Kolik stojí fotka z Canonu IP4200

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod dede 9. 2. 2008 11:23

Dal si někdo práci a spočítal na kolik vyjde fotka z tiskárny Canon IP 4200 nebo 4300? Já nakupuji papíry Epson Glossy 2x100ks za cca 250kč, ale nikdy se mi nepodařilo vypočítat kolik vydrží jedna barva fotek. Výpočet nákladů na Canoních sránká ukazuje hlouposti.
dede
Junior

Odeslat příspěvekod glider 9. 2. 2008 15:34

hmmm
to je velmoo zlozite a zdlhave........mam iP4300 ale netlacim len fotky cize sa to neda :wink:
.bad.decision.matters.

goes 24.5.2020 23:11
:D dnes jsi vitez

evlo 29.3.2021 13:26
Gliderovo doporučeni autowerks cajk
glider
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod cannon522 9. 2. 2008 16:00

zalezi na tom jestli se kupuji originalni kazety,nebo se plni.ja mam mp-800,coz ma stejne jak u 4200-4300 a plnim si je sam.barva asi 550kc+500kc za papiry,a4,a6,kolik z toho vytisknu fotek- ale jeste jsem to nepocital,ale ve fotolabu to asi vyjde lacineji :-/
cannon522
Junior

Odeslat příspěvekod Gruppe 9. 2. 2008 16:12

tipuju to na cca 30Kc za 10x15 :) Rozhodne je to SAKRA drazsi nez nekde v DMdrogerii za 3Kc :)

Moje rada? Nafotit tuny dotek, vybrat, upravit a ty nej kousky poslat elektronicky do fotolabu a pak uz si to jen vyzvednout :)

nekde v Computeru to pocitali, ale nejsem ted odma tak to ani nemam kde najit :)
kecáním se ještě nikdy nic neudělalo :)
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 9. 2. 2008 20:52

30Kč za 10x15 je nesmysl. To by znamenalo při rovnoměrném pokrytí všemi barvami a ceně papíru Canon 10x15 cca 2-3 Kč/kus (podle gramáže) jen asi 50 fotek. Já už jsem na své MP600 vytiskl nejméně 40ks 9x13 + 5ks 10x15 a 5ks A4 v plných barvách a pokrytí. K tomu tisknu i barevné dokumenty, nějaké potisky CD, přímé kopie ze skenu apod.
Pouze dvě barvy mi ukazují úbytek cca 20%.
pokud to přepočtu na cenu originálních náplní 4x300,- Kč = 1200,- za celou sadu a přepočtu na úbytek a počet vytištěných fotek (přepočet z 9x13 na 10x15 je 1/1,28 = 31 fotek 10x15, z A4 bez okrajů je to jako 4x 10x15), dostávám:
1200*0,2/(31+5+20)=4,29 Kč/kus + cena papíru 3 Kč/kus - 7,29 Kč/kus fotky 10x15.
Tento výpočet je orientační a předpokládá stejnou spotřebu všech barev vč. černé (MP600 má ještě jednu černou na dokumenty, tu jsem do ceny nezahrnul neboť se při tisku fotek nepoužívá).
Kdybych přihlédnul k tomu, že některé barvy se spotřebovávájí rychleji a úbytek cca 20% je pouze u dvou ze 4, reálná cena bude ještě nižší, tak kolem 6Kč/kus vč. papíru. To vše při použití originálních inkoustů.
Při ceně neoriginálních je cena fotky do 5Kč/kus 10x15. Vše ovšem závisí na ceně papíru a tak když pominu jeho cenu, protože výběr a cenové rozpětí je značné, bude cena originálních inkoustů na jeden výtisk 10x15 cca 3Kč.

Tento propočet berte jako orientačí, náklady se můžou lišit podle barevného pokrytí fotek, sytosti, kvality tisku i druhu papíru.
tombas
Junior

Odeslat příspěvekod Gruppe 10. 2. 2008 01:12

hlava mysli ruce pisou :) myslel jsem 30Kč za A4 vč ceny papíru :)

Zivotnost barevného zásobníku u MP5xx/6xx je 490 stran pri 5% pokrytí. (dle výrobce)

Vemu li v potaz orig papír i barvy, vyjde mi to někde kolem 5,-Kč na 10-15 :)

Ovšem to je teoreticky, v praxi mi barvy moc dlouho nevydrží, při onom 5% pokrytí cca 250stran, 490 ani omylem, to vím doscela přesně (tisk barevných letáků).

Tisknu taky snad dost, letáky, fotky, potisk DVD, dokumenty... pokud to není nutné, rozhodně se přikláním v tisku ve fotolabu. Kvalita vyjde nastejno, ale cena je nižší.

Ještě přidám tabulku, ale musím dodat, že je z doby, kdy náplň do řady Canon MP stála 200,- Kč , dnes už 300,- (dodnes si pamatuju na ten moc hezký skok na přelomu 2006-2007 :( )
http://www.zive.cz/files/obrazky/2006/1 ... rehled.htm

Dle tabulky a aktuální ceny tedy 3,64,- Kč bez papíru za 10x15.

