hrani her na monitoru 16:10 + koupe 24"

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Forsaken 8. 12. 2011 18:38

ahoj

vybiram novej monitor a obcas ctu v jinych tematech, ze monitor 16:10 neni vhodny na hrani per, pac nektere hry takovy pomer stran nepodporuji (treba konzolove porty pry). zajima me ale, co to vlastne znamena? ze se mi hra nespusti? nebo se mi roztahne na vysku? nebo budu mit 2 tmave pruhy nahore a dole? pricemz doufam v posledni variantu, ktera mi prijde nejlogictejsi.

hrat se na tom prilis casto nehodlam, ale kdyz uz, tak at mi to nezkazi naka takova pitomost.
resim to hlavne proto, ze se mi ty sirokuhle silenosti vubec nelibi a kdyz uz, tak bych bral 1920x1200 misto x1080.

pokud se nekomu chce, muze prihodit nakej tip na konkretni monitor - pouziti na doma, net, naka ta hra, filmy. rozliseni jsem naznacil vyse, cena by se mela vejit kolem 150-200eur, snad i 300 bych dal, kdyby to byl fakt echt poradnej kousel vhodny na vsechno.
TN technologie se mi na jedne strane moc nepozdava, pak na jednom foru pisou, ze je nejvhodnejsi na hry kvuli odezve, na druhem zas ze uz je to fuk a ze i IPS maji dobrou odezvu dokonce i pro FPS strilecky a rychle zavodni hry. pak barvy v souvislosti s podsvicenim, cernou, vernost podani, leskly povrch vs. matny (na lesklem by meli vypadat lip, pokud vim..?) atd.
polohovatelnost me moc nezajima, i kdyz potesi nakloneni dolu a moznost otacet ho.
nemam problem ani s vyssim rozlisenim resp. vetsi uhloprickou, ale treba 1920x1200 na 27" uz bude, vzhledem ke vzdalenosti, z jake do toho budu koukat, asi uz trochu moc. tam by chtelo uz 2560x1440 resp. x1600. ale to se uz asi zas nevejdu s cenou :/

toz poradte :)

dik moc
E66, uz nikdy vic jak 1 telefon!!; T60; outdoors lover...

It's better to be hated for what you are than to be loved for what you are not
Forsaken
Junior

Odeslat příspěvekod click.it 8. 12. 2011 19:10

Taky jsem se bál spojení Hry + IPS, ale musím říct, že zbytečně... Mám DELL U2412M, nejčastěji na něm hraju F1 2011 a můj subjektivní pocit je, že obraz je naprosto plynulý... Možná že to nějaký profi hráč CS-ka pozná, ale "normální" člověk to nepozná :D
click.it
Junior

Odeslat příspěvekod daikatana_ 8. 12. 2011 19:50

Bát se nemusíš, mám taky Dell - U2711 a hry na tom běží naprosto bez problémů. Nikdy jsem si nevšiml, že by se obraz rozmazal, jako to bylo dřív u monitorů s menší odezvou.

Co se týče toho rozlišení a poměru stran... Ve většině nových her, 99%, si rozlišení můžeš nastavit a hra si to většinou bere podle toho, co zvládá grafická karta. A když si rozlišení měnit nemůžes a je ve hře na pevno, tak záleží, jak to tvůrci udělali, buď budeš mít zdeformovaný obraz nebo černé okraje, takže ať si vybereš jakýkoliv poměr stran, tak je to prakticky jedno, spíš jde o to, co se tobě bude líbit a vyhovovat.
https://www.foto-pro.cz
https://www.karlsitretro.com
https://www.youtube.com/channel/UC8W-uMYsZewyFiKl4WrxcXQ
daikatana_
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 8. 12. 2011 20:05

... záleží, jak to tvůrci udělali, buď budeš mít zdeformovaný obraz nebo černé okraje ...

