2 monitory na překlady

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod Darthrider 1. 4. 2022 19:53

Ahoj,

živím se jako překladatel a zvykl jsem si používat 2 monitory. Jelikož je ale práce čím dál víc a koukám do toho opravdu 8 hodin denně, rád bych upgradoval své 2 současné monitory.

Momentálně mám 2x 19'' od HP, ale nějaké opravdu hodně staré. Co jsem si kde přečetl, tak je dobré mít Flicker-free a filtr modrého světla. Hrát na nich nebudu vůbec, ani sledovat filmy. Jde čistě jen o kancelářskou práci, nejčastěji texty.

Úhlopříčka je mi jedno, ale koukám do nich asi tak ve vzdálenosti 70 cm, takže nějaké větší úhlopříčky by byly asi unavující. Případně by se daly zamontovat do stěny, která je cca 30 cm za současným umístěním monitorů.

Co se týče ceny, je to investice do zdraví, takže nemám nějaký budget, ale samozřejmě pokud to bude monitor za 15.000, tak bych jen rád věděl, co z toho je za výhody, atd.

Moc děkuji za vaše návrhy.
Darthrider
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 1. 4. 2022 20:40

Používáš 2x 1280x1024 na 19" panelech? 1x 2560x1440 zobrazí více informací. Ideál by ale za mě byl 43" 3840x2160. Ekvivalent 4ks 21,5" 1920x1080. Výhodou je jedna velká rovná plocha.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Darthrider 1. 4. 2022 21:15

Nad tím už jsem taky přemýšlel, ale ekvivalent 4 monitorů, když se na to koukám ze 70 cm, to je přes metr úhlopříčka a zbytečně vysoké - to bych musel stále zvadat hlavu. Já bych potřeboval buď 2 monitory, nebo jeden širokoúhlý (ekvivalent 2 monitorů). Ty ale zase dělají nejčastěji 49'', což se mi zdá zase moc.
Darthrider
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 5uch 1. 4. 2022 21:17

Konkrétně neporadím, jen pár úvah...

Flicker free: "Technologie Flicker-free nebo také Flicker Less eliminuje blikání LCD monitorů s LED podsvícením, které při delším sledování namáhá a unavuje vaše oči."

No nevím, blikání monitorů mi vadilo na CRTčkách (a používal jsem takové, které uměly alespoň 80 Hz). Na LCD panelech ho nepozoruji. Teď používám "EIZO lowend" EV2360, ve specifikaci se o flicker free nepíše... a obrazovka je na 60 Hz jako papír.

Donedávna jsem měl bezmála 20 let starý Samsung SyncMaster 910T (ve své době velmi slušný 19") a také jsem blikání nepozoroval.

Filtr modrého světla: dá se zapnout i softwarově (funkce Windows: "Noční osvětlení"). To EIZO má vlastní režim modrého světla - režim "Paper", kdy jde bílá do jantarového tónu. Samsung měl také nějaké nastavení pro noční režim, ale byl to složitější na nastavení a přepínání. Párkrát jsem to zkusil (nastavení monitoru i fíčura Windows) a pak usoudil, že to nepotřebuji, víc mi vadí posun těch barev.

U překladatele bych čekal, že bude důležitější pivot obrazovky - smysl by mi dávaly 2 monitory na výšku. Tady je ale zase dobré zvolit správnou velikost. Širokoúhlé monitory 23" a víc jsou IMHO na výšku už moc vysoké, člověk musí moc naklánět hlavu nebo vertikálně koulet očima. Ale ten předchozí 19" Samsung s poměrem stran 4:3 byl na výšku tak akorát.

No a mít vedle sebe 2 velké širokoúhlé monitory na šířku mi zase přijde hloupé kvůli natáčení hlavy - začnou z toho bolet krční svaly, když člověk nedrží hlavu rovně.

