Otázky k novému monitoru

CRT, LCD, tiskárny a technologie tisku, skenery

Moderátor: Moderátoři Živě.cz

Odeslat příspěvekod PetrGa 3. 10. 2023 16:32

Zdravím
Vybírám nový monitor. Nepotřebuji poradit jaký monitor, ale spíš mám otázky k některým technickým údajům.

Phillips má zabudované senzory na přítomnost osoby(Powersenzor) a snímač okolního jasu(LightSenzor). To může být zajímavé pro úsporu. PC moc nevypínám...Nějak nemohu najít žádnou jinou značku, která by takové senzory do monitorů dávala. Hledám blbě(pod špatným názvem), nebo to je jen doména Philipsu?
Pokud ano, existuje nějaký externí snímač, který by dělal podobnou službu? Přes kameru bych to moc nechtěl, bo bych ji nemohl mít přelepenou :D

děkuji
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod milsimr 3. 10. 2023 17:32

HP E24d G4 má např. integrovanej dock a webkameru má "zasouvací". Nicméně řešit výběr monitorů podle těchto senzorů fakt nechceš - po chvilce tě to naopak začne brutálně srát. Ve finále totiž nastavíš podsvícení monitoru na konstatní hodnotu, max. si ve Windows zapneš noční režim.
Administrátor fóra Živě.cz.
milsimr
Administrátor

Odeslat příspěvekod PetrGa 3. 10. 2023 20:39

Mám už nějaké parametry, které bych rád měl. A ty senzory by mohly zúžit výběr.
Ještě nad tím podumám. Nelpím na tom.

Poprosím o zodpovězení dalšího dotazu a to k podsvícení. Jak poznám, jestli je monitor podsvícený lampou, Edge, Direct, nebo RGB? Ebchody to běžně neuvádí. Lze to nějak z parametrů poznat/odvodit? Jako třeba počet barev a bitová hloubka 16M/1mld a 8/10bit.
A které podsvícení v dnešní době raději? Ještě jednou dík

A ještě se zeptám na local dimming. Vypadá to, že to umí solidně zvýraznit černou. Žádné monitory se tím ale nechlubí. Dělá se to vůbec?
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 4. 10. 2023 11:11

V zásadě napište hlavně rozpočet a stávající HW, ke kterému budete nový monitor připojovat. Pokud na nový monitor máte například 5000 Kč, tak jsou Vaše dotazy spíše z teoretické roviny.
Detekci uživatele řeší OS, nemá moc smysl u pracovního monitoru detekovat, zda uživatel sedí před ním či ne. To by spíše mělo smysl u nějakého kiosku či atypického nasazení, kde je sporadické využití.
Windows standardně řeší přechod do spánku pro monitor tak, že jste buď na ploše/v okně aplikace, kde se měří aktivita myši, nebo máte aplikaci v celoobrazovkovém režimu (video, youtube, ...). Pokud nastavíte monitoru spánek po 10 minutách, bude to dostatečné pro 95 % situací.
Typ podsvícení monitoru najdete na stránkách věnujících se použitým panelům. Z jiných parametrů to nelze odvodit. Například zde je přehled panelů včetně technologií https://tftcentral.co.uk/monitor_panel_parts
U LCD/TFT dnes přichází v úvahu jen LED podsvícení. Trubice se již nevyrábějí mnoho let a narazil byste na ně max v bazaru nebo u rapasí.
OLED tak nějak z principu podsvícení neřeší a lokální snížení jasu je vhodné jen pro televize. U monitorů je to spíše na škodu - na tmavé ploše má kurzor kolem sebe jasně viditelné hranice rozlišení lokálního podsvícení (to není 1:1 s rozlišením monitoru).
A můžete vybírat i mezi TV, zvláště mezi OLED modely. Například LG OLED48A23LA je s PC vyloženě kamarád :)

A neposledně, ať už vyberete jakýkoliv monitor, měl byste mít adekvátní grafickou kartu, která jej zvládne obsloužit. A to jak po stránce fyzického rozhraní (konektory), tak po stránce výkonu a možností přenosu zvoleného rozlišení.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 8. 10. 2023 18:17

Rozpočet není pevně daný. Původně jsem chtěl 24palc s cenou 2500kč. Čím více o tom pročítám, tím více chci jiné věci, než jsem původně zamýšlel. Např.:27palc a cena i 8000kč. Bude-li to ještě více za něco, co mi stojí za to, utratím více. Druh podsvícení řešit nebudu. Částka za RGB, nebo OLED mi nestojí za to.

