Zaručeně fungující MB pro W11 a AMD Ryzen 7 5700G

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod yorg 25. 8. 2023 18:10

Zdravím a prosím o radu.

V lednu 2022 jsem poskládal počítač této konfigurace:
Procesor AMD Ryzen 7 5700G,
Základní deska ASUS TUF GAMING B550M-E,
Operační paměť Kingston FURY 32GB KIT DDR4 3600MHz CL18 Beast Black, SSD
Seagate FireCuda 520, M.2 - 500GB

Po sestavení to fungovalo perfektně ale jen do instalace aktualizace 22h2, po které počítač po zapnutí čekal až 10 minut než začalo spouštění Windows, které se i tak vždy nepovedlo. Koho by to zajímalo, tak bližší popis problému viz https://answers.microsoft.com/cs-cz/win ... 3637231494

Základní desku se mi i přes určité potíže povedlo vyreklamovat. Potřebuji tedy novou ATX základní desku pro AM4 s chipsetem B550, která bude bezpečně fungovat s Windows 11 i po případných dalších aktualizacích Windows. Jedna zkušenost s ASUS stačila a tak bych raději využil jiného výrobce. Konstrukce MB pokud možno tak, aby M.2 slot nebyl přímo pod radiátorem chladiče grafické karty, jak tomu bylo u desky ASUS, kdy chladič ohříval SSD. RGB podsvícení a podobné fičury nepotřebuji.

Podle výběrového filtru na Alze mi vychází toto. Gigabyte B550 AORUS ELITE AX V2. Máte s tím někdo zkušenost? Je to bezpečná koupě? Nebo máte jiný tip? Sám se v základních deskách neorientuji.
yorg
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 8. 2023 18:22

B550 Elite AX V2 mohu doporucit, delal jsem jich mnoho a zadne problemy.

Ale jestli Te to "uklidni", tak v tom ASUS neni zdaleka sam. Velky problem s deskami (a novou aktualizaci z WUpdate) resi aktualne MSi. U nich se to tyka opravdu mnoha (mozna dokonce vsech) desek LGA1200 platformy, ovsem aby to nebylo tak jednoduche, neprojevuje se to zdaleka u vsech kusu. Zadne konkretni info typu "kombinace tohoto s tamtim" zatim nemam. MSi desek jsem na intelu delal nastesti jen par desitek.

Ke shlednuti:
https://www.tomshardware.com/news/windows-11-update-causing-bsods-on-some-msi-motherboards
https://www.tomshardware.com/news/msi-details-official-workaround-for-windows-11-kb5029351-bsods
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod yorg 25. 8. 2023 18:44

Díky za doporučení.

To o MSI jsem četl a jsem rád, že jsi to potvrdil. Jinak vždy jsem měl počítače s procesory Intel a první AMD (tabulkový výkon, spotřeba, cena) mě hned takto vyškolil.

A ještě podotázka. Má smysl Alzou nabízené 3leté prodloužení záruky u dnešních MB? Podle mých starších zkušeností se u MB něco (kondenzátory) pokazilo v záruce nebo TĚSNĚ po ní. Když ne, tak to fungovalo třeba i dalších 10 let.
yorg
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 8. 2023 18:59

Nejde o prodlouzeni zaruky, nybrz o podloudnou "pojistku" s tisicem a jednou vyjimkou. Predem rikam, ze nejsem pravnik, a ze vim, ze Alza pravniky ma (a dobre). Ale zastavam nazor, ze jakekoliv tvrzeni o "zaruce" je v tomto pripade jednanim na hranici podvodu.

TL;DR: Zadnou "zaruku" nekupuj a AMD za to nemuze, maslo na hlave zde ma ASUS (a MS, ktery se z toho ovsem [jako vzdy] elegantne vykecal).

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod yorg 25. 8. 2023 19:04

Díky, ušetřil jsi mi 8 stovek.
yorg
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 8. 2023 19:11

Rado se stalo. (-:

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod r34ktor 25. 8. 2023 20:17

Jak si sám zjistil, dlouhodobě zaručeně fungující HW neexistuje. Stačí nepovedená aktualizace a je vymalováno.