Nn, záleží to od nastavení grafické karty, příp. i LCD, jestli má nechat obraz 1:1, roztáhnout se zachováním poměru stran nebo roztáhnout na celou plochu obrazovky.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod Forsaken 9. 12. 2011 14:56

diky za reakce

jak je to ale s tim sklem? IPS se se sklem nedela, jak sem zjistil, a TNko nebude zas mit dobre barvy at tak nebo onak?

v clanku na zive, ktery vysel nedavno a zabival se vyberem monitoru
http://www.zive.cz/clanky/radime-nejlep ... fault.aspx

kluci radi porad TNko, navic 16:9..

Forsaken
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 9. 12. 2011 15:19

Pro tyhle účely:
Forsaken píše: pro FPS strilecky a rychle zavodni hry

jsou panely TN ideální:
+ nejrychlejší odezva;
+ nízká spotřeba el. energie;
+ dlouhá životnost.
Nepředpokládá se, že by hráč nezíral do monitoru kolmo.
Jiný úhel pohledu ± deformuje barvy.
Proto správně
Forsaken píše:kluci radi porad TNko, navic 16:9..
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Forsaken 9. 12. 2011 15:44

a co to barevne podani u TN? kompenzuje se to sklem pres displej, pokud vim. nebo uz jsou ty barvy OK i ve srovnani s IPS? ja nemam problem s TN, akorat vsichni, kdo meli TN a presli na IPS, tak uz by zpatky nesli a doporucuji vehementne vsem IPSka. proc to? na jedne strane to vypada, jakoby ty barvy byli vazne o poznani jine/vernejsi/cokoliv, na strane druhe zas jak kdyby hracum, a vubec majitelum TNek nevadilo, ze maji zkreslene (vyprane se to jmenuje?) barvy...

Forsaken
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 9. 12. 2011 16:03

U her/filmů rozdíl v barevném podání a rozsahu nepoznáš.
Herní panely TN = obvykle gamut S-RGB; 16 : 9.
Levné panely IPS = obvykle gamut S-RGB; 16 : 9.
Profi panely IPS = gamut 97 - 99 % Adobe RGB; 16 : 10. A samozřejmě za dvojnásobnou cenu.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Forsaken 9. 12. 2011 16:09

proc by potom ty ips panely i negrafici (tj. hraci a bezni uzivatele) doporucovali?

v gamutech se nevyznam vubec, ale vycet sem z toho, ze levny IPS je to same co TNko, akorat ze TNko na horsi pozorovaci uhly a lepsi odezvu, IPS opacne. to mi vyslo jako jedinej pro vetsinu lidi dulezity rozdil.

je to tak?

Forsaken
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 9. 12. 2011 16:13

Omyl:
Forsaken píše: majitelum TNek nevadilo, ze maji zkreslene barvy...

Při kolmém pohledu nedochází k žádné barevné degradaci.

Měl by ses rozhodnout, zda hodláš pořídit herní/filmový LCD 16 : 9 nebo kvalitní (a příslušně drahý) profi LCD 16 : 10.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Forsaken 9. 12. 2011 16:44

chci 16:10 za rozumne prachy, tj max kolem 400e, spis 250-350e, na bezne uzivani, tj. rozhodne ne profi.

ja proti TN nic nemam, jenom mam pocit, ze IPS je obecne lepsi (pokud je pravda, ze i s odezvou je to uz OK u nich) a v nekolika pripadech (treba DELL U2412M) i v prijatelne cene.

takze hledam argumenty, proc si NEkoupit IPSko, resp. nake argumenty, ktere prehlizim u TN panelu, pac o nich nevim :)

jinak kandidati jsou nasledujici:
DELL U2412M http://www.alza.sk/24-dell-u2412m-d260038.htm
BenQ G2420HDBL http://lcd-monitory.heureka.cz/benq-g24 ... ecifikace/
a hraci zas doporucuji tento ASUS VK278Q LED http://www.alza.sk/27-asus-vk278q-led-d199013.htm#foto
i kdyz 27" s "jenom" fullHD, nevim nevim, kdyz na to budu koukat cca z 1m (mam normalni stul)
jeste jsem objevil HP LA2405wg http://www.alza.sk/hp-la2405wg-d138511.htm#popis ale na ruznych webech jsou o nem ruzne informace, takze nevim, cemu verit :/

