Otázky k novému monitoru

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod PetrGa 19. 10. 2023 13:08

Dobře. Ještě to promyslím. A co ten požadavek na USB-C? Ten je zbytečný? Více jsem uvažoval právě nad oželením USB-C.
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 19. 10. 2023 14:21

USB-C je fajn pro pripojeni laptopu (ten to pochopitelne musi podporovat). Laptop se nabiji, mas obraz, a vsechny periferie (pokud jsou pripojene k monitoru).

K PC bych to pripojil spise pres DP/HDMI a standardni USB kabel. Vsechny kabely vedouci k bedne si muzes sepnout to jednoho svazku v ramci cable managementu.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 19. 10. 2023 15:23

Dobrá, tak to asi oželím. Zkusím udělat nový výběr bez USB-C.
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 19. 10. 2023 18:29

Dobře, zkusím tedy upravit podmínky.
QHD, 27palců.
Frekvence 75Hz, a do 4ms.
Adaptivní synchronizace.
Uchytitelnost na rameno.
Nižší spotřeba.
Vyšší kontrast.
Lepší barevná věrnost než ty Gigabyty a MSI v mém předchozím komentu.

Dávám ještě více zjednodušený výběr. https://www.czc.cz/monitory/produkty?uh ... azovka=ano
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 19. 10. 2023 21:24

Jestli ty Dell serie S budou mit lepsi barvy nez ten GB, to bohuzel nevim, ale jsou temer za polovinu penez jak ten GB X.

Budu se opakovat, ale sel bych do tohohle - https://www.czc.cz/asus-proart-pa278cgv ... 54/produkt . Kalibrovane barvy z fabriky, kvalitni IPS panel s flicker free, 144Hz FreeSync Premium, USB-C.

Pripadne levnejsi https://www.czc.cz/asus-proart-pa278qv- ... 12/produkt . Kalibrovane barvy z fabriky, kvalitni IPS panel s flicker free, 75Hz. Nejaky adaptive sync tam asi bude, a USB hub jen zakladni.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 20. 10. 2023 08:08

Dobře, ještě jeden dotaz.
Čím to je?, a máte to taky tak?
Když hýbu šipkou po obrazovce, jakoby poskakuje v tom směru. Není to plynulý pohyb. Zároveň vidím za černým okrajem stín, který při zastavení okamžitě zmizí.No, není to okamžitě, je tam vnímatelná prodleva. Nemám nastavené žádné efekty při pohybu myší. Podle mě je to pomalá odezva. Na mém starém monitoru by měla být typická odezva, dle manuálu, 5ms. https://www.manualslib.com/manual/10991 ... =11#manual

Když chytnu třeba okno kalkulačky a "zatřesu" s ní, tak poskakuje po tom monitoru. Nejsou to velké skoky o centimetr, ale řekl bych o pár pixelů. A nechává stín, který pak zmizí. Okno má své stínování. To nemyslím. Jasný okraj okna nechá za sebou jasný "duch", který zmizí. Nicméně, u oken to není tak patrné, jako u myši bez stínování. Obojí působí, při pohybu, jako kdybych měl oči rozostřené a chtěl zaostřit, ale nejde mi to. A když se pohyb zastaví, takřka okamžitě oči doostří.

edit:ten stín je možná tak jeden dva pixely za jasným ohraničením hýbaného objektu.
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 23. 10. 2023 11:44

Pricin muze byt mnoho - od systemu ktery nestiha, nastaveni kurzoru, stari monitoru, az po jeho specificke parametry (obnovovaci frekvence, odezva). U modernich monitoru zadne problemy nepozoruju.
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 1. 11. 2023 19:11

Vzal jsem nakonec asus-proart-pa278cgv. Monitor je bez vadných pixelů - zatím.
Jeho max.černá je všimnutelně tmavší, než na mém starém monitoru. Rámeček kolem dokola je hodně černý a lcd při zobrazené max.černé je jen o něco světlejší.
Už si pomalu zvykám na tu velikost. Starý LCD mám u stěny na zemi a uvažuju, co s ním. A sem tam se na něho podívám a je takový malý(19palc) :D
Barvy nového jsou výraznější. Takové živější. A je to lepší.

