Může být WIFI integrovaná na základní desce (B550) opravdu 1

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Kulikk 29. 12. 2023 19:07

Dobrý den, chci si koupit základní desku pro 5950x. Půjde pravděpodobně o čipovou sadu B550, pravděpodobně:

Asus TUF GAMING B550-PLUS WIFI II 90MB19U0-M0EAY0

Tento má WIFI integrovanou na samotné základní desce... Nikdy jsem to neměl (ani WIFI na PC opravdu nepoužíval), mám nějaký wifi router, který jsem zapojoval a jen párkrát použil před lety. Moje otázka je jednoduchá: Pokud NECHCI používat WIFI, existuje BEZPEČNÝ a ZABEZPEČENÝ a 100% „neprůstřelný“ způsob, jak WIFI zakázat? Aby mi PC "nehacknul" někdo (fyzicky blízko) mému PC (jako sousedé v okolních bytech atd.)...?
Trochu se obávám, že tím že mám wifi integrovanou v desce, tak jí nemohu jen jednoduše „odpojit“ (kabel) a mít 100% klid s vědomím, že když není kabel zapojen (jako u mého starého wifi routeru), tak prostě neexistuje žádná cesta jak se kdokoliv může dostat ("nabourat") do mého PC přes wifi, protože kabel prostě není připojen :-)...

Kdybych:
1) NEZAPOJIL anténu k zadní části základní desky a
2) ZAKAZAL WIFI v BIOSu základní desky a
3) ZAKAZALWIFI ve Windows...

Měly by tyto kroky stačit a být 100% neprůstřelné a bezpečnéa zaručit, že se nikdo nemůže dostat do mého PC přes wifi, i kdyby to byl nejlepší hacker na světě...?

(vedlejší otázka: Stačí anténu jednoduše NEZAPOJIT do zadní části základní desky/PC...? může wifi fungovat i bez antény? (i na super krátkou vzdálenost)...?)
Kulikk
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 29. 12. 2023 19:39

Nezapojení antény a vypnutí WiFi modulu v BIOSu úplně stačí, zbytek řešíš až moc - "nejlepší hacker na světě" by se beztak pokusil o fyzický přístup přímo k PC, nebo by se pokusil vlámat přes pokoutně připojené zařízení do sítě...

Pokud chceš mít úplnou jistotu, tak kup desku BEZ WiFi modulu - např. MSI MAG B550 TOMAHAWK.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod KineCZek 29. 12. 2023 19:51

Hacknout komp lze tolika zpusoby, ze nejaka onboard wifi je opravdu Tva posledni starost.

BTW: search.php?st=0&sk=t&sd=d&sr=posts&author_id=196431&fid%5B%5D=1793

=> jeste nemas ani ten procesor, coz. Tak uz ho nekupuj, vzdyt do leta prijde ZEN5 ... to uz s tim 1700 Ryzenem nejak doklepes. A pak muzes zacit fantazeerovat nanovo.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Kulikk 30. 12. 2023 17:52

já mám 5950x už od března tohoto roku... stále ale nemám novou desku :-)), takže mi 5950x leží od března 2023 v krabičce na stolku :-))...
Kulikk
Junior

Odeslat příspěvekod JirkaVejrazka 30. 12. 2023 18:01

Uplne ti staci posledni krok, zakazani WiFi ve Windows. Zbytek nestoji za diskusi
JirkaVejrazka
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Da Gony 30. 12. 2023 20:55

Dotaz má divnou podstatu, představ se, že je to notebook s wifinou. Jsi v obchodáku a připojíš se na wifi. Žádné magické hacknutí nehrozí. Maximálně důsledky toho, že jsi připojen k nedůvěryhodné wifi síti, tedy, možné podvrhávání DNS/nepoužíváš-li DoH&DoT/ nebo unášení MiTM HTTPS:443 nebo HTTP:80 (u HTTP:80 to nevyžaduje žádné úsilí)

Druhá věc, i kdybys byl připojen ethernetem a wifi zároveň, pravděpodobně se jako primární použije kabelové, na úrovni OS. Některé počítače mají (dost otravnou) funkci v BIOSu, že dokonce i na úrovni zařízení znefunkční wifi kartu, když detekují zapojený kabel.

Stačí se nepřipojit k žádné wifi. Máš zbytečné strach, tyhle popsané scénáře jsou sci-fi paranoidní výmysly
Da Gony
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 30. 12. 2023 22:15

Pokud Wi-Fi nechceš a nepoužíváš, je nejjednodušší řešení zvolit model bez ní - Asus TUF GAMING B550-PLUS.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý