LCD monitor - širokoúhlý, pivot

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Radek--- 11. 3. 2014 14:07

Plánuji pořízení nového LCD monitoru a zvažuji jeho parametry. Pojmům širokoúhlý nebo pivot rozumím. Jen si tak v hlavě přemítám, k čemu všemu mohou být uvedené vlastnosti užitečné (16:9 - přehrávání širokoúhlých filmů, pivot - psaní dokumentů). Možná by mi pomohlo, kdybych znal další možnosti využití, které mě třeba teď hned nenapadají.
Radek---
Junior

Odeslat příspěvekod kernel_panic [passed] 11. 3. 2014 14:14

98% internetu je na širokej formát obrazu naprosto nepřipraveno a v dohledné době se to nijak nezlepší, jelikož trh zamořují čím dál zbytečnější přístroje s čím dál nepoužitelnejším rozlišením, kterým jde internet na ruku...

nejsi-li vývojář, zcela jistě širokej formát využiješ jenom pro mediální obsah a i jako vývojář raději sáhneš po multimonitor prostředí, než vyplňovat jeden širokej monitor zdeformovanými okýnky, když sám microsoft ze všech Vista+ operačních systémů zcela vykastroval jakoukoliv efektivní správu více-než-dvou-aerosnap-wow-efekt oken...
k bití internetovejch nihilistů jsem už příliš starej, ale za ty roky mně narostl krunýř, o kterej se vždy báječně rozplácnete; takže, mám zůstat čelem nebo?
kernel_panic [passed]
Přeborník Živě roku 2008

Odeslat příspěvekod sirius1983 11. 3. 2014 14:24

Většina filmů je natočena stejně ve více širokoúhlém formátu než je 16:9, takže i tak na těchto monitorech zůstavávají nahoře a dole černé pruhy.
Naprosto drtivá většina monitorů je dnes 16:9, občas člověk narazí na 16:10. Pokud bys to chtěl opravdu na filmy, tak máš možnost monitorů 21:9, kde můžeš dosáhnout maximální velikosti obrazu bez rušivých černých průhů.

A třeba takový pivot režim je dobrý na čtení dlouhých vláken diskusí bez nutnosti neustálého rolování :)
sirius1983
Pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 11. 3. 2014 15:20

Upřímně, při dostatečné výšce LCD ani nevidím důvod pro používání pivotu :)
naopak, strkám si více oken vedle sebe :)
Co ale chtěj, je výškově stavitelný stojan (btw. často bývá právě u těch LCD s pivotem, kde jsou lepší stojany)

Jinak jak už bylo řečeno - co e z TV, je sice 16:9, ale DVD/BR jsou často 21:9, takže ty černé prhy budeš mít tak jako tak.
Velikostí výsledného obrazu u filmu je pak třeba 24' 1920x1200 srovnatelná s 23' FHD, ty pixely navíc se ale hodí při (nejen) kancelářské práci. 16:9 by se mi líbilo třeba u 27' 2560x1440.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod pufko 12. 3. 2014 07:32

Nejak som neskúmal špecifikácie ostatných panelov ale trebárs na mojom Dell U2412 po otočení panelu sa zobrazenie nepreklopí automaticky. Čiže celý pivot mi je na dve veci, nie že by som ho nutne potreboval, ale občas by som ho využil, ale kvôli ručnej zmene otočenia zobrazenia ho nevyužívam.

Nemohol som urobiť lepšie ako si kúpiť LCD s pomerom 16:10
pufko
Junior

Odeslat příspěvekod hoax 12. 3. 2014 10:12

pufko: Nevím jestli to monitory vůbec umí (můj třeba jo, ale obraz při pivotu jen hloupě smrskne doprostřed), podle mě to zajišťuje systém. Buď software od výrobce a nebo přes ovladač grafiky > zmáčknout klávesovou zkratku zas takový problém není.
hoax
Junior