Monitor pro nenáročného grafika.

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod gomezka 14. 7. 2014 08:29

Ahoj, hledám monitor pro lehčí grafické práce (Corel, Photoshop). V současné době používám monitor Philips IPS 227E QPH. Pro můj účel vcelku vyhovoval, přestože se jedná prakticky o nejlevnější IPS. Nyní začínám před monitorem trávit více času, malinko se mi i za posledni rok zhoršil zrak a malá pracovní plocha mi už přestává vyhovovat. taky Rád bych tedy větší asi 27", hlavně šetrný k očím, Pokud to v cenové hladině do 8500Kč včetně DPH půjde i věrnější barvy. Jsem ochoten akceptovat i nějaký menší příplatek pokud k tomu bude zásadní argument. Děkuji za rady
gomezka
Junior

Odeslat příspěvekod alfah4ns 14. 7. 2014 08:47

BenQ GW2760HS.
Ale chce to od něj sedět tak alespoň metr, jinak je to rozlišení na 27' malé.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod dj.mirRa 14. 7. 2014 08:55

Za 8500 nesezenete kvalotni 27" ani normalni, natoz pro grafika. U takto velkeho monitoru uz bych doporucil vyssi rozliseni nez FullHD. A to uz je cenove uplne mimo
Doporucil bych spise prikoupit monitor 22-24 palcu a mit dva. Co vy na to? At vime, zda vybirat tedy 27 ci okolo 24 palcu na dual monitor reseni. Ale od tech 27 vas pri tomto rozpoctu budu odrazovat ;-)
dj.mirRa
Junior

Odeslat příspěvekod gomezka 14. 7. 2014 10:53

Jak jsem psal jsem nenáročný, uvedený Philips IPS 227E QPH mi vyhovuje. Problém je spíš v malé pracovní ploše. Musím vzhledem k horšímu zraku být blízko. Myslel jsem, že větší rozměr mým očím ulehčí. Pokud tedy není žádný kompromis v rozměru 27" nejspíš bych tedy zvolil 24". Priorita je šetrnost k očím.

-- 14. 7. 2014 11:07 --

http://www.alza.cz/27-dell-u2714h-professional-d478149.htm tento se mi líbí
gomezka
Junior

Odeslat příspěvekod dj.mirRa 14. 7. 2014 11:10

Jde o to, ze jste napsal monitor pro nenarocneho grafika. Ten by mel splnovat alespon zakladni pozadavky ma barevnou vernost. Monitor pro nenarocneho grafika je treba Dell U2413. To je asi to nejlevnejsi, co bych na vazne minene barevne korekce mohl doporucit.

Vetsi rozmer ocim neulehci, protoze budou ozareny vetsi svitici plochou. Spise jemnejsi (vyssi) rozliseni a setrnejsi technologie panelu spolu s neblikajicim podsvicenim.
Konkretni displej vam ale nedoporucim ja, v levnych typech se prilis neorientuji.
dj.mirRa
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 15. 7. 2014 10:09

gomezka píše: Rád bych tedy větší asi 27"

Nejlacinější použitelný nový 27" s rozlišením QHD:
Acer K272HUL
http://us.acer.com/ac/en/US/content/model/UM.HX2AA.001
nepořídíš v daném cenovém limitu
gomezka píše: do 8500Kč včetně DPH

Na další vlastnosti u podobných laciných monitorů
gomezka píše: hlavně šetrný k očím
věrnější barvy

zapomeň. :roll:
Co s tím?
Lze sehnat kvalitní 24" „pro nenáročného grafika“ a zároveň šetrný k očím v daném cenovém limitu.
Např.:
Samsung SyncMaster S24A850DW s panelem PLS:
http://www.samsung.com/us/support/owner ... 4A850DW/ZA
http://www.cnews.cz/recenze/samsung-s24 ... 1200-px-24
Pro solidní práci s grafikou a citlivé oči lze doporučit 22" EIZO FlexScan SX2262WH (24" je mnohem dražší) s panelem S-PVA:
http://www.eizo.cz/monitory/flexscan/ra ... 2262W.html
Ovšem nový pořídíš za ~ dvojnásobnou cenu vzhledem k Tvému cenovému limitu.
IMHO bys měl na něj připlatit: oči máš jen jedny, nevyplatí se na nich šetřit: operace očí jsou řádově dražší.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 15. 7. 2014 12:03

tftcentral dává dokupy databázi monitorů bez PWM řízení podsvícení (=neblikají).
http://www.tftcentral.co.uk/articles/fl ... tabase.htm
Pokud hledáš panel pro citlivé oči, bral bych toto jako základní předpoklad. Samotný jas/kontrast/gamma, atd. jsou už dále otázkou nastavení.
pOkud pracuješ hodně v noci, zajímá tě nejnižší možný jas, to bývá u levných nePWM monitorů trochu problém, osobně řeším nepřímým osvětlením za LCD.

Jestli je pak výsledný panel IPS, PLS, VA, atd. bych už až tak neřešil, hlavní je realizace podsvícení.
U levných IPS bacha na hrubost matné vrstvy, na bílém podkladu to pak působí jako "špinavé". Taky plno panelů s LED má problémy s rovnoměrností podsvícení. Takže si vyhledej ceny zmiňovaných ne-PWM monitorů, vyber, které jsi ještě schopný vzít, pohledej recenze na konkrétní kusy a finální kus vem.
Já takto vybíral ten 27' BenQ (8bit, ne-PWM, jemná matná vrstva, slušné podsvícení v rámci třídy), ale jak říkám, pokud máš LCD ve standardní vzdálenosti, lépe 24' 1920x1200.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod vikin 17. 7. 2014 15:17

Co si myslíte o "Dell Professional P2414H"?

Mohl by být použitelný jako monitor pro amatérskou úpravu fotografií který je zároveň šetrný k očím?

Zajímá mě, zda tu s ním někdo máte reálnou dlouhodobější zkušenost.

Podle recenze zde dopadl dobře http://www.cnews.cz/recenze/dell-p2414h ... umnou-cenu

Děkuju.
vikin
Junior

Odeslat příspěvekod vikin 23. 7. 2014 08:56

Tak jsem si pořídil "Dell Professional P2414H".

I přes to, že nemá PWM a má nízký minimální jas mě z něj bolí po hodině oči.
Jas mám stažený skoro na minimu a stejně mi přijde že to šíleně září.

Jestli ho vrátím tak už fakt nevím který vybrat.

Připadám si jak debil ale prosté u starého 19" TN CCFL levného monitoru jsem vydržel sedět celý den bez toho aby mé takhle pálily oči.
vikin
Junior

Odeslat příspěvekod sirius1983 23. 7. 2014 09:05

Vzhledem k tomu, že tě to stran očí tak moc limituje, tak prostě zvaž výrazné navýšení částky, kterou za monitor zaplatíš, přibližně tak na dvojnásobek.
Na tomto nemá smysl šetřit. Zrak se ti sice koukáním do monitoru objektivně nezhorší, ale subjektivně budou tvoje oči trpět.
sirius1983
Pokročilý

Odeslat příspěvekod alfah4ns 23. 7. 2014 09:17

vikin:
kontrast? gamma? nasvětlení místnosti?

když ani to nepomůže, tak zkus nějaké VA.
alfah4ns
Ex-moderátor

Odeslat příspěvekod vikin 23. 7. 2014 09:38

Obrazovku mám od hlavy +- 85cm.

Jedno IPS už jsem měl ale měl jsme za to, že tu únavu očí způsobuje PWM a to tenhle nemá.
(S tím PWM to bylo ještě horší než teď)

Na fórech jsem četl nastavení které lidi používají a v klidu píšou že ho mají na 35% brightness... mé vadí i těch mých 10%.

Dotaz:
1. Je možné že mi prostě vadí IPS technologie?
Tohle by vyřešil nákup nějakého VA panelu.
Ale také to může způsobovat to jasné W-LED podsvícení což by ani koupě VA nevyřešila ne?

