Monitor 27 / 144 hz / IPS

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod yamamoto 16. 3. 2019 18:24

no filmem myslím to, že třeba v novém tomb riderovi, v jungli, to bylo jako bych tam měl nastavený velký kontrast/jas, přitom jsem měl ingame méně, než půlku a snižoval jsem to i na monitoru a přišlo mi, jak by mi tam někdo vlepil nějakou "mlhu". nevím, jak to popsat a nevím, jestli to tak bylo i předtím :D třeba to je prostě hrou ale ... asi jako by ti někdo nalepil bílý kontrast na monitor tam, kde by to mělo být tmavé
jaké jsi použil nastavení barev, kontrastu a jasu? zkusím tvoje, třeba to bude lepší
yamamoto
Junior

Odeslat příspěvekod karel88l 16. 3. 2019 18:39

Mam to nastaveny tady podle recenze https://pcmonitors.info/reviews/aoc-ag271qg/
Kontrast na 50,Gamma 1,Red 65,Green 61,Blue 61

Jinak zatim spokojenost ne ? :D Poznas nejakej rozdil v rychlosti oproti tomu TN ? horsi/lepsi/nastejno ?
karel88l
Junior

Odeslat příspěvekod yamamoto 16. 3. 2019 19:01

počkej :D gamma je tam na cca 32 a ne na 1 :P já nemám rád moc vysokou gamma ale jak to tam dáš na těch 32, tak to vypadá zase mnohem lépe (ale jde vidět více ips glow).

No rychlostně nevidím rozdíl, barvy jsou ale hezčí. čekal jsem, že 2070 bude stíhat pěkně jak má, ale až tak se to nevede :D ale do budoucna to bude určitě dobrý, až se bude investovat zase do grafiky. 27 velikost oproti 24 taky změna, někde jsem snížil Antialiasing a hra vypadá lépe, než na 1080p 24... nechápu, jak někdo s 2070 kupuje 4K monitory.

dělal jsi nějaké změny v nastavení nvidia? používáš fullscreen + windowed u gysnc? :O

ani jsem to "netaktoval" na 165hz, protože to je nanic když to neutáhne PC :D a 144 stačí
yamamoto
Junior

Odeslat příspěvekod karel88l 16. 3. 2019 19:13

Nene,myslim gamma 1 profil,brightness (jas) mam na 5,co nejnizzsi kvuli ocim,vim ze nizsi jas vypada hnusnejc na prvni pohled,ale na to si po chvili zvyknes :D
27"QHD vypada urcite lip nez 24"FHD.Hele,ja bych tech 4K na 27" asi vyuzil jen ve starych hrach jako BF2 (mam GTX1070),spis by se mi to hodilo pri cteni textu (ostrejsi obraz).
Window + g-sync pry nee,ani jsem to nezkousel.Pri zapnutym g-sync by se mel zapnout jeste v-sync bud ve hre nebo primo v ovladacich.Nebo si dat ve hre omezeni FPS kdyz mas 144Hz tak dat limit neco pod treba 140FPS.
Tech 165Hz overclock myslim nema vyznam (jen marketingovej chytak) na tomhle monitoru,to nedava zadny IPSko,to uz nestiha odezvu,takze bys stejne ani nevidel rozdil,mozna by to vypadalo i hur nez 144Hz.
karel88l
Junior

Odeslat příspěvekod yamamoto 16. 3. 2019 20:43

no ted mi to pro zmenu zacalo blikat kdyz jsem si zapl youtube do fullscreenu :D tak snad to byl nejaky bug a bude to ok. jinak jsem si to snizil at to nejak vypada a uvidim jeste zitra. zatim to je ok a protoze je screen 27 tak ty svetlejsi okraje ani nevidim a popravde pokud si na to nevzpomenu a nezacnu tam koukat tak ani nevim ze ips glow existuje takze zatim ok

ghosting nevidim, barvy pekne (na ***** sem si z toho nesedl, ale kdyz jsem dal k tomu to TN, rozdil docela dost velky). uvidime zitra, jeste par dnu muzu zkouset, jestli IPS glow budu registrovat nebo ne
yamamoto
Junior

Odeslat příspěvekod karel88l 16. 3. 2019 21:15

Hm,to probliknuti jsem taky parkrat zaregistroval.
karel88l
Junior

Odeslat příspěvekod -PavelU 17. 3. 2019 04:00

Tak jsem konečně spustil tu OSD Sidekick aplikaci. Funguje výborně. Postup byl ten mnou uvedený včera. Tyto možnosti škálování barev měl i ten můj Samsung monitor z roku 2013. Cinema profil se dost blížil tomu, co zde varianta č. 2.

Nahráno a nastaveno v pořadí 1, 3 a 2. Od shora.

Mnou nastavené 1.jpg
Trošku změněno, bez ovlivnění graf. driverů.

Mnou nastavené 3.jpg
Víceméně původní hodnoty, ale dobře kombinovatelné s nastavením graf. driverů.

Mnou nastavené 2.jpg
Docela zajímavá varianta, která jde spíše do modré, ale barvy jsou pak pěkně syté. Ale i tmavší.
-PavelU
Junior

Odeslat příspěvekod w3nca90 17. 3. 2019 09:11

Ahoj, mám monitor Aorus třetím dnem a mam problém rozchodit Dashboard (ukazatel fps, teplot CPU) nejde ani jeden ukazatel. Mám to přes DP + přiložený USB kabel, přes který by to mělo jít. Naistalovaný OSD ve kterém vše ostatní funguje a navíc mám ještě základní desku přímo od Aorus Z390 Pro, takže nevím kde by mohl být problém...
w3nca90
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod -PavelU 17. 3. 2019 16:18

w3nca90: Ahoj, mně Dashboard částečně funguje. Má deset ukazatelů, ale čtyři se mi nezobrazují. Smysl má Frame Per Second, který by měl být aktivní až ve hře či videu. Aby OSD Sidekick dobře fungoval, musí být neustále připojen ten USB kabel. A to, předpokládám, máš. Těžko říct, čím to je. Jaké používáš nastavení barev?

Mám verzi OSD Sidekick B18.1129:1 a Firmware version: 2. Připojení k počítači přes HDMI 2.0.

Tak z těch zbylých čtyř ukazatelů mi to nezobrazilo ani ve spuštěné hře.
-PavelU
Junior

Odeslat příspěvekod w3nca90 17. 3. 2019 17:57

Verze B19.0125.1 Firmware 2. mělo by to být aktualní... sRGB. Občas se mi samovolně změní počet Hz, nastavuju si 144, ale nekdy koukam a je tam 120Hz a naposledy 60Hz to nechápu...
w3nca90
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod -PavelU 19. 3. 2019 18:11

Další recenze na Aorus monitor.
-PavelU
Junior

Odeslat příspěvekod zdevog 19. 3. 2019 21:41

No pěkné počteníčko a ted komu věřit .
zdevog
Junior

Odeslat příspěvekod karel88l 19. 3. 2019 22:56

No me teda vychazi,ze kvalita obrazu u toho Aorusu je stejna jako u starsich monitoru s AUO panelama,dle te recenze glow stejny problem,homogenita barev dokonce horsi (aspon u testovaneho kusu),jedine opravdove plus je teda widegamut.
Jak tam pisou,ze monitory jako PG279Q,MG279Q,Aorus a dalsi monitory s AUO freesync jsou rychlosti odezvy na stejne urovni s tim nesouhlasim,podle testu kde tu odezvu merili to tak neni (tft central).Ano rozdil neni velky (rozhodne mensi nez IPS vs VA),ale PG279Q nebo AG271QG jsou rychlejsi nez vsechny ostatni freesync IPS monitory,navic ULMB je kvalitnejsi nez podobna implementace u Gigabytu,tam to mu rikaji aim stabilizer.V praxi se ta pomalejsi odezva bude projevovat tak,ze nerozeznate rozdil mezi 100Hz,120Hz,144Hz - monitor nestiha.
Jedine recenze,kde merili odezvu u Aorusu byla na rtings - bohuzel jen pri 60Hz coz je teda fail.A pak jeste u jedny nemecky (odkaz jsem tu daval) tam ale neuvedli pri jakym nastaveni - kolik Hz nebo jaky bylo nastaveni overdrive.
Pokud si myslite ze je g-sync modul zbytecnost,muzete se podivat po starsich modelech s AUO panelem (kvalita obrazu je stejna jako u tech s Innoluxem jak jsem tu psal) a freesync treba Acer XF270HUA nebo treba Asus MG279Q,za 15k ted samozrejme nema smysl,ale meli ho za 12 nekolik tydny zpatky,dokonce i za 10k jsem videl na czc - do by pak byla hodne vyhodna koupe.
karel88l
Junior