P.S. Nemohu říct, že bych doporučil to (asi v současné době nejlacinější) EIZO. Volil jsem ho pro rozlišení 1200 na výšku a pivot - ano, dostanu víc řádek textu než na běžných monitorech... a nic cenově srovnatelného s tímto rozlišením jsem nenašel. Ale jinak je to spíš zklamání. Jednak je velikost toho monitoru 22.5" a ne 23" nebo 24", jak byl inzerován na eshopech. A při tomhle rozlišení na výšku a této uhlopříčce s poměrem stran 16:10 vychází jemnější rastr, než byl na tom starém 19" 4:3 monitoru (tj. písmo a vlastně všechno je na něm menší). Použití na výšku není úplně pohodlné z důvodů, které jsem popsal výše.
No a krom toho ten monitor v některých výkonově náročnějších aplikacích (video, hry) ztrácel synchronizaci (obraz na chvíli vypadl) na Displayportu i VGA. HDMI vstup má největší toleranci, takže tam je to OK.
Moderátor, co pamatuje Siemens ME45
5uch
Junior

Odeslat příspěvekod Darthrider 1. 4. 2022 21:47

Super, díky moc za úvahy. Máš ve všem naprostou pravdu.

Já to tedy teď používám tak, že na levém monitoru překládám a na pravém mám třeba otevřený slovník, takže nepotřebuju mít nějaká kvanta textu na výšku, na šířku je to v pohodě. Navíc si někdy večer pustím na druhém monitoru fotbálek.

Naprostá pravda je, že mi vyhovuje výškově ty 19'', šířkově relativně taky, o moc větší bych nechtěl, to už je moc otáčení hlavy. Říkal jsem si že tam max do 22''.

O Eizo jsem slyšel hodně pozitivních informací, co se týče kancelářské práci, takže bych do něj klidně šel, ale malá písmena fakt ne. Tak třeba nějaký dražší model?

Nebo tenhle?
https://monitory.heureka.cz/eizo-ev2360
Darthrider
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod 5uch 1. 4. 2022 21:59

2360 je ten model, o kterém píšu. ;-)
5uch
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 1. 4. 2022 22:02

2x Dell S2721DGFA? 27" QHD, 3 roky NBD záruka, flicker free / blue light reduction.

Věci jako 165 Hz refresh rate a FreeSync sice teoreticky nemusíš využít, ale lze to brát jako "nice to have".

To zmiňované Eizo ... za mne spíš ne. Professional grade displeje jsou od Eiza špičkou na trhu, ale ceny jsou též jinde. V těchto cenových relacích bych se podíval po jiných výrobcích.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod Darthrider 1. 4. 2022 22:11

2x27'' při sledování ze 70 cm mi přijde jako moc široké, to bych si ukroutil hlavu. Nějaký nápad na menší úhlopříčku? 24'' bych bral jako strop, spíš ideálně kolem 22''.
Darthrider
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod milsimr 1. 4. 2022 23:03

Pořizovat 22" je dle mého názoru nesmysl. Pokud se budeme bavit o 24" .. tyhle HPčka? https://www.czc.cz/hp-e24i-g4-led-monitor-23-8/309084/produkt
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod 5uch 1. 4. 2022 23:21

milsimr píše:To zmiňované Eizo ... za mne spíš ne. Professional grade displeje jsou od Eiza špičkou na trhu, ale ceny jsou též jinde. V těchto cenových relacích bych se podíval po jiných výrobcích.

Dost možná, ale už se stalo.
Já nějakou dobu uvažoval o tom, že ho vrátím (když mi vypadával obraz kvůli špatné synchronizaci - což nakonec vyřešilo připojení přes HDMI). A 1200 px na výšku v téhle velikosti taky nebyl nejlepší nápad. A co jsem ještě nepsal - zdá se mi, že podél horní hrany má obraz nepatrně světlejší proužek, zatímco podél stran je zase tmavší. Nic kritického, ale od EIZO jsem čekal lepší zážitek.

Je fakt, že za menší peníze mohlo být u jiné značky freesync (ale nejsem náruživý gamer) a výrazně vyšší obrazová frekvence (které by asi stejně nedala má videokarta). No, ale blikání obrazovky zde nepozoruji ani na těch slabých 60 Hz.

