjmutí baterky 3V.
Samozřejmě při odpojeném a "vycuclém" napájení.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pan Kája 4. 8. 2023 18:57

A jo! To by mě nenapadlo... mám tam rychlý start a asi to dělalo po updatu problémy. Díky!
Siemens M50 -> SE T300 -> SE K750i -> SE C702 -> SE Elm -> Motorola Atrix 4G -> Lumia 1020 (AT&T) -> Lumia 930 -> Galaxy S7 -> Huawei P30 Pro -> Vivo X100 Pro
Pan Kája
Junior

Odeslat příspěvekod minduton 5. 8. 2023 17:23

U staršího PC s B250M a G4560 mi to taky dělalo podobné psí kusy - 5 nebo 6 krátkých pípnutí hned po startu. Bez zjevné příčiny. Pomohlo zrušení fast bootu.
minduton
Junior

Odeslat příspěvekod Pan Kája 8. 8. 2023 16:57

Tak předčasná radost :) Vypnul jsem fastboot, v BIOSu přepnul do defaultního nastavení. Vyndal jsem grafiku, očistil a zpátky do slotu. Pak poctivý reset na desce s vypnutým napájením.

Před každým krokem (i po něm) to zazlobilo stejně. Tak se možná dostala chyba s updatem do BIOSu.

EDIT: Ale přijde mi, že to blbne když zapnu počítač po delší době (třeba za půl dne). Když ho zapnu po půl minutě, restart apod... to obvykle proběhne bez problémů (rozuměj bez pípnutí a svítící výstražné LEDky)
Pan Kája
Junior

Odeslat příspěvekod minduton 8. 8. 2023 22:41

Zkusil bych jiný zdroj.
minduton
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 9. 8. 2023 00:02

Deska má Flashback, takže se vrať k předchozímu používanému BIOSu a ověř, zda to problém odstraní, nebo ne.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod meda2016 9. 8. 2023 08:05

Levná zkouška je i výměna 3V baterky v desce.
Někdo vypíná i 230V napájení na zdroji nebo přìvodu; děláš to také?
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pan Kája 9. 8. 2023 19:42

Počítač zůstává v napájení, elektřina bez výpadků.

BIOS byl přehrán 2x se stejným výsledkem (normálně bych zůstal na staré verzi, kdyby ta současná neobsahovala bezpečností záplaty)

EDIT: Měl jsem velké oči, asi je jedno jak dlouho trvá, než opět zapnu PC. Ještě jsem přehrál BIOS na GPU novějším, aktualizoval ovladače desky... je to vcelku beznadějné. Asi fakt chyba v biosu.
Pan Kája
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 13. 8. 2023 06:22

Tohle se často stává v kombinaci CPU AMD a některými řadami VGA Nvidia s určitými typy zdrojů (nepochlubil ses):
Pan Kája píše: Při načítání počítače (krátce před načtením OS) uslyším dvojí pípnutí a zůstane svítit LEDka
Grafiku mám GF 3060, CPU Ryzen 3600.

Co s tím?
A/ Standardní řešení:
ignorovat; většina BFU si popsaného chování vůbec nevšimne.
B/ Zásadní řešení:
změnit VGA na platformu AMD nebo vyměnit zdroj za kvalitnější.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 13. 8. 2023 11:04

Neteoretizuj a flashni tam předchozí funkční BIOS. Ten aktuálně poslední dostupný (3202) beztak Zenbleed neřeší.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pan Kája 14. 8. 2023 23:34

Samozřejmě, že jsem zkusil nahrát i starší verzi BIOSu (resp. minulou, ne původní. Zajímavé, že poslední BIOS má o čtvrtinu menší velikost jak předchozí), problém zůstává. Zatím ani hrátky s nastavením nepomohly. Je to záhada... na funkčnost to nemá vliv a když počítač uspím a proberu, zhasne i ta výhružná LEDka. Ale stejně mi to vrtá hlavou (+ to dvojpípnutí je fakt otravné).

Ještě zkusím fora Asusu. Nemůžu být první. Ale osobně zatím operuju se scénářem, že by to mohla ovlivnit změna na defaultní nastavení BIOSu vs původní nastavení. Ale nemám páru jak :/ HW funguje, resp. zatím se mi u něj nepovedlo odhalit žádnou chybu a nevěřím, že by došlo k jeho poškození během updatu, tím spíš, že GPU jede stabilně.

Milanr1: Zdroj se mi zatím měnit nechce. Před updatem vše fungovalo, utáhne i hry na plný výkon a má solidní rezervu a nikdy s ním nebyl problém. GPU taky funguje bez chyb až na to načítání. Taková investice by nedávala smysl. Ale chápu.
Pan Kája
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 15. 8. 2023 12:04

Zkus přesně verzi BIOSu, co si tam měl před aktualizací.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Pan Kája 15. 8. 2023 22:39

Tak možná vyřešeno (zatím ok) a zní to absurdně. Na Asus foru mi někdo psal, že má podobný problém, když svůj géčkový monitor od Samsungu (shodou okolností mám taky, ale to asi nehraje roli) zapne až po/při startu PC, karta/deska ho nenajde a vyhodí chybu. Pokud monitor zapne první, vše ok. Světe div se, zatím to funguje i v mém případě.

Na druhou stranu, nechápu proč to začalo po update BIOSu. Stejně tak mi u case začala fungovat signalizační ledka pro HDD/SSD .)
Pan Kája
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 16. 8. 2023 07:10

Kdo normální dnes vypíná monitor? Můj 4k 55" OLED má ve standby spotřebu 0.3W, takže bych každodenním vypínáním ze zásuvky "ušetřil" cca 12Kč ročně.

Prosím nebrat jako urážku, opravdu se ptám.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka