27" monitor i televize

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod activer 16. 10. 2010 14:41

Dobrý den,
chtěl bych si koupit větší monitor, který budeme ve studentském pokoji využívat i jako televizi. Po měsíčním přebírání mi vychází nejlíp počkat na LG M2780DF, větší verzi již dostupného M2380DF. Předpokládaná cena 10k je pro můj studentský rozpočet akorát.
Líbí se mi LED podsvícení, subwoofer a USB vstup (přehrává i video).

V pokoji máme 2PC, přijde mi zbytečné mít tam 3 LCD. Co si o tom myslíte?

Předpokládám kritiku TN panelu. Napadá někoho ale jiná sestava, jako PVA/IPS monitor s DVB-T zvášť (nebo ještě lépe DVB-S, mám signál pro obojí)?

Moc vám děkuju za reakce a podněty.
Každý problém ma své jednoduché, lákavé - a naprosto špatné řešení. (A.C. Clarke)
activer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod activer 23. 10. 2010 16:20

No, přes nulovou odezvu se zkusím ještě zeptat, jestli někoho napadá rozdíl mezi zmíněným 27" monitorem s DVB-T M2780DF a touhle, v základě televizí LG (26", 1080p) 26LE5500?

Měl jsem obavy, jestli u televize půjde nastavit dostatečně nízká hodnota podsvícení pro práci v noci, ale ta TV má i nějakou autoregulaci. PC půjde připojit přes hdmi. Má USB i LED. Hlavní tahák je pro mě v širších pozorovacích úhlech (178/178° naznačuje, že snad ani nejde o TN..).
Co si o tom myslíte?
Každý problém ma své jednoduché, lákavé - a naprosto špatné řešení. (A.C. Clarke)
activer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 10. 2010 17:09

Buď v klidu, že to je obyčejný TN panel. Oni tam běžně uvádí takové nesmyslné pozorovací úhly.

TV bych rozhodně k počítači místo monitoru nedoporučil. TV mají totiž úplně jiné vlastnosti, než monitory, předpokládá se totiž u nich jiné využití. Pokud na to chceš koukat jako na monitor = zblízka, tak ti u toho za chvíli pukne hlava ;) Raději bych volil obyčejný monitor a k tomu nějaký tuner.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod activer 23. 10. 2010 17:26

Jsem pořád nakloněný k M2780D. Každopádně mě zajímal nějaký praktický rozdíl; někdo říká že TV jako monitor není ono, neslyšel jsem ale nikde konkrétní proč.
ad TN: Taky si myslím, že to je TN panel, ale taky vím, že když se v obchodě koukám na TV a monitory, TV v pozorovacích úhlech jasně vedou..
activer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 10. 2010 17:35

Protože TV a monitor má úplně jinak udělané kontrasty a i podsvícení. TV je dělaná na koukání na filmy z dálky, monitor je dělaný na koukání zblízka a musí být i na statický obraz. Schválně se zkus půl hodiny koukat na TV ze vzdálenosti 50-100cm a uvidíš, jak tě z toho budou bolet oči a hlava ;) A to to bude jen půl hodina, vem si, že bys u toho pak měl sedět třeba celý den, až budeš dělat nějaké projekty do školy, to pak budeš nadávat jak špaček, že se to nedá vydržet ;)
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod activer 23. 10. 2010 17:41

Ok, beru, jsem rád že jsi mi pomohl zúžit výběr;)

A co to druhé LG M2780DF? Vím, že se ještě neprodává, ale v obchodech je už řadu měsíců menší verze. Je nějaký důvod si nepočkat? V těchhle úhlopříčkách moc velký výběr není.
Stálo by za to ubrat tři palce a koupit PVA?
Počítám s vcelku běžným použitím: net, škola, tv+filmy.
activer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 10. 2010 17:50

No já jsem zastáncem klasického monitoru a zvlášť TV tuneru. Ten tvůj vybraný má na velkou uhlopříčku malé rozlišení, fullhd je podle mě vhodné na monitory 23-24". Za ty peníze bych bral 23" fullHD IPS DELL U2311 a k tomu USB tuner. Výsledek bude takový, že ušetříš 1500 Kč, obraz budeš mít mnohem lepší a TV tuner budeš mít taky (počítal jsem s částkou 1000Kč na USB tuner, za tuto částku je možné pořídit už kvalitní zařízení). Navíc u DELLu máš záruku next business day on-site a garanci 0 vadných bodů.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod activer 23. 10. 2010 18:10

Díky za dobré rady. Ten monitor vypadá schopně.

Když ale není tuner přímo v monitoru, je potřeba pouštět počítač. To pak není elegantní ani pro mě, a už vůbec ne pro moji slečnu..do toho ještě ta spotřeba... Další nevýhoda oproti řešení s LG jsou absence USB (přehrávání DivXů) a reproduktorů.
Tak zase nevím.. :)
activer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Abox 23. 10. 2010 21:34

Myslim si, ze to jsou akorat zbytecne zvelicovane rozdily. Pokud nedelam s fotkami, nebo s necim, kde opravdu zalezi na presnem podani barvy.
Pred sebou mam Iiyamu TFT TN 22" 1920x1080 monitor, vedle na stole HP TFT TN 20" 1680x1050, vedle do cimry jsem dal mlademu TFT TN 22" monitor s TV 1920x1080 (LG M2280D-PZ), na sichte mame +- 300 TFT TN 17" ~ 20" monitory (Acer, HP, LG, Samsungy...) a nejak se mi nezda, ze by to lidem nejak vadilo.

Opravdu to vypada tak hrozne ten obraz na tom TFT..?

Takhle to vypada ze 3! metru na tom 22" LG:
Obrázek

a takhle priblizene z tech 3 metru:
Obrázek

A mit sice Della, ale k tomu jeste USB tuner a stale funici PC, abych se mohl podivat na TV. No na to bych se mohl z vysoka.
Naposledy upravil Abox dne 23. 10. 2010 21:39, celkově upraveno 1
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Bari007 23. 10. 2010 21:39

Teď tady nejde o TN vs. IPS, ale spíš o to, že kupovat si TV k počítači, který bude sloužit na školu, net a filmy, je podle mě hloupost, protože ho z toho budou bolet oči, když bude koukat na TV z půl metru. A pokud má člověk rozpočet 10tisíc pro monitor a tuner, pak by byla hloupost doporučovat mu TNko za 4.000 Kč, když se bez problému vleze i s fullHD IPS panelem.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod Milanr1 24. 10. 2010 07:54

activer:
Bari007 Ti nastínil důležité praktické postřehy. Važ si toho: ušetřil Ti nesmyslné výdaje. ;-)
Kvalitní univerzální (combo) monitory s TN panely s integrovaným DVB-T/C vyrábí Samsung.
Z praxe Ti mohu doporučit pro popsané účely tyto modely s rozlišením 1920x1080, vybavené CI-slotem a slušným repro:
1) 27" Samsung SyncMaster P2770HD
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=71572
http://www.samsung.com/fr/consumer/it/m ... prd_detail
Recenze:
http://www.digitaltrends.com/tv-reviews ... hd-review/
2) 24" Samsung SyncMaster P2470HD
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=70018
Recenze:
http://tbreak.com/tech/2010/06/samsung- ... cd-review/
3) 23" Samsung SyncMaster P2370HD
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=68102
http://www.samsung.com/sg/consumer/pc-p ... prd_detail
Recenze:
http://www.trustedreviews.com/monitors/ ... Monitor/p1

activer píše:V pokoji máme 2PC, přijde mi zbytečné mít tam 3 LCD.

Velmi rychle zjistíš, že nikoliv. IMHO hned první den po instalaci combo monitoru, jakmile budeš v časové tísni finišovat se semetrální (diplomovou, doktorandskou... doplň) prací a přítelkyně se prostě neobejde beze svého oblíbeného blbuseriálu typu Dallas, Stefanie, Desperate Housewives (další si doplň sám), na kteréžto výplody těžce duševně chorých filmařských mozků se nemůže normální chlap dívat bez ztráty zdravého rozumu a zbytků večeře na wc :-S
Proto si znovu přečti, co Ti radí Bari007: pořiď k PC kvalitní IPS-monitor a pro přítelkyni levný LCD-TV.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod activer 24. 10. 2010 15:04

Opravdu děkuju všem za příspěvky! Škoda že vlastně každý doporučuje něco jinýho:)

Abox: Děkuju za fotoukázku. Vypadá to pěkně, koukám že u tebe dokonce slouží jen jako TV. Jaký máš zdroj signálu?

Milanr1 poskytl moc pěkný rozbor combo Samsungů i ženského principu:) Každopádně Samsung jsem z několika důvodů zamítl (časté bzučení-sám jsem slyšel, nemají USB, subjektivně méně přehledné rozhraní). Nicméně jinak jsou ty LG IMHO stejný.
Dost na místě je poznámka, že slečna potřebuje koukat na TV hlavně ve chvílích, kdy já sedím u počítače.

Bari007: To TNko který plánuju (i když minulý čas začíná být na místě) stál 10k..
Za tu cenu může být fakt ten 23" IPS DELL a navíc třeba pěkný DVB-S tuner k naší staré CRT televizi, která by se prý slečně stejně líbila nejvíc :hm
Když se tak po těch IPS rozhlížím, je mi hrozně líto, že 24" 1920x1200 DELL U2410 stojí tólik..
activer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Bari007 24. 10. 2010 16:38

Je pravda, že za těch 120px na výšku se připlácí nehorázné peníze... Já bych to nepřiplácel a rozhodně bych bral ten U2310, je to výborný monitor a teď už má i velice hezkou cenu, navíc jako bonus je záruka, kterou u jiných cenově dostupných monitorů neseženeš. Pokud je to tak, že máte ještě jeden monitor, pak bych viděl jako jasnou volbu DELL U2310 + http://www.alza.cz/opticum-hd-x403p-d178336.htm, který připojíte k tomu druhému monitoru. Přítelkyně bude koukat na TV, kdy se jí zachce a ty budeš mít velice kvalitní monitor. To se mi zdá jako ideální volba.
Bari007
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod activer 24. 10. 2010 17:06

Paráda. Vypadá to, že se domluvíme;)
Když jsem přebral cenově dostupné IPS monitory, zúžil jsem výběr na tyhle:
Dell U2311, cca 7500 kč, recenze. Trošku mě ale zneklidnilo, když v recenzi omílali jakési nekvalitní kondenzátory..
NEC EA231WMi, 8500 kč, recenze. Co ty na tenhle?
HP ZR23w, cca 9500, recenze. Jsou na něj ale celkem kontroverzní názory, nechci moc riskovat:/
Dell U2410, cca 12 500kč, recenze. Je to opravdu balík..ale 24" a 1200px na výšku je paráda.
Naposledy upravil activer dne 25. 10. 2010 15:43, celkově upraveno 3
activer
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Abox 24. 10. 2010 17:24

2 activer:
Zdroj signalu kabelovka UPC (v tom monitoru mam kartu - ma CI slot i DVB/T/C tuner v sobe).
Je to jenom jako TV, u vsech PC uz monitory mam ;-)

Kamos ma dokonce v malem obyvaku, kde se mu do steny nevejde TV taky obyc. 17" monitor s TV a je spokojen).
Abox
Pokročilý

Další stránka