ASRock A520M ITX/ac - postup a nastavení

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod meda2016 2. 8. 2024 10:08

Sestavil jsem mini PC na desce ASRock A520M ITX/ac (BIOS 3.30) s Ryzen 5 4600G Renoir a setem Kingston KF432C16BBK2/16. Disk jsem osadil až při instalaci OS.
((BIOS je k dispozici ještě 3.40 - opravuje zranitelnost implementace webových fontů WOFF; a L3.44 Beta - update AGESA.))

Po pečlivém sestavení jsem oživil PC jen určitou manipulací a chci se zeptat, jestli někdo z vás doporučí nejsprávněnjší a nejkratší postup.

1/ Při prvním spuštění (případně resetu BIOS) se PC rozběhne a obraz HDMI objeví, pokud osadím jediný modul RAM (ve slotu B1 blíž napájecího konektoru).
Otestuje se jako 2400 a ne 3200, musí se nastavit v BIOSu. Teprve potom je funkční PC i s druhým modulem.
Memtest vyjde vpořádku.

2/ Po zapnutí Super Fast bootování není možné po F2 na USB klávesnici vyvolat BIOS. Musel jsem provést reset CMOS pro nastavení defaultního bootování a opakovat postup ad1.

Máte někdo zkušenost s touto deskou a radu, jak bod ad1 udělat lépe a bod ad2 funkčně?
Děkuji.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dockalacek 2. 8. 2024 14:19

Já mám pocit, že bod 2 je vlastnost. Mám Gigabyte B450-I, která umí Super Fast Boot, a do BIOSu se při téhle volbě vlastně ani nedostanu, protože boot je tak rychlý, že se to nedá stihnout. Dokonce bych řekl, že BIOS při tomhle nastavení vůbec nedetekuje paměti a tak. Stejný problém mám i s normálním Fastbootem. Do BIOSu se přes klávesnici dostanu pouze tehdy, když všechny druhy Fastbootů vypnu, v takovém případě mi POST trvá 13,2 sekundy, při Fastbootu asi 7 a Superfastboot asi 5,8 s.

Do BIOSu se dá tak dostat pouze s funkčními Windows (Shift + Restart) a Odstranit potíže. V momentě, kdy máš ale nabořený Windows a zapnutý Fastboot, tak je to megaprůšvih, protože se ani nedostaneš do BIOSu, abys nabootoval z flešky, takže někdy je Fastboot dost nebezpečný.

Bod 1: nevím, jsou to paměti ze Support listu? Co zkusit nějaké jiné?
Athlon 200GE, Noctua NH-L9a Chromax, 2x8GB RAM DDR4 3000, Gigabyte B450-I, SSD Seagate Barracuda 120 500GB + SSD WD Blue 3D 500GB, Seasonic GX-550, Silverstone Sugo, 1x Noctua 140 mm (vpředu)
dockalacek
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod meda2016 2. 8. 2024 15:38

Paměti ze Support QVL pro Renoir to nejsou, musel bych kupovat na Ebay. Ale k mání 2x8GB jsou jen s vysokým chladičem RGB a já tam potřebuji nad RAM vést svazek napájení (je to v case Chieftec mini).

Měnit už nebudu, funguje to, nejsou tam Windows ale LinuxMint - bude to u vnuka pro klienta Steam a pro audio/video z prohlížeče.

Chtěl jsem jen vědět, jak postupovat lépe.

Navíc se ještě objevilo ve zvuku HDMI (není ve zvuku BT) nepravidelné praskání při delší vysoké hlasitosti a chová se tak, že po ukončení je ještě praskavý dozvuk, než umlkne. Ano, audio-kodek na desce za moc nestojí ale není to zdá se tím, je to přidaný zvuk.

Pro odlehčení spotřeby a teploty CPU se ještě podívám do BIOSu na
"CPU Frequency and Voltage(VID) Change"
Tady by mi pomohlo, pokud tuto desku někdo ladil, kdyby mi poskytl foto stránky konkrétních funkčních hodnot (místo Automatic).
Děkuji.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod r34ktor 3. 8. 2024 20:17

"Prskání" zvuku může mít řadu příčin - chybu ovladače, vysoké latence na PC, vadný (či nevhodný) HDMI kabel, nějaký problém na výstupním zařízení.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod meda2016 4. 8. 2024 05:37

Ano.
Snížila se denní teplota (přestože při problému jsem vyzkoušel všechny profily otáček chladiče NH-L9a).
Vzdálil jsem prostorově svazky napájení 12V z adaptéru a napájení P4 CPU ve skříni.
Připojil ventilátor na vzdálenější konektor FAN2 a jediný nechal na Custom (ostatní na Full, aby řízení nevykazovalo proměny, všechny odvozují teď od teploty CPU.)

Nebyl jsem včera schopen rušení znovu navodit, přestože změny nejsou zásadní a položí mne, až miniPC dám vnukovi a ono se objeví.
meda2016
Pokročilý

Odeslat příspěvekod soban 7. 8. 2024 23:50

Tak u mě rušení kdysi dělalo IRQ na PCI kdy kolidovalo s integrovanou zvukovkou, ale v biosu byly volby kolem IRQ tak se dalo přehodit na jinou linku a pak byl klid.

Skontroluj IRQ v ovladačích případně pokud se tam dá něco kolem nastavit.
/----------------------------------------\
| Petr Šobáň |
| Olomouc |
\----------------------------------------/
soban
Pokročilý

Odeslat příspěvekod meda2016 8. 8. 2024 14:29

Díky. U sebe teď nemám, časem se podívám.
meda2016
Pokročilý

Tento příspěvek byl odstraněn.
Georgia Brook