Vzal jsem nakonec asus-proart-pa278cgv. Monitor je bez vadných pixelů - zatím.
Jeho max.černá je všimnutelně tmavší, než na mém starém monitoru. Rámeček kolem dokola je hodně černý a lcd při zobrazené max.černé je jen o něco světlejší.
Už si pomalu zvykám na tu velikost. Starý LCD mám u stěny na zemi a uvažuju, co s ním. A sem tam se na něho podívám a je takový malý(19palc)
Barvy nového jsou výraznější. Takové živější. A je to lepší.
Co se týče odezvy, tak se to teď má takto. Okna i šipka furt poskakuje. Nejde plynule. Není to otravné a je mi to v zásadě jedno. Když se ale dívám na nějaké video, tak působí taky trochu trhaně při pohybu. Zkusím ještě ve Win něco pustit.
Co ale zmizelo, je doznívající duch za šipkou v pohybu. Asi to tedy bylo starým monitorem.
Spotřeba je od 15W(nejnižší jas) po 32W(nejvyšší jas). HDR nepoužívám, tak nevím. Jas mám tak napůl(22W).
Jak se bude chovat při hrách nevím. Zatím je moc nehraju. Jen jsem zkusil něco na zkoušku. Nějaká vesmírná střílečka.
Jsem spokojený.
Všem děkuji za podněty a ochotu pomoct při výběru.
edit: ještě dodám, že mi těch 27 na vzdálenost 4,3m stačí. Ještě pořeším nějaké otočné rameno, které monitor povisune do prostoru a odhadem tak o 30cm blíže k pozorovatelům na gauču.