pískání monitoru

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 17. 9. 2012 17:32

Až tak?
oneill_sx1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Pytlík 17. 9. 2012 18:48

Nelze vyloučit. Naštěstí ne tak často, ale stalo se.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 17. 9. 2012 18:57

Myslíš proto, že by se to mohlo přehřát? Předtím to běželo, když jsem se snažil přesně lokalizovat zdroj bručení a ta součástka se nijak nezahřívala.
oneill_sx1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod Lexx 17. 9. 2012 19:12

Tahle vada se mi u stejného monitoru projevila ještě v záruce, vyměnili celý zdroj. Po dalším asi roce je zatím vše v pořádku, klepu. Díky za návod, možná se v budoucnu bude hodit :-)
V pivu je vitamínů málo, proto jej musíme pít hodně.
Lexx
Junior

Odeslat příspěvekod Pytlík 17. 9. 2012 19:50

Nic nechápeš, oneill_sx1. Něco, co je nějak navázáno na cívku, pracuje mimo meze. A meze nejsou jen tepelné, ale i napěťové, proudové, ... - prostě je toho víc (samozřejmě, laika napadne jenom tepelné namáhání). Jednoho krásného dne třebas přestane pracovat jeden z dvojice tranzistorů dvojčinného měniče (např. průrazem některého přechodu - k tomu stačí energie, která znatelně nezahřeje pouzdro), druhý se otevře naplno (nebo ten proražený - obojí je možné) a máš tu tebou tak očekávané tepelné přetížení. On stačí studený spoj na některém vazebním kondenzátoru, které vytvářejí kladnou zpětnou vazbu - už jsem to viděl - a hned tu máš součástku vlastním teplem žhavenou.
Prostě, jak jsem psal: Dnešní měniče (bráno několik posledních desetiletí) pracují na tak vysokých kmitočtech, že v žádném případě nevydávají slyšitelný zvuk. Pokud ano, tak je něco v nepořádku a zhusta je to spojeno s fatální poruchou. Přes 45 let jsem elektronik, jak vzděláním, tak profesí a je to mé hobby. Přesto bych si nelajzl nechat nějaký měnič pištět, a rozhodně bych se nesnažil to "léčit" takovou humpoláckou zálivkou.
Pytlík
Pokročilý

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 17. 9. 2012 20:40

Hmm, u low-end CCFL LCD je toto bohužel tak běžné, že se z toho stal standard. Od toho monitoru neočekávám/nežádám víc než životnost po dobu záruky (tři roky), tak to snad ještě rok s tou zálivkou přežije, ale mě už došla trpělivost a už nehodlám to bzučení snášet ani tři čtyři dny v týdnu.
oneill_sx1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod mmmjack 18. 9. 2012 05:40

A proc jsi jej nereklamoval?
mmmjack
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod oneill_sx1 18. 9. 2012 08:16

Protože by řekli, například, že to není slyšet?
oneill_sx1
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod rozik.l 19. 2. 2013 17:57

Já reklamoval a uznali. Vyměnili power board a vrátili. Já doma zapojil a pískal. Znovu reklamoval a to už mě poslali do háječka, že je to vlastnost monitoru a tak jsme se chvíli hádáli, psali dopisy a výsledek-vůbec nic! Takže teď už dva roky píská a já se různě snažím ladit, tak aby nepískal... úúúúsáááá

(Takže poučení, prostě nejlepší koupit přes prověřenej net, hned vyzkoušet a kdyžta bez udání důvodu do 14. dnů vrátit ať si stim dělaj co chtěj...)
rozik.l
Kolemjdoucí

Předchozí stránka