Neustále se restartuje PC

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod r34ktor 28. 2. 2025 12:57

FILIPFJ píše:A co těch cca 7,5 V (u 5V) a cca 18,5 V (u12V)?!?

Tam je mimo vše. Pokud by pustil 3V do CPU a pamětí, tak je po nich.

Zkusil bych pomocí Q-Flash Plus nahrát poslední dostupný BIOS.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gman 28. 2. 2025 13:05

KineCZek píše:To je proboha focené čím? Výrobníkem zmrzliny?

Píše se tam, že CMOS je resetovaná. Když třeba zapneš XMP (docp) a dát uložit, uloží se a prostě je BIOS bez hlášky, nebo je příště hláška zas?

Profil XMP se neuloží a po zapnutí PC je tam hláška znova.

BIOS tam byl poslední dostupný.
gman
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 28. 2. 2025 13:13

CR2032 tipuji dead.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod gman 28. 2. 2025 13:36

Baterku jsem zkusil vyměnit a stále to samé..
gman
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 28. 2. 2025 14:25

BIOS zkus přehrát klidně tou samou verzí. Pokud to nepomůže, pak asi deska odešla.
Knowledge is power
Greinerův poznatek o zhroucení: Důvod, proč se počítač zhroutil, je vždy za hranicí tvých znalostí.
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gman 28. 2. 2025 15:20

Zkusil jsem a při Flashi BIOSu se počítač spustil aniž bych ho zapínal (což by asi nemělo). Flash BIOSu zřejmě proběhl (ledka přestala blikat). Vypnul jsem PC a znova zapnul a teď už naběhne vůbec ani do BIOSu. Pravděpodobně deska ko + paměť a CPU?

Tak oprava. PC se spustí a lze se dostat do BIOSu. Nicméně pořád stejná situace a restart pořád dokola.
gman
Junior

Odeslat příspěvekod r34ktor 28. 2. 2025 15:59

Obávám se, že toto na dálku nerozlouskneme. Buď začneš měnit komponenty (vadných jich může být i více), nebo to odneseš na diagnostiku do servisu.
Knowledge is power
r34ktor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod gman 28. 2. 2025 18:15

OK díky a asi servis bude nejlepší řešení. Jinak CPU, paměti, GPU a deska jsou ještě v záruce. Nevíte kolik se pohybuje cenově taková diagnostika (Praha). Díky
gman
Junior

Odeslat příspěvekod Petra2800 28. 2. 2025 20:40

Záleží na konkrétním servisu. Pokud máte zdatného kamaráda, co se v tom vyzná a orientuje se v problematice s HW tak mu to zaneste. Vyjde vám to podstatně levněji.
S počítači pracuji přes 30 let, ale stále jim občas nerozumím. Jsem prostě ženská, co je na PC lama, ale snaživá!
Petra2800
Junior

Odeslat příspěvekod gman 28. 2. 2025 20:46

Bohužel v mém okolí nikoho zdatného přes hw neznám..
gman
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 1. 3. 2025 17:50

KineCZek píše:5700x socket AM4 ... tam ma piny jeste CPU.

Oh, úplně jsem zapomněl na nožičky - naposledy jsem PC s AM4 skládal před Covidem :) Vážně mi to ani nevyskočilo na mysl.

K dotazu - máte do desky zasunutý PC Speaker? Tedy "pípák", který dá tónem signál po spuštění?
Pokud ano, odpojte od desky vše a nechte v ní jen CPU. Spusťte PC a měl byste slyšet varovný signál "chybí RAM". Vypněte PC, zasuňte jeden modul do A2, a spusťte. To stejné pak zkuste s druhým modulem (výměnou za ten osazený, aby byl jen jeden, opět A2), a nakonec oba A2 a B2.
Napište, zda je chování desky a CPU v BIOSu stále stejné. K nějakému poškození došlo, jen je třeba zjistit, co to je.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod gman 1. 3. 2025 21:10

PC speaker bohužel v PC nemám. Vše odpojit, tedy disk SSD a NVMe přímo na desce + USB apod.? GPU tedy asi ponechat, vzhledem k tomu že CPU nemá ig? Další poznatek je že když se PC zacyklí v tom restartu tak vypnout lze pouze vypínačem na zdroji. Dále tam jsou ty nesmyslné hodnoty napětí a teplot u CPU, RAM, zdroje.
Naposledy upravil gman dne 1. 3. 2025 21:17, celkově upraveno 1
gman
Junior

Odeslat příspěvekod FILIPFJ 1. 3. 2025 21:15

Je to celé nějaké divné. Takže to byl funkční počítač, ale vyměnil jsi pastu na cpu a už to jako nefunguje?
FILIPFJ
Junior

Odeslat příspěvekod gman 1. 3. 2025 21:23

Nejsem si jistý zda při utahování chladiče jsem to nějak nepoškodil. Jak jsem psal tak ten adapter na AM4 nemá žádný doraz a možná jsem to nějak přetáhl ale nevím to jistě samozřejmě. Taky v socketu bylo nepatrne množství pasty (takové smítko). Snažil jsem se to vyčistit.
gman
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 2. 3. 2025 01:40

gman píše:Vše odpojit ... GPU tedy asi ponechat.

Pokud jste si instaloval komponenty sám, pak PC speaker bývá jako součást příslušenství k bedně. Nemáte-li jej, nechte testování na servisu.
A ano, extrémním přítlakem lze zničit jak CPU, tak i patici/socket na základní desce.
Emil Pastelka
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka