MB Gigabyte K8N Pro Sli, vysoka teplota na chipsete.

Vše o základních deskách

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod fedo56 30. 6. 2006 14:57

Mam MB Gigabyte K8N Pro Sli s AMD 3200+ socet 939. Dva Seagate 160 7200.9 v raide. Chipset na doske je Nvidia Nforce4 Sli. Chipset ma pasivny chladic, je nizsi, pretoze ide ponad neho VGA. Teplota CPU v zatazi 39 C a v klude 33 C. Avsak teplota toho chipsetu je 70 C. Zaujima ma ci je to v norme pri tychto chipsetoch a v tejto zostave. Pripadne kde by mohol byt problem a preco sa to tak hreje. Nic nie je pretaktovane. Skrinka je dobre odvetrana, vpredu vtahuhe a vzadu vytahuje ventilator. Ponad pasiv chipsetu dobre prudi vzduch, je dokonca ofukovany z Cpu-ckoveho Arctic 64 Pro chladica.
fedo56
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Mira 30. 6. 2006 17:30

70 stupňů je docela dost.
Nevím, jestli je to na této desce ještě v limitu, ale doporučil bych buď přidat malý ventilátor na pasiv chipsetu (pokud to jde) a nebo bych otevřel bednu PC.
Jinak by to mohlo být ještě vadné teplotní čidlo, ale dá se to zjistit docela jednoduše,
pokud je chladič vřelý k popálení, tak je čidlo OK.
Každopádně 70 stupňů na chipsetu je hodně.
Mira
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Worm 5. 7. 2006 21:02

Tak předně je třeba říct, že to čidlo pravděpodobně nefunguje. Sám mám taky Gigabytku s nForce 4 ale Ultra ne SLI. Teplotu 70° C nebo občas 71°C mi to ukazuje pořád, po zapnutí počítače, v záteži i v klidu.

Desku mám asi tři měsíce a PC je naprosto stabilní, takže pasiv chlazení za předpokladu, že na něj půjde alespoň mírný vánek třeba z předního ventilátoru, zvládá. Pro jistotu jsem ale před několika dny dal na dno skříně 80 mm větrák, který mírně fouká na pasiv chipsetu a taky trochu na pasiv grafiky. Ikdyž větrák pustím na plno, což udělá slušný průvan, ukazuje to teplotu stále 70° C, takže podle mě jsou údaje s čidla úplně na ...
Worm
Junior

Odeslat příspěvekod mensa 5. 7. 2006 21:08

Mira píše:70 stupňů je docela dost.
Nevím, jestli je to na této desce ještě v limitu, ale doporučil bych buď přidat malý ventilátor na pasiv chipsetu (pokud to jde) a nebo bych otevřel bednu PC.
Jinak by to mohlo být ještě vadné teplotní čidlo, ale dá se to zjistit docela jednoduše,
pokud je chladič vřelý k popálení, tak je čidlo OK.
Každopádně 70 stupňů na chipsetu je hodně. /quote]

určitě bych na ten pasiv šahnul, ale hlavně neotevirej tu skrin jak tu bylo zmineno, tim by jsi zrusil proudeni vzduchu v bedne, by ti ty vetraky pak byly k nicemu...jenom otevri, sahni na chipset, jestli je opravdu horky a popripade koupit aktivni chladic na chipset
mensa
Junior

Odeslat příspěvekod fedo56 6. 7. 2006 09:59

Na dvoch testoch danej dosky na nete som sa docital, ze napriek tomu, ze MB je vyborna, ma nedostatok s pasivnym chladenim chipsetu...Ale nepisu nic konkretnejsie, akoze ci tych 70 C je pri tomto modely bezne atd. Ten original pasiv na chipsete je nizky - asi 1cm vysoky, pretoze ide ponad neho VGA. Ja som ale ten pasiv vymenil. Dal som tam upraveny pasiv, asi 5cm vysoky a trosku som upravil jeho rebrovanie, aby sa tam zmestila grafika. Je pravda, ze samotny novy pasiv uz nie je taky vrely na dotyk - ma viacej plochy na odvod tepla, ale velka zmena, co sa tyka samotnej teploty nenastala. Ak je to cidlo merania teploty niekde priamo v chipsete...teplotu som "znizil" o 1 C. Teraz mi ukazuje 69 C. PC je inak stabilne...s dobrym vykonom...ale ta teplota na chipsete...Ta teplota 69 C je relativne konstantna, hned po zapnuti PC, v klude, ale aj po zatazi. Maximalne stupne o 1 C. Nepovedal by som, ze nejake cidlo dava zle udaje. Lebo s tym povodnym pasivom to bolo uplne vrele na dotyk...
fedo56
Kolemjdoucí