Cena papíru A4 (200listů Canon HR 101 za 631Kč) čili 3,16Kč/A4.
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod tombas 10. 2. 2008 01:51

Každopádně jsem rád, že jsme se na ceně za výtisk 10x15 v podstatě shodli.
Jelikož netisknu stovky fotek měsíčně a s kvalitou z fotolabu jsem nikdy nebyl spokojen (hlavně barevný posun a jejich automatické úpravy i přes to, že jsem zadával zakázku bez úprav) , tak je pro mě přijatelnější vlastní tisk, kde mám jistotu, že to mám na monitoru bude i na fotce. Navíc kvalita fototisku MP600 je opravdu výborná.
tombas
Junior

Odeslat příspěvekod Gruppe 10. 2. 2008 18:07

tombas: mno já bych to viděl o 100% váše než ty, na těch 5Kč bych top bral s neorig náplněma (Peach 100,-Kč za barvu, ale jak je to s podáním a hlavně životností netuším).

Já co potřebuji kvalitně, tisknu z origoš, letáky, dokumenty apod tisknu z neorig. náplní :)

Jinak jak už jsem psal, většinou naflákám spoustu fotek, pak poupravuji a jde to do fotolabu. S kvalitou problémy nemám, tisknu tam běžné foto. Profi věci nosím do graf. studia.

A naprostý souhlas. Fotky umí tyto Canonky výtečně bez rasteru a i s dobrým podáním pleťových odstínů.
Gruppe
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eugen 9. 3. 2008 20:37

dobry den,

mam canon pixma ip 4300 atramentovu tlaciaren (samostatne atramenty C+M+Y+K + cierny iba na text) a tlacim teraz cisty text (word, cierny text, ziadne obrazky, ani farebne, niekolko sto stran) a zrazu mi to ukazuje, ze mam vsetky tri farebne naplne (C+M+Y) na minime (predtym tam bolo par milimetrov kvapaliny, teraz vobec nic, iba ta vedlajsia komora so spongiou je trochu vlhka a prave mi tlaciaren (driver) ukazala, ze magenta je uplne prazdna a treba ju vymenit. takze ocakavam, ze o chvilu to ukaze aj pri zvysnych farbach.

stretli ste sa s niecim takymto?

ono to mina farebne naplne aj ked tlacim cisto cierny text a ma to na to extra samostatny cierny zasobnik???

a este mi to napisalo, ze radsej uz nemam tlacit, kym sa nevymeni atrament za novy, lebo moze dojst k poskodeniu tlaciarne.
teda radsej uz nemam tlacit ani ciernobiely text, kym nevymenim prazdnu magentu za novu?
eugen
Junior

Odeslat příspěvekod glider 10. 3. 2008 15:35

no skor by som to videl tak, ze ono to rata podla poctu vytlacenych stran :arrow: cize napln tam este urcite je, ale uz si dosiahol urcity pocet stran, ked ti to vyhadzuje nizku hladinu......

vytiahni prislusnu napln a pozri sa kolko v nej je /je priesvitna/ :wink:
a ked tak treba vypat kontrolu hladiny inkoustu :wink:

ja mam este polovicu ciernej a uz mi ukazuje nizku hladinu :wink:
.bad.decision.matters.

glider
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eugen 10. 3. 2008 18:15

napln tam urcite nie je, pretoze som ich mal vsetky vytiahnute a vsetky farebne su prazdne

a predtym ako som tlacil som ich mal vsetky vonku a bolo tam min 5 mm farby v kazdej
eugen
Junior

Odeslat příspěvekod šarik 10. 3. 2008 20:18

Barva se ti ztrácí čištěním trysek.
Blbý můžeš být, ale musíš si umět poradit...
šarik
Junior

Odeslat příspěvekod eugen 10. 3. 2008 21:25

manualne som cistenie trysiek nedaval.
pri kazdom zapnuti to mozno cisti trochu aj automaticky... ale v takomto mnozstve? to som len parkrat zapinal tlaciaren...
eugen
Junior

Odeslat příspěvekod glider 10. 3. 2008 21:49

jj aj mne sa zda ze pri kazdom zapnuti neco odide, jak sa pohne cartrige zprava dolava :wink:
.bad.decision.matters.

glider
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod eugen 22. 3. 2008 11:23

hm. to mi napisali aj z canonu, ze pri kazdom zapnuti sa cistia trysky a preto sa mina atrament. (nejak moc ale podla mna)

tak teraz dalsia otazka - farebne atramenty mam uz vsetky tri na nule, cierny mam skoro novy a chcem tlacit len cierny text, ale tlaciaren mi pise, ze kym nevymenim aj farebne nedovoli mi tlacit (ak podrzim tlacitko na 5 sekund, tak pridem o zaruku a dovoli mi tlacit dalej, ale ze hrozi poskodenie).

da sa nejako (bez straty zaruky a poskodenia) tlacit dalej ciernobielo bez farebnych naplni, ci je to nemozne???

lebo teraz kupovat vsetky tri farebne naraz, bo sa nejak naraz same minuli kvoli cisteniu... :|

dakujem
eugen
Junior

Další stránka