2. Vysvětlíte mi někdo proč by měla technologie VA být šetrnější k očím oproti IPS nebo TN?

Děkuji moc za každou radu. Neskutečné mě mrzí že jsem 7let vydržel sedět u obyčejného 19" TN monitoru který stál ve své době "směšných" 4000,- a teď mám problém cokoliv vybrat.

(Světlem v místnosti to určitě není - V noci používám lampičku na stole a PC mám kousek od okna.)
vikin
Junior

Odeslat příspěvekod Milanr1 23. 7. 2014 09:49

Neposlechl jsi rady zkušených IT a vybral sis nevhodný panel IPS:
vikin píše: Dell Professional P2414H

Zkušenost je nesdělitelná: každý si musí natlouci tu svou držtičku sám. :-)
vikin píše:Je možné že mi prostě vadí IPS technologie?

Ano. Nejsi sám. Pro citlivé oči to nejsou vhodné panely.
Kdyby sis dal trochu práce a hledal v této sekci, zjistil bys to už dávno.
vikin píše:7let vydržel sedět u obyčejného 19" TN monitoru který stál ve své době "směšných" 4000,- a teď mám problém cokoliv vybrat

Nový TN si vybereš i dnes. V dané cenovém limitu hned 4 ks. :-)
Překážkou Tvého výběru je nesmyslný cenový limit:
vikin píše: do 8500Kč včetně DPH

Na zdraví se nevyplatí šetřit. :-(
Operace očí jsou řádově dražší a ne vždy úspěšné.
Co s tím?
Hledej v této sekci.
Mrkni se např. do vedlejšího threadu:
viewtopic.php?f=955&t=1217218
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zrom 23. 7. 2014 10:15

jen k te praci a boleni oci, pokud je nekdo vic citlivy na blikani monitoru, rad bych videl ze pro to snizeni blikani udelal maximum, tj. nesviti si pri praci zadnou levnou zarivkou, nebo dokonce LED zarovkou, ktera muze pocit z blikani monitoru jeste umocnit (vznika interference mezi blikanim zarovky, pokud se zarivka nahradi klasickou zarovkou za muze byt po problemu..)

Spravne umisteni monitoru vzhledem k oknu a castecne zatemneni pres den dokaze taky s bolenim oci udelat divy.

Obcas se divim jak si uzivatele stezuji ze je boli oci a pritom sedi proti oknu kam pere slunce (nebo ho maji dokonce za zady), monitor zapraseny, to pak pocitu z prace moc neprida. :)
zrom
Junior

Odeslat příspěvekod vikin 23. 7. 2014 10:31

Takže na trhu není 22-24" monitor do 6000 který by splňoval šetrnost k očím a neblikal?

Já jsem fórum pročetl a viděl jsem že doporučujete dražší monitory ale nikde nepíšete proč.
Já si prosté nedokážu koupit dražší monitor když nevím proč.

Zeptám se na konkrétních modelech:
Iiyama X2483hsu http://lcd-monitory.heureka.cz/iiyama-x2483hsu/
BenQ GW2460HM
BenQ BL2410PT

Žádný z nich není IPS a všechny jsou flicker-free. Proč jsou pro mě nevhodné a měl bych vybírat nějaký 2× dražší když se zaměřím jen na tu šetrnost k očím a nezáleží mi na přesnosti barev, egonomii... (Samozŕejmé záleží ale spíš vydržím sedět u monitoru co nemá PIVOT než u monitoru který mi vypaluje oči)

Nemyslím to nijak špatně a rád si tu problematiku nechám vysvětlit ale prosté "kup si dražší monitor" mi nestačí.

Stůl, židly i pokoj a světlo v něm mám vyřešené a opravdu nemám okno přímo před ani za monitorem.

Mockrát děkuji za trpělivost a za každou odpověď

PS: Jedna otázka bokem. Proč se obecně VA nedoporučuje k úpravě fotografií? Je to kvůli VA color-shiftu?
vikin
Junior

Další stránka