Gigabyte B550 GAMING X V2 - dlouhá doba načítání

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod MAOrh 23. 9. 2023 22:29

Ahoj, mám MB Gigabyte B550 GAMING X V2 a po zapnutí PC velmi dlouho svítí logo MB a možnost vstoupit do BIOSu, je to cca 8 sekund, pak problikne obrazovka a do 2 sekund jsem na ploše.

BIOS jsem nahrál nejnovější ale trvá to pořád strašně dlouho.

Nemáte nějaký tip po čem jít?

Díky MAO
V dnešní době je těžké být největším debilem, konkurence je veliká!
MAOrh
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 24. 9. 2023 15:08

Ve Windows dej CTRL+SHIFT+ESC, pak dej Po spuštění a mrkni na Poslední čas ze systému BIOS. Kolik tam je sekund?

V Biosu (záložka Boot):

- zapni Ultrafast boot (Fastboot nastav na Ultrafast)
- CSM Support: disabled
- Full Screen Logo Show: disabled
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod MAOrh 25. 9. 2023 07:29

No ty casy jsou hrozne, pred upravou 20 vterin a po oprave 28 vterin :-)

BIOS.JPG
pred upravou

BIOS-2.JPG
po uprave
MAOrh
Junior

Odeslat příspěvekod dockalacek 25. 9. 2023 09:24

Já mám 13,2 sekundy, s Ultrafastem 5,3 sekundy, ale nemám Ryzen, ale Athlon 200GE. Mám 2,5" SATA SSD. Kolik tam máš disků? Zpomaluje to i počet pamětových modulů. Ale s Ryzenem se obtížně dostaneš pod 15 vteřin. Nejsi sám:

https://www.reddit.com/r/AMDHelp/commen ... mobo_b550/
Naposledy upravil dockalacek dne 25. 9. 2023 09:32, celkově upraveno 1
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 9. 2023 09:26

Zacal bych jinde.

Pro jistotu prover: viewtopic.php?f=940&t=1328612 Pokud to mas nezelene, nasel jsi vinika. Pokud nepomuze, pokracujeme.

!!ZALOHA nastaveni BIOSu do souboru na flashku!! + !!ZALOHA (image) systemoveho SSD!!
... a pak klasicke kolecko: Reset CMOS + Format SSD + Cista instalace - pomohlo? Pokud ano, sleduj, po instalaci ceho se problem vrati. Tipuji displayfusion. Pokud nepomohlo ... vrat ze zaloh zpet puvodni nastaveni BIOSu a puvodni stav SSD ... a pokracujeme.

Odpoj vsechno krom pouze 1x SSD se systemem, 1x klavesnice, 1x mys, 1x monitor, 1x RAM modul - VSE OSTATNI ODPOJIT. Pomohlo? Pokud pomohlo, muzes zkusit pripojenim ceho se ten problem vrati ... a jednoduse "to" nepripojovat / vymenit / nahradit.

Pokud vsak nepomohlo nic z vyse uvedeneho, videl bych relativne solidni sanci na HW zavadu, kterou doma nevyresis.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod r34ktor 25. 9. 2023 09:51

Tohle je čas inicializace BIOSu a komponent. Stav disku (myšleno opotřebení, ne HW problém) a Windows na to nemá prakticky žádný vliv.

Co máš přesně za konfiguraci? Roli mohou hrát různé řadiče do PCIe, počet disků a mechanik, externí periferie, počet modulů RAM a jejich nastavení, použití riseru, stav Secure Boot, formát bootovacího disku (GPT vs. MBR), ad.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod meda2016 25. 9. 2023 18:36

MAOrh píše:...po zapnutí PC velmi dlouho svítí logo MB a možnost vstoupit do BIOSu, je to cca 8 sekund, pak problikne obrazovka a do 2 sekund jsem na ploše...

Takže doba od zapnuti PC do zobrazení plochy k přihlášení Windows je cca 10 sekund?
Tak nějak nechápu těch 20 sekund z obrázku.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MAOrh 25. 9. 2023 19:13

r34ktor píše:Tohle je čas inicializace BIOSu a komponent. Stav disku (myšleno opotřebení, ne HW problém) a Windows na to nemá prakticky žádný vliv.