Počítač momentálně lepší monitor nevyužije. Mám GTX750, což má 2x DVI a 1x miniHDMI. Chci ale kartu novější(zatím nevím jakou). Monitor co mám teď mám 17let a funguje fajně. Předpokládám, že nový monitor může vydržet podobně. Za 17let mám v podstatě třetí PC. A tak chci vybavenější monitor, který bude mít co říct i za těch dalších 15let.

Řešit senzory na monitoru nemá smysl, dík za pošťouchnutí :)

Mám další otázku:
IPS monitory trpívají na bleed a glow. Když je tento nedostatek na nějakém monitoru pozorovatelný, je to spíše problém daného typu, nebo spíše kus od kusu, jak se vyrobí(něco jako mrtvé pixely při výrobě).

A druhá otázka:
Před těmi 17ti léty byla doba, kdy pár mrtvých pixelů na monitoru nebyl důvod k reklamaci. Platí to dodnes? Nebo už se od tohoto pravidla upustilo?

děkuji
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod KineCZek 8. 10. 2023 21:36

1) typ panelu
2) stále
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod PetrGa 8. 10. 2023 23:44

děkuji za odkaz na monitor.
Pro jakou vlastnost mi ho doporučuješ?

Našel jsem taky jeden, co by mi parametrově vyhovoval. Stojí o 3000kč více. https://www.czc.cz/philips-27m1n5500za- ... 55/produkt Nemá USB-C, ale zase má HDMI 2.0 a Display port 1,4.

děkuji
PetrGa
Junior

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 9. 10. 2023 01:19

Aktuální grafická karta (GTX750) přes HDMI pošle plnohodnotně max 2560 × 1440 px v 75 Hz. Umí i více, ale buď při méně Hz (typicky 30) nebo pří omezené barevné informaci.
Předpokládám, že nehrajete tituly, které vyžadují vysokou snímkovou frekvenci, proto nevím, zda příplatek za 170 Hz monitor má opodstatnění.
Co se poměru velikosti a rozlišení týče, pak můj osobní názor je, že máte-li místo, pořiďte si pro 2560 × 1440 px alespoň 30" úhlopříčku. Těch 27" je už pro dobré oči, nebo SW zvětšení v OS.

U mrtvých bodů na monitoru je otázka reklamace nejednoznačná. S rostoucím rozlišením (a tím i rizikem) přistoupily některé značky k určitému procentuálnímu poměru, kdy vadné body ještě chápou jako "plně funkční" monitor. Oprávněnou reklamaci tak uznají jen při větším počtu. Také je zásadní rozlišit typ vady. Celý bod, jen subpixel (R/G/B), nebo typ "záseku" stavu bodu - celý svítí, celý je černý, celý svítí jednou barvou.
Například ani nejvyšší záruka od DELL negarantuje nula vadných bodů, jen garantuje, že žádné nebudou zaseklé ve stavu "svítí". Černá a subpixelové vady jsou OK. Obecně ale platí, že žádná norma neexistuje a je to vždy na posouzení/náladě technika. Na druhou stranu, při nákupu online můžete zboží vrátit do 14 dnů.

Bleeding, tedy nerovnoměrné podsvícení je víceméně vlastnost starších typů panelů a těch velmi levných s nízkou výstupní kontrolou. Primárně se jedná o mechanickou vadu, ke které dochází špatným zarovnáním/překrytím rozptylových vrstev podsvícení. Pozorovatelná je tedy převážně po okrajích monitoru. Na rozdíl od "glow efektu" může postihnout všechny typy LCD/TFT monitorů.

Glow je jev primárně u IPS a vychází z podstaty práce s podsvitem. Čím lepší/dražší panel, tím lépe je tento jev ošetřen. Pozorovatelný je převážně při nižším okolním osvětlení a zobrazovaných tmavých plochách. Nejčastěji je vidět v oblasti rohů monitoru, ovšem záleží hlavně na úhlu pozorovatele - zpříma jej neuvidíte a z ostrého úhlu postihne klidně celou plochu monitoru.

Pokud sedíte u monitoru převážně ve tmě a díváte se na film/video, bude vhodná technologie VA. Pokud Vám velmi záleží na neutrálním barevném podání, pracujete s barvami a upravujete grafiku/foto, volte jednoznačně IPS.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 9. 10. 2023 06:50

Podle popisu by měl mít IPS panel.
Teď je zrovna v akci, mě stál ještě 7.500/ks a bral jsem dva na doma. Mám doma ještě starší, zase dva u druhého PC:
https://www.alza.cz/23-philips-231p4qpyeb-d415919.htm
taky IPS, šlapou jako hodinky, bez jediného vadného bodu.
Pravdou je, že nehraji žádné hry, ani se nehoním za co nejvyššími frekvencemi. Repro taky mají, a ty tvoje senzory taktéž. Já jsem spokojený.
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Breby 9. 10. 2023 06:59

kup si něco takového, má to ovladač a když nebudeš u PC vypneš monitor nebo se ti sám za chvíli neaktivity vypne .
https://www.tsbohemia.cz/32-samsung-sma ... 85285.html
Breby
Junior

