Tak krátké zhodnocení Corsair XENEON 27QHD240 po dni používání.
Začnu negativem. Písmo má opravdu takový zvláštní ocas, ale po hodině si člověk zvykne a kupodivu to netahá oči, toho jsem se bál nejvíc. Dále automatické snížení jasu pří světlejších barvách, především bílé. To je vlastnost LG panelů a nejde to vypnout. Respektive je tam funkce stabilizéru jasu, který uzamkne jas na maximální hodnotu 150cd a jas je potom stabilní. 150cd je navíc dostatečná hodnota pro mě, správně by se mělo používat 100-120cd.
G-SYNC s novými drivery funguje dobře a neměl jsem jediný problém. Další výhody OLED jako perfektní černá, perfektní barvy a neskutečně rychlá odezva, to je asi zbytečné rozepisovat. Už jen pohyb oken ve Windows mě překvapil jak je to oproti IPS se stejnou frekvencí bleskové. Takové hraní CSka je zase o kus dál a člověk si k tomu ještě může dát nějakou temnou singl hru. To nej z IPS a VA.
Pivot, ergonomie a celková stavba jsou na dobré úrovni. Btw na webu už maj firmware 1.02 a aktualizace je na jedno kliknutí. A takový malý bonus, senzor u tlačítek ovládání, stačí přejet rukou a ukáže to kam přesně kliknout a co to ovládá. Další bonus, že jako jediný z nich má 3 roky záruku.
Kdybych po čase přišel na nějaké nedostatky, tak to sem napíšu.
edit: tak i při stabilizéru jasu si jas při určitých barvách dělá co chce, například při prohlížení netu při určité kombinaci bílé ztmavnou po chvíli kraje došeda a vypadá to, jak když monitor má hroznou uniformitu. Dále se liší jas při převažující černé nebo bílé o 10cd, při statickém obrazu zase klesá po 2 minutách jas o 10cd. Sakra je to spotřebák, neplánuju to mít 10 let, raději teď nastavím obraz podle sebe a že monitor vydrží méně a bude trochu víc žrát, to je na každém jak si to nastaví. Možná proto má Corsair 3 roky záruku, všiml jsem si, že LG má v menu nějaké šetřící funkce, které toto možná řeší, Corsair nemá nic. Třeba to opraví v budoucím firmwaru. Výhoda je nastavit si černou plochu, pak se ten jas vždy resetuje a je pěkně rovnoměrný a tak, jak jsem ho původně nastavil.
Tady moje kalibrace přes sondu, často se další kusy o tolik neliší a nastavení bude dost podobné mému.

- bez stabilizéru jasu, jas 1, barvy 100-99-90.png (21.25 ) Zobrazeno 5439 krát

- se stabilizérem jasu, jas 59, barvy 100-96-84.png (21.43 ) Zobrazeno 5433 krát
AMD RYZEN 7 9800X3D | ASUS ROG B650E-F | GIGABYTE RTX 4080 EAGLE OC 16GB @ 2820/23400MHz | Kingston FURY 64GB @ 6000MHz, CL30 | 9100 PRO | Corsair HX1000 | be quiet! PB 500 FX | OLED 240 Hz QHD 27 LG Display
A6 3.0 BiTDI, 313 koní, 650 Nm, 0-100 za 5,1s