Jinak obraz je pro kancelářské potřeby a úpravy fotek fajn, filmy na široko (proti 4:3) jsou skok vpřed, ovládání na čelním panelu je z těch ergonomičtějších (ale i tak... léta postrádám "točítka" na regulaci jasu a kontrastu), rámečky krásně tenké, bílá barva se mi líbí a stojan s pivotem na obě strany, natáčením i naklápěním je taky nadstandard... a ten pocit, že má člověk EIZO... ;-)
... nakonec jsem si ho nechal.
5uch
Junior

Odeslat příspěvekod Darthrider 1. 4. 2022 23:40

milsimr píše:Pořizovat 22" je dle mého názoru nesmysl. Pokud se budeme bavit o 24" .. tyhle HPčka? https://www.czc.cz/hp-e24i-g4-led-monitor-23-8/309084/produkt

Jo, ten se mi líbí, ale nebude lepší ho dát na držák do stěny, která je řekněme 30 cm za stolem na pohyblivém rameni, abych si to dal do ideální vzdálenosti, abych nemusel tak kroutit krkem, protože ze 70cm koukat do 2x24'' by bylo namáhavé? Že bych to zvýšil na nějakých 80-90cm?
Darthrider
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod BLIzZard--cz 2. 4. 2022 01:23

milsimr píše:2x Dell S2721DGFA? 27" QHD, 3 roky NBD záruka, flicker free / blue light reduction

Zrovna tenhle slavný Dell má PWM blikání a nazývá to Flicker Free jen proto, že má vysokou frekvenci 20kHz. Na oči mi nesedl a Flicker Free si představuju jako kompletní neblikání, vůbec by to neměli tak nazývat, i kdyby měl milion kHz.
AMD RYZEN 7 9800X3D | ASUS ROG B650E-F | GIGABYTE RTX 4080 EAGLE OC 16GB @ 2820/23400MHz | Kingston FURY 64GB @ 6000MHz, CL30 | KC3000 | Corsair HX1000 | be quiet! PB 500 FX | OLED 240 Hz QHD 27 LG Display
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s
BLIzZard--cz
Mírně pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 4. 2022 08:17

Jen taková technická. 2x 24 (cca 110 cm šířka) vedle sebe je ok, tam hlavou kroutit nebudeš muset, zatímco u 1x 43" s cca 100cm už by sis ukroutil hlavu? Zajímavá myšlenka.

Pokud je myšlena osa y, na libovolném panelu lze využívat právě tolik plochy, kolik je člověku příjemné. Osobně mám práci na velkém 4k panelu ne že by jen vyzkoušenou, on je to můj denní chléb. Zkus ve Windows (7 a vyšší) stisknout na klávesnici win a šipku vpravo. Libovolné ono lze takto umístit vpravo či vlevo a dále za pomoci šipek nahoru a dolů i do odpovídajících čtvrtin obrazovky. Na 19" s 1280x1024 to přirozeně nedává smysl, ale na velkém panelu si tím člověk tu organizaci usnadní celkem výrazně. A ta možnost 2160px na výšku je šíleně návyková, lze si zobrazit i klidně celou A3 v životní velikosti. (A na práci s textem či tabulkami se člověk cítí jak v ráji.)

Většina lidí, kteří toto řešení kritizují, tak činí pouze z toho důvodu, že neměli možnost si to vyzkoušet a nedovedou si to představit. Nesmyslně pak říkají, že se velké úhlopříčky boji, že je moc velká ... že to zabere moc místa na stole, bla bla. Přitom ale "pro ně normální" 2x 24 zabere ještě daleko víc.

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Darthrider 2. 4. 2022 14:01

Takže nějakou třeba prohnutou 34''? A co jsou důležité parametry? Ty displeje? Co největší frekvence? Co největší jas?

Co třeba něco takového?
https://monitory.heureka.cz/hp-p34hc
Darthrider
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KineCZek 2. 4. 2022 16:59

Frekvence je důležitá u hráčů. Jas hlavně u notebooků (použitelnost na slunci) a nebo u filmů (HDR), ale tam je důležitý hlavně kontrast.

Pro práci s textem je důležité, aby monitor neměl PWM. Dále pak jak u koho, někdo vyžaduje pivot, někdo vyžaduje zakřivení...

Musíš si ujasnit, co od toho panelu očekáváš. Je to trošičku větší investice, což myslím hlavně v tom smyslu, že monitor(y) si většina z nás kupuje na delší dobu.

KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Další stránka