tak já přidám tedy postřehy po 4 dnech používání AG271QG.
Menu monitoru bych asi nikdy neřešil. není nejlepší, ale většinou jde o to věnovat tomu 10 minut na nastavení a pak se na to nešáhne, takže jestli někdo potřebuje zaplatit 1000 kč protože má třeba Asus lepší menu, go for it.
Stojan a konstrukce dobrá, montáž jednoduchá.
Gsync na Pendulum jsem vyzkoušel nastavení gsync, vsync a no-vsync. Rozdíl je teda velký. na 40 fps vsync a no-vsync téměř beze změny v trhání obrazu, při zapnutí gsync to vypadá, jako by to jelo na více, než 60 fps, nepoznal jsem záseky, které u vsync byly.
ale má to i svá negativa, což je asi rozlišení, optimalizace hry a možná i gsync (podle fora na netu). Začala nová liga Path of Exile a z nějakého důvodu mi začaly skákat fps kolem 141 na 80 atd. není to stále, ale asi co pár sekund. samozřejmě to zaznamenávám při více efektech, ale nejsem jediný, kdo s tím má problém a co jsem pročítal fora o gsync předtím, někteří lidi si stěžovali, že u některých her to vypínali. gsync v tomto případě nepomáhá (ani windowed, ani fullscreen), podle všeho pomáhá hlavně, když máte fps kolísavé třeba 60-80, tak to je pěkně plynulé, ale velké skoky 144 na 80 prostě ne.
testoval jsem to i na overwatchi, dostal jsem se na pěkných 80 fps se scailingem 150% a 48fps s 200%. zkoušel jsem gsync, vsync a bez ničeho. Na tearing jsem nikdy neměl oči a nevím, co to je (nikdy jsem si toho nevšiml ani ve hrách, takže nemůžu soudit), nicméně plynulost hry s 48 fps byla trhavá, s vsync to tam přidalo hodně citelný input lag a trhalo se to stejně, gsync + noVsync - trošku input lag, ale hra byla podstatně plynulejší. samozřejmě po změně na 144 hz jsem zase poznal, o čem těch 144 hz a můžu jen doporučit všem, pokud na to máte stroj, běžte do těch 144 Hz.
Rozlišení, barvyGK mám přetaktovanou 2070, výkonostní rozdíl je velký oproti 1080p. čekal jsem posun o pár fps (20-30), nicméně OV na 150% jsem utáhnul na 1080p téměř na 144 fps, na 1440p už to je těch 89 fps. Myslel jsem si, že 2070 už je na toto rozlišení ready a jako že je, jen to není na 144 hz (u nových her bez šance). Nicméně ve hrách jsem snížil antialiasing nebo úplně vypnul a vzhledově je to stále lepší, než 1080p s 8x AA (v Path of exile jsem ani nepoznal 4x AA vs no AA, na starém monitoru jsem si nastavil 4x AA a šlo to hodně poznat)
Barvičky... jsou mnoohem lepší. pokud jsem sice nepostavil TN vedle toho, jak jsem psal předtím, koukal jsem na to s mladou a oba jsme neviděli rozdíl

ale jak jsem vedle toho zapojil to TNko, tak šlo jasně poznat,že zelená je zelená, červená červená atd. TN prostě má vybledlé barvy (ale jasně, TN za 5k a IPS za 18k...)
Color banding stále je, ale už to nebije do očí jako u TN a musel jsem najít nějaký glow v tmavé místnosti ve hře, abych si ho vůbec všiml. pro mě 1000% zlepšení.
ghosting - přechod z TN na toto IPS jsem absolutně nepoznal
IPS glowmám docela silný IPS v pravém dolním rohu a slabší v levém horním. pokud nad tím nauvažuju nevšimnu si toho, ale včera večer jsem si zapl OV a na loading screenu jsem viděl, že je to docela silný glow, až mě to zarazilo. nicméně ve hře jsem to vůbec nezaznamenal, takže uvažuju, zda vrátit nebo si ho nechat (nemám s čím porovnat, zda je to silný glow nebo slabý, ale vypadá to na ten, co lidi vrací zpět). naštěstí většina akce se provádí mimo pravý dolní roh, takže to více-méně není poznat. nicméně za 17 500 kč bych chtěl už něco "lepšího", protože si zapnu tmavou adventuru nebo residen evil a myslím, že si toho začnu všímat.
nastavení
contrast - 50
Brightness - 15
Gamma - 1 (zkouším teď 3)
Overdrive - Medium
Color - user
Red 65
Green 61
Blue 61
EDIT:ještě připomenu, že antiglare nebo jak se tomu nadává, proti odleskům, je podstatně jiný než u mého TN, kde jsem s tím problém neměl. teď si musím zatáhnout závěsy, jinak to není úplně OK. ale záleží, jak máte PC, mě nesvítí do okna slunce napřímo, ale jde to poznat.
a ještě tady článek o hdr 400
http://www.tftcentral.co.uk/blog/why-your-hdr-monitor-is-probably-not-hdr-at-all-and-why-displayhdr-400-needs-to-go/