TPM v BIOSu - problém.

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Zzdenda 4. 11. 2023 22:10

Mám takový problém, když zapnu PC tak se hned samo vypne a znovu najede. Udělá to tak 2x za sebou a pak mi naskočí okno viz. obrázek, kde dle instrukcí zvolím klávesou F1, dostanu se do BIOSu, tam musím vyhledat TPM a přepnout se z Discrete TPM na Firmware TPM. Pak normálně v BIOSu změnu uložím Save a Exit a počítač naběhne normálně. tak jak má. Když PC vypnu a po nějaké době zase zapnu, tak stejný problém. Jde mi o to, že po zapnutí PC se znovu v BIOSu nastaví TPM na Discrete a nezůstane moje nastavení na Firmware TPM. Nevíte v čem by mohl být problém? Jinak používám Windows 11.

-- 4. 11. 2023 22:12 --

Tady ještě další obrázek v BIOSu.
Přílohy
02.jpg
01.jpg
Zzdenda
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 5. 11. 2023 07:36

Aktualizuj BIOS na nejnovější verzi. Třeba to zmizí. Pokud ne, výměn CR2032.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Zzdenda 5. 11. 2023 09:56

Díky za odpověď, BIOS už aktualizovat nejde, už nemají novou aktualizaci pro tuto desku to jsem zkoušel. Co se týče baterie na desce, tak můžu vyzkoušet, jednu novou doma mám, ale myslím si, že kdyby byla vadná baterie, tak by mi to muselo rozhodit i datum a čas a ten zůstává v pořádku, tak si myslím, že chyba bude někde jinde.
Zzdenda
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 5. 11. 2023 10:27

Novější BIOSy pro tvoji desku jsou k dispozici: https://rog.asus.com/motherboards/rog-s ... desk_bios/.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Zzdenda 5. 11. 2023 20:45

Děkuji za odkaz na novější aktualizaci BIOS. Já to dřív zkoušel přímo v BIOS online nainstalovat, ale vyšší verzi než 1802 mi to už nenabídlo, tak moc díky.
No a teď jak to dopadlo.
Nainstaloval jsem aktualizaci BIOS verze 2004 z výše uvedeného odkazu a po vypnutí a zapnutí PC stejný problém, stále mi to přehazovalo TPM na Discrete.
Nakonec jsem otevřel PC, vyndal baterku z desky a ejhle, baterka měla jen 1,8V. Nahodil jsem baterii novou a už to konečně funguje jak má, teda zatím, ale myslím si, že ten bordel dělala právě ta baterie. Takže vám chci oběma poděkovat za radu.
Zzdenda
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 1. 8. 2024 09:51

No, a pro tebe je to ponaučením, že slabá baterka CMOS není vždy doprovázena chybami obvodu RTC, že jsou tam obvody, které jsou nespokojeny s nižším napětím daleko dříve.
Pytlík
Pokročilý