Odeslat příspěvekod yamamoto 20. 3. 2019 16:19

tak já přidám tedy postřehy po 4 dnech používání AG271QG.

Menu monitoru bych asi nikdy neřešil. není nejlepší, ale většinou jde o to věnovat tomu 10 minut na nastavení a pak se na to nešáhne, takže jestli někdo potřebuje zaplatit 1000 kč protože má třeba Asus lepší menu, go for it.

Stojan a konstrukce dobrá, montáž jednoduchá.

Gsync
na Pendulum jsem vyzkoušel nastavení gsync, vsync a no-vsync. Rozdíl je teda velký. na 40 fps vsync a no-vsync téměř beze změny v trhání obrazu, při zapnutí gsync to vypadá, jako by to jelo na více, než 60 fps, nepoznal jsem záseky, které u vsync byly.
ale má to i svá negativa, což je asi rozlišení, optimalizace hry a možná i gsync (podle fora na netu). Začala nová liga Path of Exile a z nějakého důvodu mi začaly skákat fps kolem 141 na 80 atd. není to stále, ale asi co pár sekund. samozřejmě to zaznamenávám při více efektech, ale nejsem jediný, kdo s tím má problém a co jsem pročítal fora o gsync předtím, někteří lidi si stěžovali, že u některých her to vypínali. gsync v tomto případě nepomáhá (ani windowed, ani fullscreen), podle všeho pomáhá hlavně, když máte fps kolísavé třeba 60-80, tak to je pěkně plynulé, ale velké skoky 144 na 80 prostě ne.
testoval jsem to i na overwatchi, dostal jsem se na pěkných 80 fps se scailingem 150% a 48fps s 200%. zkoušel jsem gsync, vsync a bez ničeho. Na tearing jsem nikdy neměl oči a nevím, co to je (nikdy jsem si toho nevšiml ani ve hrách, takže nemůžu soudit), nicméně plynulost hry s 48 fps byla trhavá, s vsync to tam přidalo hodně citelný input lag a trhalo se to stejně, gsync + noVsync - trošku input lag, ale hra byla podstatně plynulejší. samozřejmě po změně na 144 hz jsem zase poznal, o čem těch 144 hz a můžu jen doporučit všem, pokud na to máte stroj, běžte do těch 144 Hz.

Rozlišení, barvy
GK mám přetaktovanou 2070, výkonostní rozdíl je velký oproti 1080p. čekal jsem posun o pár fps (20-30), nicméně OV na 150% jsem utáhnul na 1080p téměř na 144 fps, na 1440p už to je těch 89 fps. Myslel jsem si, že 2070 už je na toto rozlišení ready a jako že je, jen to není na 144 hz (u nových her bez šance). Nicméně ve hrách jsem snížil antialiasing nebo úplně vypnul a vzhledově je to stále lepší, než 1080p s 8x AA (v Path of exile jsem ani nepoznal 4x AA vs no AA, na starém monitoru jsem si nastavil 4x AA a šlo to hodně poznat)
Barvičky... jsou mnoohem lepší. pokud jsem sice nepostavil TN vedle toho, jak jsem psal předtím, koukal jsem na to s mladou a oba jsme neviděli rozdíl :D ale jak jsem vedle toho zapojil to TNko, tak šlo jasně poznat,že zelená je zelená, červená červená atd. TN prostě má vybledlé barvy (ale jasně, TN za 5k a IPS za 18k...)

