32 monitor QHD vs. UHD

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod arala 6. 12. 2019 11:29

Ahoj, rozhuduji se mezi těmito dvěma monitory na práci

QHD
https://www.czc.cz/benq-pd3200q-led-mon ... 72/produkt
kvalitní panel s QHD, starší model, ale asi dobrý barevně

vs.
https://www.czc.cz/benq-ew3270u-led-mon ... 72/produkt
panel UHD, celkem nový model, možná ne až tak dobrý barevně jako předchozí...

ceny jsou víceméně stejné

Pracuji hlavně s dokumenty, často mám dva otevřené zároveň, tak nyní používám 2 x 21 monitory 1600x1200 (jeden na výšku, abych viděl celý dokument A4).

Chtěl bych teda to teď "spojit" do jednoho 32 monitoru, jen teď nevím, jaké rozlišení.... UHD samozřejmě "papírově" lepší volba, ale jak je to skutečně při práci? Nejsou pak ikonky a popisy ve Win a aplikacích moc malé? Nebo můžu nastavit scaling Win třeba na 150% a dostanu se na stejnou velikost jako při QHD - stávající velikosti aplikací na 21 monitorech s pixelem velikosti 0,27 mm mi vyhovují... QHD na 32 palcích má pixel stejné velikosti.

Vyplatí se teda UHD nebo ne? Získám při scalingu na UHD kvalitnější, t.j. jemnější obraz se stejnou velikostí pixelů, nebo to bude mázlé?

Co by jste volili z těchto dvou, pokud je prioritou práce s dokumenty a občasné domácí fotky?
arala
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Milanr1 6. 12. 2019 14:21

K vážné práci samořejmě QHD.
Milan
Milanr1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 12. 2019 16:46

Pro UHD je 32" na praci s textem dosti hranicni. Mozna az "zahranicni". Kazdy palec navic je u prace s textem znat. Osobne bych vzal 1x 40" panel s UHD. Rozmerove to zabere mene nez stavajici dva a co do pracovni plochy ziskas skvele pouzitelny obri desktop.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod arala 6. 12. 2019 17:09

40 palcový LED? Těch asi moc není a 43 už je opravdu hodně.
Jde mi hlavně o to, zda při práci ocením u 32 palcového monitoru 4K, nebo to bude spíš opruz se scalingem...
arala
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 6. 12. 2019 17:30

b
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Dreamer 7. 12. 2019 00:41

Neviem, 32" a QHD som nakratko mal, ten obraz bude rovnako (ne)ostry ako na tych starych monitoroch, mozno este o nieco menej ostry, teraz mam 27" a QHD a tu je to idealne, obraz je ostrejsi, ale nie je vsetko uplne miniaturne, tak mozno este zvaz 27" a QHD.

Pri 32" je QHD OK, ale ja by som to uz nechcel, po tom co mam teraz ostrejsi obraz, no 4K je uz asi prilis a urcite bude vsetko male, tak mozno nieco vacsie a 4K, ale je pravda ze asi tam velky vyber nie je, alebo mozno nie je nic a 43" sa mi uz zda tiez velmi vela.
Dreamer
Dreamer
Junior

Odeslat příspěvekod Tom1122 7. 12. 2019 10:45

Co je ..všechno uplne miniaturní,, ? Desítky mají slušně funkční ,,zvětšení,, už jenom proto že většina lepších notebooku 12-15 palců má FullHD a zvětšení je zde nutnost.Stejně tak většina programů nemá s tímto problém.
Doma mám 27" 4K a v praci 27" QHD .Velikost plochy je s patřičným zvetšením +- stejná ale 4K je MNOHEM jemnější hlavně je to vidět na netu ale i na fotkách a grafice.
Na 32" patří 4K...
Tom1122
Kolemjdoucí