Nova (lacna) doska pre Socket A

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod cache 30. 7. 2005 12:19

Zdravim pani.
Tak ma po dlhorocnej sluzbe opustila moja starucka zakladna doska pre SocketA (QDI Kinetiz 7E-A, KT133A, bezal v nej duron1800 momentalne) a potrebujem aktualne kupit co najlacnejsiu dosku, aby som mohol dalej fungovat. Do uvahy mi podla ceny vychadzaju dva chipsety KT400 a KT600. Ale niekde som tu cital (neviem to najst), ze sa im tusim zrovna KT600 nevydaril. Tak sa neviem rozhodnut.
Konkretne dosky su tieto:
http://www.msi.com.tw/program/products/ ... hp?UID=614
http://www.msicomputer.com/product/p_sp ... R&class=mb

Ktoru by ste vy odporucali? Pripadne co poviete na nejaky SIS chipset (nemam s nimi vobec skusenosti)? Alebo aj navrh na inu dosku? Ide mi hlavne o stabilitu systemu.
A rady typu "kup rovno cele nanovo" nepotrebujem, ide mi o co najlacnejsiu aktualnu investiciu, aby mi to zase slapalo.
A aj rady "kup na inzerat" mi moc nepomozu, uz som sa pozeral ale vsetko sa predava aj s cpu a ten mam.
Dik za reakcie.
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Pokročilý

Odeslat příspěvekod jet 30. 7. 2005 12:21

zkus kt880 nebo nforce2, lowendove modely s nf2 jsou uz taky za rozumny penize...
jet
Junior

Odeslat příspěvekod Luboš 30. 7. 2005 12:26

Hmno ja mám MSI KT6V LSR - čipset VIA KT600 + VT8237 (AGP 8x) už asi pol roka a bez problémov :D
Luboš
Junior

Odeslat příspěvekod peta303 30. 7. 2005 12:59

nForcové desky lepších výrobců stojí od 1400-1800 s daní, takže bych řekl, že nemá cenu řešit VIA chipsety. A pokud chceš opravdu ušetřit, jdi do SiS (škoda jen, že SiS někteří výrobci pořád ignorují a poměrně nepochopitelně tlačí chipsety VIA).
cynický škarohlíd
peta303
Junior

Odeslat příspěvekod cache 30. 7. 2005 13:09

Na nforce2 som tiez pozeral, rozdiel je cca 500sk s danou medzi kt400 a nforce2 a ten ma len vyhody (sata, dual ddr, 8x usb)..
Co sa tyka sis, tak ked ignorujem ECS tak stoja ako VIA, takze tam by setrenie nebolo..
Hmm.. Takze asi do toho nforce (od msi, cca 2000sk s danou)..
http://www.msi.com.tw/program/products/ ... hp?UID=617

Len este teraz zvazit, ci kupit 2x256MB do dualu, alebo jeden 512 a mozno si neskor dokupit dalsich 512 (teraz mam 512 sdram a dostacuje mi na to co potrebujem).
Můj bože, to je budoucnost! Mí rodiče, přátelé, má dívka.. Už je nikdy neuvidím.. JUPÍÍÍÍÍÍ! (Fry s1e1)
cache
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Luboš 30. 7. 2005 15:50

Nešpekuluj, zober 512 a potom doplníš :wink:
Luboš
Junior

Odeslat příspěvekod a 30. 7. 2005 16:37

praveze kt600 sa vydaril.
a
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Luboš 30. 7. 2005 16:46

a píše:praveze kt600 sa vydaril.

:D
Luboš
Junior

Odeslat příspěvekod adams 30. 7. 2005 16:59

hm.. nejradši bych napsal počkej, mají slevňovat semprony do soklu 754 a nakup funglovku :|. Ale když to hoří a odmítáš do toho investovat :(. Jenom pár šťouravejch poznámek:

Paměti - 512, hlavně něco, co bude použitelné s A64 s939 a vhodné i na OC a půjde k tomu za čas dokoupit stejný druhý do duálu.

Deska s duálem je v případě jednoho dimma spíš nevýhoda.

Alternativa o které bych vážně uvažoval je MSI K7N2 Delta2 Platinum, stojí o dvě kila víc, ale SATA má zadrátovanou přímo v poslední revizi chipsetu nForce2 s můstkem gigabitovým ethernetem, SATA a USB 2.0, nikoliv jako dalšího švába na desce.
-
adams
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cache 30. 7. 2005 21:12

hori to velmi rychlo, zase som rozbehaval comp pol hodiny :( takze cakat na zlacnovanie u mna nema sancu :( ocakavam ze do tyzdna mi uplne zdochne ta stara doska..
cpu mam myslim dostatocny (na moje potreby rozhodne), je to sice "len" duron, ale bezi na 1800 (napr. najvyssi sempron pre SocketA bezi tiez na 1800, len ma viac cache - viem ze to spravi hodne, ale nie tolko aby sa mi oplatilo kupovat novy).

aka nevyhoda konkretne by to bola - dual doska bez dualu? inak je tam aj jeden nedual slot, takze ak by to robilo neplechu, dam ten jeden modul do toho slotu nie? inak bude to apacer 512 pc400 cl2.5, a zrejme o mesiac, dva doplneny na dual (skolim sa na javistu, a java papa veeela ram) :)

a co sa tyka platinum, tak to je dobra alternativa, povodne som si ju nevsimol, zaujimave je, ze cez velkoobchod (kde budem kupovat) je rozdiel ceny asi 70sk s danou ;) takze radsej beriem ju :)

Inak dik za reakcie :!:
Naposledy upravil cache dne 30. 7. 2005 21:23, celkově upraveno 1
cache
Pokročilý

Odeslat příspěvekod adams 30. 7. 2005 21:23

konkrétně - nevím který viácký čipset (tuším KT600, ale hledat to nebudu) bez podpory duálu měl prakticky stejnou propustnost jako nForce2 s duálem.

A DIMMy se dají strčit kamkoliv.

Jediná podmínka je u MSI, že když chceš duál a máš dva DIMMy, musí být jeden v zeleném a druhý ve fialovém.
-
adams
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod cache 30. 7. 2005 21:28

a ja som myslel, ze dual budu tie dva fialove a ten zeleny je nedual :) ale to je jedno, kt600 stoji o 200sk menej ako nforce2 a ten vazne vyzera lepsie, takze beriem ten..
cache
Pokročilý

Odeslat příspěvekod adams 30. 7. 2005 21:39

OMG, tak jsem to nemyslel :)

hele, a tenhleten článeček si rozhodně koleduje o prolinkování:

http://www.svethardware.cz/art_doc-5EAC ... 96949.html

a tam jde ještě o tu starší revizi nForce2 bez SATA a gigabit ethernetu.

edit: nForce2 je rozhodně lepší volba. Už jen proto, že s VIA čipsety se občas vyrojí nějaká zpráva jako tato: VIA má zase problémy s řadičem disků
-
adams
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod enr!qo 30. 7. 2005 21:54

jj, nforce2 je super volba. dokonca aj zvukovka je na ňom špica.
Athlon +1700 /1,4@2,0Ghz/166x12,
Asus A7N8X-E Deluxe,
2x512 DDR 500 A-Data,
160GB Maxtor SATA,
80GB WD PATA,
Sparkle 6600GT 128MB AGP,
"TT" Tsunami + enermax EG425AX Noisetaker,
DVD-RW LG 4120B, CD-RW Teac 540E, 19"lcd vs vp191s,
Benq x730
enr!qo
Junior

Odeslat příspěvekod adams 30. 7. 2005 21:58

enr!qo píše:... zvukovka je na ňom špica.a/quote]

Omyl. Snad na všech deskách s nForce2 bez integrované grafiky (resp. bez MCP2-T) není soundstorm, ale nějakej Realtek AC'97. A i když by se soundstorm zadařil, ovladače od nVidie jsou docela problematické, a vzhledem k tomu, že poslední soundstorm byl v nForce2 vývoj pochopitelně nadále nepokračuje.
Naposledy upravil adams dne 30. 7. 2005 22:40, celkově upraveno 1
-
adams
VIP uživatel

Další stránka