Co máš přesně za konfiguraci? Roli mohou hrát různé řadiče do PCIe, počet disků a mechanik, externí periferie, počet modulů RAM a jejich nastavení, použití riseru, stav Secure Boot, formát bootovacího disku (GPT vs. MBR), ad.

CPU: AMD Ryzen 5 5600
MB: GIGABYTE B550 GAMING X V2
GPU: GIGABYTE GEFORCE RTX 3070 GAMING OC 8GB
RAM: KINGSTON KF3600C17D4/GX (2x)
HDD: Seagate ST16000VE002
SSD: WD Blue SN570
Secure Boot: Deaktivováno
PC.JPG

meda2016 píše:
MAOrh píše:...po zapnutí PC velmi dlouho svítí logo MB a možnost vstoupit do BIOSu, je to cca 8 sekund, pak problikne obrazovka a do 2 sekund jsem na ploše...

Takže doba od zapnuti PC do zobrazení plochy k přihlášení Windows je cca 10 sekund?
Tak nějak nechápu těch 20 sekund z obrázku.

Tam došlo k překlepu, mělo to být 18 sekund.

KineCZek píše:Zacal bych jinde.

Pro jistotu prover: viewtopic.php?f=940&t=1328612 Pokud to mas nezelene, nasel jsi vinika. Pokud nepomuze, pokracujeme.

!!ZALOHA nastaveni BIOSu do souboru na flashku!! + !!ZALOHA (image) systemoveho SSD!!
... a pak klasicke kolecko: Reset CMOS + Format SSD + Cista instalace - pomohlo? Pokud ano, sleduj, po instalaci ceho se problem vrati. Tipuji displayfusion. Pokud nepomohlo ... vrat ze zaloh zpet puvodni nastaveni BIOSu a puvodni stav SSD ... a pokracujeme.

Odpoj vsechno krom pouze 1x SSD se systemem, 1x klavesnice, 1x mys, 1x monitor, 1x RAM modul - VSE OSTATNI ODPOJIT. Pomohlo? Pokud pomohlo, muzes zkusit pripojenim ceho se ten problem vrati ... a jednoduse "to" nepripojovat / vymenit / nahradit.

Pokud vsak nepomohlo nic z vyse uvedeneho, videl bych relativne solidni sanci na HW zavadu, kterou doma nevyresis.

Zelenej jsem, takže jdu dál. Díky
MAOrh
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 25. 9. 2023 20:16

MAOrh píše:CPU: AMD Ryzen 5 5600
MB: GIGABYTE B550 GAMING X V2
GPU: GIGABYTE GEFORCE RTX 3070 GAMING OC 8GB
RAM: KINGSTON KF3600C17D4/GX (2x)
HDD: Seagate ST16000VE002
SSD: WD Blue SN570
Secure Boot: Deaktivováno

Na první kolo doporučuji následující:
  • Aktivovat v BIOSu podporu AMD-V (SVM enabled)
  • Aktivovat XMP profil u pamětí (máš 3600 moduly, které momentálně běží na 2400)
  • Aktivovat Secure Boot a resetovat klíče do defaultu (bůhvíco je tam teď uloženo)
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod MAOrh 25. 9. 2023 21:49

Tak tohle zabralo docela slušně, jsem na 11.2 vteřin.

Ukládám si to své tajné složky :-)

Díky moc!
MAOrh
Junior

Odeslat příspěvekod MAOrh 5. 10. 2023 21:58

Nyní jsem na nějakých 6.5vteřin, ale začala mi trošku zlobit myš (bezdrát urage), občas se zasekává kurzor. Může to mít nějakou souvislost?

D9ky
MAOrh
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 6. 10. 2023 09:36

Nezdá se mi to pravděpodobné. Spíše bych tipoval zanesený senzor, nebo rušení od Wi-Fi.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý