Monitor, oci, 21-24'', ~ 5k

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod anonymní až na IP 1. 10. 2013 09:44

Ahoj, chci si kupovat monitor k novemu PC, na nemz budu provadet nejake analyzy (zadne upravy fotek a videi), psat a pracovat, sledovat filmy, prip. hrat hry (cca 5+ hodin denne). Budu se na nej divat primo (pri filmech hadam treba z dalky 3 metry), nejake zcernani z boku by mne nevadilo.

Doposud jsem fungoval na 17'' Philips 170S (snad pres VGA). Moc nevim, co tedka v PC bezi - tusim, ze se tedka monitory zapojuji pres HDMI kabel (je vyssi rozliseni). Pak dle topicu zde mne prijde, ze je tu jakysi souboj mezi IPS a TN.

Co chci od noveho monitoru:
-setrnost k ocim (at uz se to meri jakkoliv)
-slusnou spotrebu
-velikost nevim, asi neco velkeho, tj. 23 ci 24 palcu
-jas si nastavim manualne (tedka mam 40 ze 100, takze to moc nesviti - mne to staci, rekl bych, ze na oci je to i lepsi, stejne tak i na spotrebu?)
-zabudovane repraky nechci (mel jsem snad do roku 2011 v 15'' LCD :D)
-max 5k czk
-pivot neni potreba, ale potesil by
-nejlepe takovy stojan, abych mohl mit monitor u zdi, ale take neni potreba (tech az 15 cm od zdi je ok)
-urcite specifikum: monitor budu mit v pokoji, kde je obcas i -10 stupnu, v zime vsak vetsinou okolo nuly (v dobe me nepritomnosti), v lete trochu vyssi vlhkost. Nejsou teploty pod nulou spatne pro krystaly nebo to u techto relativne nizsich nizkych teplot tolik nevadi?
-zbytek opravdu nevim, tzn. widespread? ips ci tn?

-- 1. 10. 2013 11:02 --

V jinem topicu (sestavy PC) mne byl doporucen http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000001FQP (priznam se, ze se mne moc nelibi rozliseni 1920x1080, ale hadam, ze bych si na to zvyknul. V podstate bych mel jenom sirsi monitor nez mam ted, kde jedu na 1280x1024. Lepe by se mne jevilo neco jako 1920x1200 ci 1440. Nevim?)

A pres soukromou zpravu pri limitu 4k czk http://www.czc.cz/acer-h226hqlbmid-led- ... 78/produkt se slovy "Vestavěné reproduktory totiž znamenají o trojici kabelů na stole méně. Navíc pokud budeš PC přenášet k TV, máme optimálně grafický výstup skrze HDMI" - moc nechapu, co je mysleni tim optimalnim grafickym vystupem pri prenosu k tv, pak je prece jedno, jak je monitor zapojen (jakoze vetsina je pres HDMI), ne?
anonymní až na IP
Junior

Odeslat příspěvekod x-rated 1. 10. 2013 10:08

jestli nemáš jas na 0 (jako třeba já - většinou mám zatemněno žaluziema), tak to s tou citlivostí nebude tak divoký, jak si myslíš, i proto se jako ideální volba jeví právě ten LG IPS235P 8-) tim nic nezkazíš...
9900K / G.Skill 64GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 4090 / Sabrent 4 TB / X-Fi THD / HD660S / Pro X Superlight 2 / G815 / UP2715K / HX1000i / Define R6 / EKWB full
x-rated
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 1. 10. 2013 10:12

Prvně jmenovaný LG IPS235P je za ty prachy asi jedno z toho nejlepšího pro tebe dostupného na trhu (pro rejpaly: v dané cenové kategorii do 5k ).. Spousta lidí zde používá, všeobecně panuje relativní spokojenost.

