Děkuji všem za podnětné informace, zvláště Emilovi Pastelkovi za rozsáhlé objasnění problematiky.
Abych trochu objasnil trochu mé specifikum.
Nemáme TV a ani ji nechci. A ani nemám kde ji dát tak, aby se na ní dalo dívat z gauče. Gauč není možné vytočit jinak.
PC s monitorem mám v obýváku vytočený tak, že se na něj lze z gauče dívat, ale je to trochu krkolomné. Monitor je v rovině toho gauče, takže kdo na něm sedí, musí hlavu vytočit doleva. Nicméně, když třeba promítáme fotky/video třeba ze ZOO, tak se dá lehce na gauču vytočit a dívat se třeba půl hodiny... Teď mám monitor širokoúhlý 19palc. Na ty 4,3m mezi očima na gauču a monitorem je to dost malé a člověk musí dost soustředit pozornost na ten monitor. Chci tedy něco většího a to 27palců. Byl jsem se na to podívat v prodejně, odměřil jsem si tam 4.3m a ačkoliv je 32palcové zobrazovadlo příjemnější na dívání než 27, tak já taky na tom monitoru pracuji. A 32 je prostě moc velké. (A Aboxem nabízený 23palc je zase moc malý).
95% času na PC jsem na Firefoxu. Tam mi je fakt jedno jaké to má parametry.
Pak taky stříhám své video(FHD) z kamery a sem tam upravuji fotky. Nevyžívám se v posouvání barev ani u jednoho. Spíš oceňuji věrné podání barev. Černá na monitoru je hodně dobrá, ale funguje v podstatě u OLED(nechci, protože je to příliš velké, má to kratší životnost, vypalování statických obrázků a je to příšerně drahé). A na svou kameru či foťák nějaké šílené rozsahy barev a kdovíjakou černou nezachytím, takže ani nezobrazím. Nicméně, nevylučuji to někdy v budoucnu, takže když bych měl monitor, který zvládá více, než v současné době mám, nevadilo by mi to
Jde o to, že jsem dost pohodlný a co je dobré, nemusí být lepší. A tak si už asi 10let říkám, že by bylo fajn mít FHD monitor(teď mám jen 900řádků), ale byl jsem líný se tím zabývat. Stejně tak celý PC je už slabší(okna ve FF se už načítají pomalu), ale funguje a tak proč ho měnit, že?
Za tu dobu, co natáčím a fotím se mi toho už nasbíralo fakt hodně a chtěl bych se na to dívat častěji, ale ne z gauče na malém 19palcovém monitoru. Proto mě to dohnalo koupit nový-větší.
Ten gauč je do L, ale na té kratší straně, která čelem k monitoru je, se moc dobře dvěma lidem nesedí. Jeden ale ano(ten to má těch 4.3m). Proto taky chci mít možnost monitor chytit na držák a mít možnost ho vytočit více do prostoru. Tím se mnohem zlepší úhel na dívání těm, co sedí na gauču na té delší straně. A taky je i celkově blíže ke gauči. Asi by to bylo lepší nakreslit, že?
QHD na 27: Budu se na to muset zajít podívat. Ale mám dobré oči na drobnosti. Linux i Win10, mám dojem, umožňuje položky zvětšit.
Sem tam taky hraju hry. A hraju to, co mi dovolí PC. Novinky tedy vůbec. Ale klidně bych si je i zahrál, ale nemám na čem
Nebráním se tedy vyšší frekvenci a kratší odezvě.
Velmi často používám na PC sluchátka, proto bych rád měl na monitoru zdířku.