Jinak např. tady se popsán případ, kdy se po updatu z W10 na W11 zvýšil čas bootu o cca 10 minut a nakonec se viníkem ukázal externí disk Seagate připojený v extra hubu.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod yorg 25. 8. 2023 20:36

Existuje. :-) Stát se může cokoliv, ale poslední domácí počítač (ASUS P7P55D-E a Intel Core i5-750) mi fungoval 12 let původně na sedmičkách a aktualizovaný do desítek s výměnou disků, paměti i grafiky podle rostoucích potřeb. Ale byl to Intel. Nový jsem pořídil spíše jen pro morální zastaralost. Pro Lightroom pořád stačil.

Jinak popsaný případ je jiný než můj uvedený pod odkazem v úvodu. U mě to dělalo i po osekání sestavy až na úplný základ.
yorg
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 25. 8. 2023 20:45

Problém je, že s W10 a W11 přišla nová doba. Zrychlilo se vyvdávání updatů, testeři se vyhodili. Taková kupa závažných problémů nikdy v minulosti ve Windows nebyla.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 8. 2023 20:51

OT:
i5 750 + P7P55D-E (deluxe verzi) jsem sam mival. U dalsiho majitele dodnes spolehlive plni roli domaciho NVR / NAS serveru. Vim to, protoze se o nej staram.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod yorg 25. 8. 2023 20:59

r34ktor: Tak s tím bohužel musím plně souhlasit.

Ono i to zjišťování proč se to po 22h2 takto chová nebylo jednoduché. Ať jsem se ptal kde jsem chtěl, tak jsem všude dostával nějaké "rady" až jsem narazil na přednášku tuším ČVUT k novým serverům, kde se přednášející zmínil o novém zabezpečení aplikovaném po 22h2 a funkčnosti TPM. To byl první impuls, kdy jsem se začínal trošku orientovat a teprve pak jsem mohl něco dále podnikat. Podpora ASUS byla nulová a jen samé "výhovorky" a bagatelizování s odkazem, že na vině jsou Windows 11. V zásadě měli pravdu, ale MS tvrdí že měli dost času se na změny připravit.

Naštěstí i když s problémy jsem dnes dostal dobropis. Znovu bych to zažít nechtěl.
yorg
Junior

Odeslat příspěvekod minduton 26. 8. 2023 16:46

OT: Já jsem měl zase MSI H55M-ED55 s i3-530. Velmi povedená deska s DrMOS - 4 napájecí fáze, které umí v případě nepotřeby postupně vypínat. Taky ještě slouží, jen s Xeon X3470.
minduton
Junior

Odeslat příspěvekod yorg 30. 8. 2023 14:33

Ještě prosba.
Základní deska je doma a chystám se to skládat a BIOS podle manuálu zase vypadá jinak, než jsem byl dosud zvyklý. Je tam třeba něco hned změnit, aby bez problémů fungovaly Windows 11?
U ASUS to bylo nutné pro W11 v BIOS nastavit Secure boot na Windows UEFI mode a TPM na Enable firmware TPM.

A ještě podotázka.

Všiml jsem si na webu u verzí BIOS varování Protože flashování BIOSu je potenciálně riskantní, pokud se při používání aktuální verze BIOSu nevyskytnou problémy, doporučujeme BIOS neflashovat.
MB by měl mít z prodeje BIOS ve verzi F15 a ke stažení je čerstvá F17f. Novější verze aktualizují především AMD AGESA. Je u flashování BIOS pro Gigabyte něco, co bych měl vědět a čeho se vyvarovat?
yorg
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 30. 8. 2023 15:33

Deska má Q-Flash Plus, takže flashování není nijak riskantní. Ale dej si pozor na verzi - deska existuje v pěti revizích a že by jsi dostal 1.0 je sice možné, ale čekal bych vyšší. Takže to raději zkontroluj.

Co se týče W11, stačí povolit nastavit položky, která jsi zmínil. Poslední verze by to ostatně měly mít defaultně.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod yorg 30. 8. 2023 15:52

Díky za upozornění, mám revizi 1.2 a nejnovější je 1.5. Přiznám se, že jsem to před tím neřešil a vybral výchozí 1.0. :-(
yorg
Junior

Další stránka