Forsaken
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 9. 12. 2011 17:05

V tom případě máš výběr pouze mezi Dell a HP, protože daný ASUS ani Benq nesplňuje základní požadavek:
Forsaken píše: chci 16:10

Osobně bych k uvedeným účelům vybral kvalitní TN panel od HP.
Pokud se Ti víc líbí IPS panel U2412M od Dellu, projdi si fórum: spousta threadů se týká právě tohoto typu LCD. AFAIK nevyniká kvalitou.
Opravdu kvalitní profi panely LCD IPS začínají > 10 tis. Kč.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Forsaken 9. 12. 2011 18:07

Milanr1> mel bys prosim i konkretni tip pro ten "kvalitni TN od HP"?

ty x1080 monitory jsem vybral proto, ze bych ozelel tech 120px na vysku, pokud bych zjistil, ze stejne dobrej monitor x1200 nesezenu. x1200 sice chci, ale kdyz to jinak nepujde, tak si nebudu kupovat ksunt. to pak raci x1080.

kazdopadne zakotvil jsem u HP LA2405wg, i kdyz nikde jsem nenasel, ze by mel LED podsviceni. takze pokud v popisu tohle neni uvedeno, znamena to, ze bude bzucet, bude tlusty a tezky a bude hodne zrat?

vzhledem k vyse uvedenemu bych ocenil, kdyby mel nekdo nakou alternativu, kterou dosud prehlizim, nebo me vyvedl z omylu :)
ted uz spis jde o to, aby tento, nebo jakykoliv jiny navrhnuty panel nemel nake spatne vlastnosti, ktere se tezko pisou do technickych parametru. je potreba ho vlastnit nebo jinak otestovat, a pak muze clovek neco rict.

mne vlastne jde jenom o to koupit to nejlepsi do 400e +/- at uz IPS nebo TN, na domaci pouziti.
pokud by to slo, rad bych vybiral i ze spodni hranice rozpoctu (kolem 200e) i z te vrchni (cca 400e)

dikes

Forsaken
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 10. 12. 2011 07:08

Forsaken píše: konkretni tip pro ten "kvalitni TN od HP"?

Vybral sis ho přece sám:
Forsaken píše:zakotvil jsem u HP LA2405wg, i kdyz nikde jsem nenasel, ze by mel LED podsviceni. takze pokud v popisu tohle neni uvedeno, znamena to, ze bude bzucet, bude tlusty a tezky a bude hodne zrat?

Omyl:
Milanr1 píše:panely TN ideální:
+ nízká spotřeba el. energie;
+ dlouhá životnost.

To platí i pro CCFL.
Zásadní výhodou CCFL = rovnoměrné podsvícení.

Za 400 € už bys mohl pořídit:
A/ velmi kvalitní TN panel 27", např.
Samsung SyncMa​ster C27A550U
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=89957
s relativně rovnoměrným LED;
B/ slušný univerzální poloprofi IPS 23", např.
EIZO FlexSca​n EV2335W
http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=98913
ale pro pouhé hraní IPS není třeba.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Forsaken 11. 12. 2011 03:05

Milanr1> ten uz jsem videl doporucovat na vice mistech. on je opravdu tak dobry? neni to rozliseni na 27" moc vzhledem ke vzdalenosti (ani ne 1m)? resp. nebudu rozeznavat pixely?

a co ta dokovaci stanice? bude to k desktopu, takze nevyuzitelne. zda se mi to jako zbytecny priplatek. jesli ale vazne ten monitor stoji za to, tak o nem budu uvazovat. pokud se teda nenajde to same ale bez "docku".

Forsaken
Junior

Další stránka