Dobrý den,
ve svém počítači jsem provedl výměnu základní desky a procesoru. V počítači mám 5 disků a na jednom z nich jsou nainstalovány Windows 10. Když chci nabootovat počítač, najede mi BIOS, kde se mi sice zobrazí všechny disky, které jsou v počítači, i ten, na kterém je systém, ale už se mi nezobrazí nabídka, kde mohu určit, který je systémový disk a z kterého se má nabootovat systém (viz obrázek, je to ten disk ST2000 v SATA 6G_1). Při možnosti F8, kdy se má objevit nabídka bootovacích disků, kde je systém, mi vyskočí hláška, že systém nenašel žádné bootovací zařízení. Když však vložím bootovací Flash disk, ten se poté zobrazí, ale pouze on, žádný jiný (hard)disk.
Přecházím z desky, která nepodporovala přechod na Windows 11, tahle deska by to měla umět. Ještě před najetím BIOSu mi najede oznámení, že je nainstalované nové CPU a že fTPM/PSP je poškozené, nebo změněné (viz obrázek 2). Bohužel nevím, jestli jsem měl ten BitLocker nebo povolenou enkrypci, takže nevím, jakou možnost mám zvolit.
Když jsem tak pátral, tak jsem se dočetl, že mám dát Y, když bych neměl nainstalovaný systém (což mám), nebo když nepoužívám BitLocker, což nevím. Při možnosti N by měl systém normálně nabootovat, ale vše se vrátí do BIOSu, kde právě nemám viditelný disk, kde mám nainstalovaný systém, že kterého by měl najet počítač.
Obávám se dát možnost Y, protože nevlastním fyzicky instalační médium Windows 10 (udělal jsem si ale bootovací Flash disk s instalací), poněvadž na tento systém jsem kdysi přešel v rámci bezplatné aktualizace z předešlé verze Windows (myslím že Windows 7), takže mám pouze digitální licenci na Windows 10.
Proč mi nová deska nenabízí bootovací disk, na kterém vím, že je nainstalovaný systém, případně jestli nědko víte jak to udělat, aby vše fungovalo tak jak má.
Nová deska - ASUS Prime X670-P-CSM
Nové CPU - AMD Ryzen 5 7600
Předem děkuji za jakoukoli reakci