Ahoj,
vybírám nový monitor. Po skvělém 19" Fujitsu-Siemens (VA panel), který po mnoha letech provozu odešel do křemíkového nebe, nyní využívám zděděný Dell U2410f. Monitor je to výborný. Jedinou velkou nevýhodou je silné podsvícení, které, byť je jas na nule, stále září zbytečně moc. Když chci dělat večer, přestože si přisvítím, svítivost IPS tohoto Dellu hodně bolí - je stále příliš vysoká. Bylo to zmiňováno v řadě testů.
Hledám 24-27" monitor nejlépe s kvalitním IPS panelem, bez blikání a jakýchkoliv obrazových anomálií, které negativně ovlivňují zrak. A také bez pískání zdroje. Určitě bych chtěl, aby měl dobře kalibrované barvy pro úpravu fotek, a to již od výrobce. Rozlišení FHD, lépe vyšší. Nejlépe s 10bit panelem. Monitor bude sloužit hlavně na úpravu fotek, net, pro kancelářské práce a přehrávání (případně úpravu) videa. Občasně i hry. Proto bych rád, pokud možno, „multifunkční“ zařízení, které zvládne vše. Díval jsem se kupříkladu na specializované foto monitory, ale povětšinou mají velkou odezvu, která sem-tam už může vadit i při přehrávání filmů, natožpak hraní her. Nebráním se moderní výbavě v podobě různých synchronizačních prvků (pro hry) a omezení modrého světla.
Cena nejlépe do 13000,- s DPH. Jestliže by byl extrémně pozitivní důvod (superkup) nějakou tisícovku bych ještě přihodil. 17000,- je maximum. Raději bych ale koupil něco levnějšího.
Absolutně nejdůležitější však je kvalita a přirozenost barevného spektra, slušná odezva, precizní jednotnost podsvícení a dobré pozorovací úhly. Ne, nejsem ultimativní fotograf, ale mám rád když je zelená zelenou, červená červenou a modrá modrou. Plusem je prodloužená záruka, či rychlejší servis atp.
Díval jsem se kupříkladu na tento Dell, ovšem netuším, zda lze snížit jas na rozumné, proto úpravu fotek doporučované, minimum, a to bez degradace barev a kontrastu.
Najde se někdo, kdo poradí?