od Pytlík 17. 9. 2012 19:50
Nic nechápeš, oneill_sx1. Něco, co je nějak navázáno na cívku, pracuje mimo meze. A meze nejsou jen tepelné, ale i napěťové, proudové, ... - prostě je toho víc (samozřejmě, laika napadne jenom tepelné namáhání). Jednoho krásného dne třebas přestane pracovat jeden z dvojice tranzistorů dvojčinného měniče (např. průrazem některého přechodu - k tomu stačí energie, která znatelně nezahřeje pouzdro), druhý se otevře naplno (nebo ten proražený - obojí je možné) a máš tu tebou tak očekávané tepelné přetížení. On stačí studený spoj na některém vazebním kondenzátoru, které vytvářejí kladnou zpětnou vazbu - už jsem to viděl - a hned tu máš součástku vlastním teplem žhavenou.
Prostě, jak jsem psal: Dnešní měniče (bráno několik posledních desetiletí) pracují na tak vysokých kmitočtech, že v žádném případě nevydávají slyšitelný zvuk. Pokud ano, tak je něco v nepořádku a zhusta je to spojeno s fatální poruchou. Přes 45 let jsem elektronik, jak vzděláním, tak profesí a je to mé hobby. Přesto bych si nelajzl nechat nějaký měnič pištět, a rozhodně bych se nesnažil to "léčit" takovou humpoláckou zálivkou.