Rozdíl mezi wifi kartou do M.2, PCIe nebo USB (externí)…?

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Kulikk 25. 4. 2024 03:36

Dobrý den

(Snad správná sekce, když tak pardon)

Přemýšlím nad koupí nové desky. Chci se zeptat ale obecně – je nějaký rozdíl mezi wifi kartou která se strká do M.2 slotu, mezi wifi do PCIE slotu a mezi externí wifi kartou, která se připojuje přes USB konektor...?

Pokud já vím, tak rozdíl defakto není žádný (výrazný- žádný)… vše funguje stejně…? (rychlost, spolehlivost, stabilita, žádné pády wifi sítě náhodné, silný signál atd…)? Ano? Je úplně fuk do jakého typu WIFI karty (M2, PCIE, USB…) půjdu…?

Vím, že ty do m2 slotu jsou většinou bez antény, takže to skoro „nefunguje“ (nejde reálně používat), takže je nutné dodatečně separátně dokoupit antény co se dají do zdířky/záslepky pro karty vzadu od PC a zapojí se dva tenké káblíky na m2 slot wifi kartu. PCIE karty mají už vlastní anténky, takže není nutné dokupovat a piplat se se zapojováním…
U „externí wifi karty“ (říká se tomu tak ne) přes USB port mě napadá pozitivum, že ji můžu kdykoliv jednoduše odpojit a použít pro libovolné jiné PC kdekoliv to potřebuju… Nevýhoda teoreticky mě napadá, že přes USB port to můžu občas blbnout (?) (vím že mi USB porty občas různě blbly)…? Je to pravda…?

Jsou prostě nějaké realistické rozdíly mezi wifi kartou do M2, PCIE, nebo USB…? Podle mého laického názoru NE, ale nejsem si jistý, proto se ptám…

Děkuji
Kulikk
Junior

Odeslat příspěvekod vladimir 25. 4. 2024 06:38

Nevidím důvod, proč by měly "blbnout" USB-porty na nové desce (pokud nemáš špatný zdroj).
Výhoda USB adaptéru je ta, že může být umístěn prakticky kdekoliv, záleží jenom na délce USB-kabelu, tedy v místě optimálního příjmu.
Umístění antén na zadní stěně počítače nemusí poskytovat optimální polohu pro příjem. Dají se koupit antény s delšími koaxiálními kabely, které tuto nevýhodu řeší, ale jsou drahé.

Doporučuji vykašlat se na wifi, přenechat ho mobilním zařízením a natáhnout k počítači kabel.
vladimir
Expert

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 4. 2024 06:49

Jak píše kolega. Drát je drát.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod SuE_ 25. 4. 2024 09:45

tu USB anténu jsme měla na předešlém PC a v paneláku je tak zarušená wifi, že na prohlížeč je to sice jakž takž jelo, ale na hraní to lagovalo. Ale možná to byl problém té anténky, protže mobily jsou tady v pohodě.
A než tahat drát přes dva panely, tak jedu na tp-link do el. zásuvky a lagy nejsou.
SuE_
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 4. 2024 11:42

I powerline je drát, Evi. ;) Měl jsem u našich, fungovalo výborně. Po rekonstrukci jsme dali klasický UTP kabel.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod SuE_ 25. 4. 2024 13:08

pro mě je to už na hranici s abrakadabra - žádný kabel a přece to sosá :)
Jak řekl A.C.Clarke: Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic
SuE_
Junior

Odeslat příspěvekod Kulikk 25. 4. 2024 16:46

já to nemám (neměl bych na net), ale prostě obecně pro spojení s jinými zařízeními (foták třeba atd). net mi jede přes kabel.

Takže žádné velké rozdíly mezi typy nejsou...? ALe preferovali byste osobně tu externí přes USB ano...? ( i když to bude asi o něco málo dražší)...?
Kulikk
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 25. 4. 2024 17:32

Na toto vyuziti bych preferoval: https://www.alza.cz/asus-usb-ax55-nano-d7666962.htm

A na internet, pro pripadne dalsi ctenare, pak toto: https://www.alza.cz/tenda-u18a-wireless ... 577462.htm

Cena je stejna ... o te ten vyber neni.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Nikeid 2. 9. 2024 17:18

Ahojte, s dovolením obnovím téma. K PC nemůžu úplně dobře v bytě dotáhnout kabel - aktuálně to řeším GIGABYTE GC-WBAX2400R a jsem spokojen. V novém PC ale už nemám volný PCIe slot. Je tam jen M.2.

Co mám prosím koupit, abych dostal srovnatelný WIFI signál s tím Gigabyte? Něco s anténkou, kterou postavím na bednu? A raději do USB, nebo do M.2?

Je OK např. toto https://www.suntech.cz/intel-wi-fi-6-gi ... 54452.html ?

Děkuji
Nikeid
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 9. 2024 17:32

GC-WBAX2400R obsahuje M.2 kartu RTL8852CE. K jejimu uvolneni staci povolit jeden sroubek.

Co je zac onen tajemny novy PC?

Stejne totiz budes muset resit anteny, neni to tak, ze by M.2 karta fungovala sama o sobe bez nich.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Nikeid 2. 9. 2024 18:00

Aha tyjo já jsem slepoň :-O ale ty dráty od té M.2 karty asi nebudou tak dlouhý, aby dosáhly k zadnímu panelu skříně, nebo se pletu?

PC je toto: https://www.tsbohemia.cz/?cls=ordbasket ... iid=513176

Antény mi nevadí řešit, s tím jsem smířenej. Spíš jestli koukat po USB rozhraní nebo M.2 rozhraní (případně jakej konkrétní kus koupit).
Nikeid
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 9. 2024 18:47

A muzes jeste zmenit desku? Pokud ano, zmen ji na: https://www.tsbohemia.cz/asrock-a620m-p ... 93705.html ... vyjde to levneji, nez to resit separatne.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Nikeid 2. 9. 2024 18:55

Bohužel ne, už je koupenej a poskládanej. Tohle byla bohužel moje minela, zapomněl jsem, že budu muset řešit wifi...

Na pár stovkách mi nezáleží - spíš jen nevím, co konkrétně koupit (ideálně aby to umělo i BT).
Nikeid
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 9. 2024 19:08

Tak wifi mas, staci tu M2 prehodit z te GB karty do desky. Zaslepka od toho PCB tez odsroubovat pujde, takze resis jenom 2x pigtail: https://www.i4wifi.cz/cs/210404-waverf- ... -rsma-25cm

25cm je vic nez dost.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Nikeid 2. 9. 2024 19:12

Skvělý, děkuju moc.
Nikeid
Junior

Další stránka