Color banding stále je, ale už to nebije do očí jako u TN a musel jsem najít nějaký glow v tmavé místnosti ve hře, abych si ho vůbec všiml. pro mě 1000% zlepšení.

ghosting - přechod z TN na toto IPS jsem absolutně nepoznal

IPS glow
mám docela silný IPS v pravém dolním rohu a slabší v levém horním. pokud nad tím nauvažuju nevšimnu si toho, ale včera večer jsem si zapl OV a na loading screenu jsem viděl, že je to docela silný glow, až mě to zarazilo. nicméně ve hře jsem to vůbec nezaznamenal, takže uvažuju, zda vrátit nebo si ho nechat (nemám s čím porovnat, zda je to silný glow nebo slabý, ale vypadá to na ten, co lidi vrací zpět). naštěstí většina akce se provádí mimo pravý dolní roh, takže to více-méně není poznat. nicméně za 17 500 kč bych chtěl už něco "lepšího", protože si zapnu tmavou adventuru nebo residen evil a myslím, že si toho začnu všímat.

nastavení
contrast - 50
Brightness - 15
Gamma - 1 (zkouším teď 3)
Overdrive - Medium

Color - user
Red 65
Green 61
Blue 61

EDIT:
ještě připomenu, že antiglare nebo jak se tomu nadává, proti odleskům, je podstatně jiný než u mého TN, kde jsem s tím problém neměl. teď si musím zatáhnout závěsy, jinak to není úplně OK. ale záleží, jak máte PC, mě nesvítí do okna slunce napřímo, ale jde to poznat.

a ještě tady článek o hdr 400
http://www.tftcentral.co.uk/blog/why-your-hdr-monitor-is-probably-not-hdr-at-all-and-why-displayhdr-400-needs-to-go/
yamamoto
Junior

Odeslat příspěvekod karel88l 20. 3. 2019 22:57

K ty adaptivni synchronizaci (g-sync/freesync) ja ten tearing poznam,ale je fakt ze v zapalu hrani si toho clovek tolik nevsima.
Monitor jako AG271QG ma gsync range 30-144Hz,pokud hra jede treba na 60fps a v nekterem momente PC nestiha a hra skoci treba na 30fps snimky se zdvoji,aby nedochazelo prave k tearingu,ten framedrop je videt, jen se proste netrha obraz.30fps by samozrejme vypadalo hnusne,aby si nekdo nemyslel,ze kdyz ma free/gee monitor tak muze hrat pri 30fps a bude za vodou :D Ja ted hraju Far Cry 5 a lita mi to mezi 100-65 fps,obraz se netrha,ale framedrop je citelnej,proste pro plynulost obrazu je nejlepsi mit co nejvyssi obnovovaci frekvenci monitoru a zaroven dostatecne vykonne PC aby to stihalo.
V-sync se pri zapnutem gsyncu zapina proto aby fps neprevysovaly Hz monitoru (mam treba 144Hz monitor,ale hra mi jede treba 180fps - pak by prave dochazelo k tearingu)

K tomu glow nevim,tezko rict jestli by sis pomohl vymenou za jiny kus (aby to nakonec nebylo jeste horsi :D a ten glow v pravem dolnim rohu je podle vseho vlastnost tohohle AUO panelu) a vymenou za jiny model si asi taky nepomuzes.Jo a ten AOC ma vybornej stojan (cely to je hlinikovej odlitek) ne ze by to nekdy pro me byl rozhodujici faktor ke koupi.

Casto doporucovany monitor je jeste DELL S2716DG je to ale TN,takze sice nema glow,ale ma vsechny nevyhody TN monitoru i kdyz prej barvy na TN pomery to ma dobry,pozorovaci uhly podobne jako u VA panelu.
karel88l
Junior

Předchozí stránkaDalší stránka