Monitor na HO do 6k

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Doodier 10. 11. 2021 17:24

Zdravím,

tentokrát sháním něco pro sebe - monitor HLAVNĚ na home office. Je to docela akutní a chtěl bych něco koupit nejpozději v pondělí, jelikož ho používám pravidelně k práci. Myslím, že i kvůli prostorové náročnosti bych chtěl 24", ale nechám si případně poradit. Cenový limit je asi 6k, ideálně méně...
Monitor bude připojený na střídačku ke dvěma notebookům, Lenovo x390 a Clevo P650SG.
Při připojení k Lenovu bude používán 100% k práci, zejména Excel, případně internet, či jiné nástroje Officu.
Při připojení ke Clevo bude zase zejména používán Word a Teams, spíše více oken, možná občas YouTube a kdyby to bylo v možnostech toho monitoru a notebooku (je to už stařík, ale má ve střevech Nvidia 980m) tak možná i nějaká hra občas.
K oběma ntb bude připojený přes HDMI (pracovní ntb má USB-C, takže teoreticky bych to mohl připojit i takto), potřebuju ať je nastavitelný, ideálně výška a sklon.
Díky za radu.
Doodier
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 11. 2021 18:03

Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Doodier 10. 11. 2021 19:02

Díky, a kdybych chtěl přecejen 24" tak to samé? Tedy Q24P2Q?
Doodier
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 10. 11. 2021 19:46

Ackoliv Te neznam, dovolim si tvrdit, ze nechtel. Na Excel a kancelar plati, ze s vyssim rozlisenim "se toho na monitor vice vejde" ... a proto predpokladam, ze chces preferovat rozliseni 2560x1440, tedy QHD, nad "obycejnym" fullHD, ktere je typicke prave pro ony mensi uhlopricky okolo 21 az 25". QHD monitor zobrazi 178% fullHD monitoru. (Nebo jinak - fullHD monitor ukaze jen 56% informaci zobrazitelnych na QHD panelu.)

Rozdil je to propastny. A protoze pro vetsinu lidi je k pohodlne praci v rozliseni QHD idealem prave ta 27" uhlopricka, dovolim si predpokladat, ze bude idealni i pro Tebe.

Na 24" uhlopricce neni s QHD rozlisenim kancelarska prace pohodlna, idealem pak je 150% zvetseni. Tim "toho uvidis mene" na obrazovce ... takze vlastne priplatis za to, abys mohl videt vic, ale kvuli slzeni oci atd. to priplacene potencialni mnozstvi informaci zase degradujes pouzitim 150% lupy. Tzn. si priplatis za 1,78 nasobek, abys realne videl 1,18 nasobek. (u vypoctu procent jde o koeficienty ... 1*1,78/1,5 je prave 1,18)

Snazil jsem se to popsat adresne, srozumitelne, lidsky a pokud mozno netechnicky. Za to prosim technicky zdatne kolegy o prominuti.

-

Ve 24" bych vzal podstatne levnejsi MSi fullHD, take s repro a pivot, 75Hz, LowBlue a FlickerFree technologiemi.

Odkaz: https://www.alfa.cz/product.php?eid=1051450060000006B8G // https://www.msi.com/Business-Productivi ... PRO-MP242P

Priplacet bezmala 60% za QHD 24" bych nedoporucil. Nakonec vyzkousej tu 27" a uvidis. Dopravu mas zdarma ... a pokud by Ti nevyhovoval, zbozi zakoupene online muzes do 14dnu bez udani duvodu vratit.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Doodier 11. 11. 2021 08:54

Díky za vyčerpávající odpověď! Asi mi nezbude než zkusit tu 27", jen se bojím toho, jaké to bude z ergonomického hlediska. Říkám to proto, že externí monitor mám na kraji stolu (z toho důvodu, že používám klávesnici na notebooku) a mám obavu, jestli uvidím všechno potřebné a nebudu muset moc natáčet hlavu :) Ale to zjistím vyzkoušením.
Mám ještě jeden dotaz - ty repráčky na monitoru se dají i úplně vypnout? Nebo jaká je tam hierarchie při propojení přes HDMI? V práci používám výhradně headset a ve volném čase je to tak 60/40 headset/repro.
Doodier
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 11. 11. 2021 09:39

Si vystřihni z papíru stejnou velikost jako ten monitor a podívej, jestli bude umístění vyhovovat :-)
Ty monitory mají v OSD nastavování hlasitosti a stejně si to ovládáš i z PC...
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Kaulik 11. 11. 2021 09:40

když klikneš pravým na reprák vpravo dole vedle hodin a otevřeš si zvuková zařízení, můžeš libovolné zakázat - takže i reproduktory v monitoru.

27" QHD je super.. zvyká se z FHD na to dobře.. nebál bych se toho vůbec. Osobně jsem měl Dell P2720D a byl sem s ním hodně spokojen v předchozí práci.
R7-5800x + NH-D14 | ASUS ROG STRIX B550-A GAMING | RAM 48GB@3200 | RX 6750 XT | RM550x | FD R4 | Transcend SSD370S 256GB | NVMe SSD EVO970 500GB
Kaulik
VIP uživatel

Odeslat příspěvekod KineCZek 11. 11. 2021 10:06

Nemas se ceho bat. Ver mi.

A ty repracky lze vypnout.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod zivan 11. 11. 2021 10:47

Doodier píše:Říkám to proto, že externí monitor mám na kraji stolu (z toho důvodu, že používám klávesnici na notebooku) a mám obavu, jestli uvidím všechno potřebné a nebudu muset moc natáčet hlavu :)

A neni lepsi pripojit externi klavesnici a mys do USB v monitoru, monitor mit pred sebou a notebook dat vedle nej a zapojit do nej obraz a USB? Pokud LCD notebooku pouzivas jako pridavny displej, tak treba pouzit stojan, ktery to LCD zvedne do vyse oci?
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Doodier 18. 11. 2021 14:28

Díky všem za rady, nakonec jsem to na rychlo prozatím zalepil monitorem z práce. Je to Dell P2414H a na radu zivana jsem teď zkusil předělat pracovní místo tak, abych měl monitor uprostřed a pracovní ntb vlevo a osobní ntb vpravo a přijde mi, že je to hrozně blízko! Nevím, jestli je 65cm široká pracovní deska málo, nebo jestli jen nejsem zvyklý..
@zivan či ostatní, nemáte doporučení na nějaký takový stojan, který by ntb dostatečně zvedl a zároveň nezabíral moc místa? a případně i na externí bezdrátovou klávesnici, která nehýří barvami, je relativně malá, ale zároveň se na ní dobře píše?
Doodier
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 11. 2021 15:02

MX keys.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Doodier 18. 11. 2021 15:37

Díky, ta se mi líbí! Ještě by mě zajímalo, jak funguje to přepínání mezi počítači - z recenze zive.cz "Napárovat se dá přes univerzální USB dongle Logitechu anebo Bluetooth." Vzhledem k tomu, že mi MX Master 3 myš ukradla přítelkyně, budou se nějak bít tyto 2 zařízení mezi sebou, když budou obě používána zároveň na jiných počítačích, když tedy bude mít každý notebook svůj USB dongle?
Doodier
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 18. 11. 2021 16:49

Nebudou, neboj. Můžete oba používat obě, pokud si je k sobě napárujete, myš i klávesnice mají tři kanály. Ale když nebudete chtít, nebudou o sobě navzájem vůbec ta zařízení ani vědět. Natož aby se jakkoliv ovlivňovala.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod zivan 18. 11. 2021 18:24

No ja jsem v hodne davne minulosti pouzival neco podobneho jako tenhle stojan a mel notebook co nejvice narovnany:
https://www.tsbohemia.cz/fellowes-quick ... 43561.html

Ale dneska bych si kompatibilnim stolem umel predstavit i neco takoveho, tedy kdybych nemel dva monitory:
Obrázek
https://www.cnews.cz/spickovy-drzak-dvo ... 0-recenze/

Co mas blizko? Ten monitor nebo notebook? Ja mam tedy 75cm hlubokou desku stolu.
Motorola Edge 20; HP Elitebook 845 G8 (Ryzen 5650U, 32GB RAM, WD SN570 1TB, 14" fullHD IPS) + HP USB-C G5 Essential + 29" LG 29UM65 + 22" Eizo S2202W
zivan
Junior

Odeslat příspěvekod Doodier 20. 11. 2021 15:48

Tak MX Keys je doma, příjemná klávesnice! Je velmi podobná té, kterou jsem měl na osobním notebooku, takže se na ni dobře zvyká. Má možná trochu větší rozestupy mezi klávesami, takže občas ještě slovo ulítne, ale to je jen otázkou času :)
Zivan: to je sice zajímavé řešení, ale přijde mi to zbytečně překombinované, hlavně když si občas chci ten ntb vzít třeba na gauč. Navíc, mám ten stůl, jehož deska je 60cm hluboká, přímo u stěny.
A mám teď vlevo pracovní ntb, uprostřed monitor (který je blízko) a vpravo osobní ntb. Myslím, že hlavní problém je rozlišení toho monitoru - tím, jak je to blízko, bych asi ocenil spíše to vyšší rozlišení, než to FullHD..
Doodier
Junior