Jinak je úplně jedno, jestli budeš mít monitor připojený přes HDMI či přes DVI.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod anonymní až na IP 1. 10. 2013 10:21

A není to "moc široký"? Uvítal bych fotku, jak to vypadá na stole, máte-li jej, prosím. Abych neotáčel hlavou doprava doleva jak nějaký cvok :D. Jak jsem naznačil, příjde mně, že jde v podstatě jenom o širší (skoro dvojnásobně širokou) variantu mého současného monitoru.
anonymní až na IP
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 1. 10. 2013 10:34

Mám před sebou jiný model 23" od LG, koukám na něj cca z 1 metru a je to ok. Přechod z 19" je velkej nezvyk (osobně jsem měl předtím 19" 4:3 ), ale dneska už bych zpátky neměnil ani za zlatý prase (ok, zlatý prase se dá vždycky prodat a pak koupit ještě něco většího :D ).
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod anonymní až na IP 1. 10. 2013 10:50

1980x1080? Pro me byl velkej nezvyk prejit z 15'' na 17'' v 2011 :D.

Vi nekdo neco k te pokojove teplote, viz uvodni prispevek.
anonymní až na IP
Junior

Odeslat příspěvekod Python.p 1. 10. 2013 11:09

A to budeš na tom PC v -10C pracovat???

Jednoduchá rada RTFM! ;)
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod milsimr 1. 10. 2013 15:00

Pokud na tom pracovat nebudeš, tak to bude OK (před případnou prací bude pravděpodobně ještě třeba monitor i trochu "zahřát" ). Jinak by se klidně mohlo stát, že by ti při teplotách pod bodem mrazu jednoduše mohl přestat pracovat.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod anonymní až na IP 1. 10. 2013 17:33

A ovlivnilo by to výrazně životnost monitoru, kdyby se čas od času vyskytl v místnost, kde je teplota pod bodem mrazu?
anonymní až na IP
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 1. 10. 2013 18:02

Teoreticky by nemělo, záleží na tom, jak se s tím bude zacházet - což je při takových podmínkách alfou a omegou životnosti. Jinak se samozřejmě, něco ***** vždycky může, ale s tím už imho tak nějak musíš počítat.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Python.p 1. 10. 2013 21:44

Ještě to zopakuju RTFM st. 25 !
Pozor! Tento příspěvek může obsahovat stopy: ironie, mléka, čokolády, sarkazmu, oříšků a cynizmu...

Forum, není vyhledávač s lidským rozhraním !

Delidy a další věci okolo PC najdete na webu v profilu.
Python.p
Je to rebel!

Odeslat příspěvekod alfah4ns 1. 10. 2013 21:48

Pokud nebude při provozu, tak by to vadit nemělo, kolikrát se to i při blbém dovozu z východu takovým teplotám vystaví, že... nebo i v kamionu po Evropě.
.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod anonymní až na IP 1. 10. 2013 23:24

Python.p píše:Ještě to zopakuju RTFM st. 25 !

:D
Kód: Vybrat vše
Okolní prostředí
Provozní teplota                    10 °C až 35 °C
Provozní vlhkost vzduchu            10 % až 80 %

Teplota při uskladnění              -20 °C až 60 °C
Vlhkost vzduchu při uskladnění      5 % až 90 % bez kondenzace

To mně jinak moc nepotěšilo. Člověk příjde zvenku, a aby čekal než v pokoji bude 10 °C, hm. Ale je to spíše asi takové orientační, aby se vyhli sporům. Nevěřím, že někde pod rovníkem se 100% vlhkostí, mají problémy s panely.
anonymní až na IP
Junior

Odeslat příspěvekod x-rated 1. 10. 2013 23:51

tenhle si můžeš rovnou zabudovat do zdi a ani nemusíš čekat, až se teplota vyšplhá na závratnejch 10°C, na něm pofrčíš už od nuly, navíc má rezistivní obrazovku, takže na něj můžeš šmatlat i v rukavicích 8-) za 36... pak dej vědět, jestli je fajn :-)
9900K / G.Skill 64GB@4 GHz / MXI Formula / RTX 4090 / Sabrent 4 TB / X-Fi THD / HD660S / Pro X Superlight 2 / G815 / UP2715K / HX1000i / Define R6 / EKWB full
x-rated
Junior