Odeslat příspěvekod Abox 9. 10. 2023 07:56

FHD na 32" Uff
Abox
Pokročilý

Odeslat příspěvekod KineCZek 9. 10. 2023 08:47

FullHD 32" opravdu ne.
Don't think you are. Know you are. (Morpheus)

| PC sestavy hracum i profesionalum na miru | Kontakt zde tlacitkem SZ, nebo na Facebooku |
KineCZek
Odborník PC sestav a ULN

Odeslat příspěvekod Emil Pastelka 9. 10. 2023 12:39

M50C je spíše televize, než monitor :) A 60 Hz je opravdu málo i pro 2D. To je vyloženě úzce zaměřené zařízení, které kombinuje spoustu nevýhod a skrývá je "výhodami", které většinový uživatel neocení.
Emil Pastelka
Junior

Odeslat příspěvekod PetrGa 9. 10. 2023 22:33

Děkuji všem za podnětné informace, zvláště Emilovi Pastelkovi za rozsáhlé objasnění problematiky.
Abych trochu objasnil trochu mé specifikum.

Nemáme TV a ani ji nechci. A ani nemám kde ji dát tak, aby se na ní dalo dívat z gauče. Gauč není možné vytočit jinak.
PC s monitorem mám v obýváku vytočený tak, že se na něj lze z gauče dívat, ale je to trochu krkolomné. Monitor je v rovině toho gauče, takže kdo na něm sedí, musí hlavu vytočit doleva. Nicméně, když třeba promítáme fotky/video třeba ze ZOO, tak se dá lehce na gauču vytočit a dívat se třeba půl hodiny... Teď mám monitor širokoúhlý 19palc. Na ty 4,3m mezi očima na gauču a monitorem je to dost malé a člověk musí dost soustředit pozornost na ten monitor. Chci tedy něco většího a to 27palců. Byl jsem se na to podívat v prodejně, odměřil jsem si tam 4.3m a ačkoliv je 32palcové zobrazovadlo příjemnější na dívání než 27, tak já taky na tom monitoru pracuji. A 32 je prostě moc velké. (A Aboxem nabízený 23palc je zase moc malý).

95% času na PC jsem na Firefoxu. Tam mi je fakt jedno jaké to má parametry.
Pak taky stříhám své video(FHD) z kamery a sem tam upravuji fotky. Nevyžívám se v posouvání barev ani u jednoho. Spíš oceňuji věrné podání barev. Černá na monitoru je hodně dobrá, ale funguje v podstatě u OLED(nechci, protože je to příliš velké, má to kratší životnost, vypalování statických obrázků a je to příšerně drahé). A na svou kameru či foťák nějaké šílené rozsahy barev a kdovíjakou černou nezachytím, takže ani nezobrazím. Nicméně, nevylučuji to někdy v budoucnu, takže když bych měl monitor, který zvládá více, než v současné době mám, nevadilo by mi to :)
Jde o to, že jsem dost pohodlný a co je dobré, nemusí být lepší. A tak si už asi 10let říkám, že by bylo fajn mít FHD monitor(teď mám jen 900řádků), ale byl jsem líný se tím zabývat. Stejně tak celý PC je už slabší(okna ve FF se už načítají pomalu), ale funguje a tak proč ho měnit, že?

Za tu dobu, co natáčím a fotím se mi toho už nasbíralo fakt hodně a chtěl bych se na to dívat častěji, ale ne z gauče na malém 19palcovém monitoru. Proto mě to dohnalo koupit nový-větší.
Ten gauč je do L, ale na té kratší straně, která čelem k monitoru je, se moc dobře dvěma lidem nesedí. Jeden ale ano(ten to má těch 4.3m). Proto taky chci mít možnost monitor chytit na držák a mít možnost ho vytočit více do prostoru. Tím se mnohem zlepší úhel na dívání těm, co sedí na gauču na té delší straně. A taky je i celkově blíže ke gauči. Asi by to bylo lepší nakreslit, že? :D :D

QHD na 27: Budu se na to muset zajít podívat. Ale mám dobré oči na drobnosti. Linux i Win10, mám dojem, umožňuje položky zvětšit.

Sem tam taky hraju hry. A hraju to, co mi dovolí PC. Novinky tedy vůbec. Ale klidně bych si je i zahrál, ale nemám na čem :D Nebráním se tedy vyšší frekvenci a kratší odezvě.

Velmi často používám na PC sluchátka, proto bych rád měl na monitoru zdířku.
PetrGa
Junior

Další stránka