Co se týče odezvy, tak se to teď má takto. Okna i šipka furt poskakuje. Nejde plynule. Není to otravné a je mi to v zásadě jedno. Když se ale dívám na nějaké video, tak působí taky trochu trhaně při pohybu. Zkusím ještě ve Win něco pustit.
Co ale zmizelo, je doznívající duch za šipkou v pohybu. Asi to tedy bylo starým monitorem.
Spotřeba je od 15W(nejnižší jas) po 32W(nejvyšší jas). HDR nepoužívám, tak nevím. Jas mám tak napůl(22W).
Jak se bude chovat při hrách nevím. Zatím je moc nehraju. Jen jsem zkusil něco na zkoušku. Nějaká vesmírná střílečka.

Jsem spokojený.
Všem děkuji za podněty a ochotu pomoct při výběru.

edit: ještě dodám, že mi těch 27 na vzdálenost 4,3m stačí. Ještě pořeším nějaké otočné rameno, které monitor povisune do prostoru a odhadem tak o 30cm blíže k pozorovatelům na gauču.
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod ja-cz 1. 11. 2023 19:54

Hlavne v systemu nastav spravnou obnovovaci frekvenci :-D

Jinak ten kurzor jeste muze byt nastavenim systemu, nastavenim mysi, nebo mysi samotnou. Ja si niceho podobneho nikdy na modernim monitoru nevsiml, ale kazdy jsme na ruzne veci jinak citlivi.

Tohle neni opravdovy HDR monitor, myslim ze ma jen tu nejnizsi specifikaci, zadne wow necekej. Kvalita spociva v sirokem gamutu, rozumne nakalibrovanymi barvami a rezimy (napr. sRGB pro fotky) a vysoke frekvenci s FreeSyncem (ten musis zapnout v nastaveni monitoru nejspis)
ja-cz
Junior

Odeslat příspěvekod NevimAVM 1. 1. 2024 13:53

Třeba to někomu pomůže, kdo zvažuje OLED, jako jsem zvažoval (důraz na minulý čas..) já. Mám doma Asus PG27AQDM a sorry, ale tohle vážně ne.
To, že z výroby má od shora dolů "vypálenou čáru a tmavší pravou čtvrtinu obrazovky", to bych ještě přešel a řešil jiným kusem, ale.. barvy, za mě zklamání, ať jsem zkoušel nastavit, jak jsem zkoušel, celé mi to přišlo přesaturované, možná jen dodám ještě, že doma máme oled TV a tam jsem naopak nadšen z kvality celé televize obecně, zkrátka barvy mi nějak nesedly, nemohl jsem se dopídit nastavení příjemnému pro mé oči jako u jincýh monitorů, dál co mi dost vadilo je povrchová úprava, tam, kde se současným matným ips nemám žádný problém, tady se to lesklo chvílema jako blázen a to ani nebyl slunečný den, uff. Čitelnost textu ve windows, při surfofání apod. vcelku bída, můj současný alienware nemá nejvyšší dpi, ale tohle mi přišlo ještě horší ve finále to je QHD oproti Fhd. Když to vezmu kolem a kolem, tak mě to poměrně dost zklamalo a za těch 22tis mi to nestojí ani náhodou. Abych jen nehanil, tak plynulost neskutečná, samozřejmě dáno technologií a hlavně i při nejnižších fps, rozuměj 60. Pro mě je základ 60, vždycky byl. Pocitově ještě o chloupek plynulejší, než co mám teď a to mám opravdu rychlý AW2523hf (360Hz IPS s neskutečně nízkým inputlagem).

Osobně dám až bude k dispozici v ČR šanci tomuto ještě https://www.rtings.com/monitor/reviews/ ... e-comments
NevimAVM
Junior

Předchozí stránka