Vybiram monitor, bud 27 palcu, 1440p; nebo 32 palcu, 4k. Jsem otevreny obema variantam, samozrejme pocitam s relevantnim rozdilem v cene. (Rekneme do 15-20 a do 30?)
Potrebuju primarne rovnomerny podsvicen a schopnost dobre zobrazit barvy, idealne pokryti AdobeRGB. Nezalezi mi na tovarni kalibraci, displej budu kalibrovat sam. Moznost HW kalibrace neni nutnosti. GK osazena v pocitaci beztak nema desetibitovy vystup, moznosti systemu budou tudiz omezene uz tady. Stinitko by bylo prijenym bonusem, ale neni nutne.
Kdysi jsem udelal skvelou zkusenost s displejem NEC, pak jsem mel treba BenQ z rady urcene fotografum a tovarni kalibrace byla na houby + z displeje jsem mel celkove horsi dojem nez ze stareho NEC. (Vcetne toho, jak dobre nebo spatne fungoval softproofing pri tisku.) Takze displej nemusi byt nutne z rad urcenych na praci, nicmene mel by byt schopny vykreslit siroky gamut. (sRGB nestaci.)
Na monitoru budu rovnez poustet video/filmy a hrat hry. To je duvod, proc uvazuju,ze 1440p by mohl stacit - rekneme, ze herni vykon hw tomu odpovida. (4070Ti). Nemyslim, ze by karta mela problem pustit ve 4k Baldur's Gate (1 a 2) nebo OTTD... ale obcas bude renderovat i "trochu" narocnejsi, aktualnejsi veci.
Rikam si tedy, jestli by nedavalo smysl podivat se i na herni nebo multimedialni, univerzalnejsi dispeje. Nepotrebuju vysokou snimkovou frekvenci a popravde nevim, jak je realne vypovidajici odezva a podobne veci. Myslim, ze mi nezalezi ani na maximalnim jasu (displej pojede nekde treba okolo 30%), nepotrebuju adaptivni jas, zadny senzory cehokoliv. Ale urcite potrebuju anti-flicker. (Mam rad ten stary NEC, protoze z neho neboli oci, krome toho, ze je i barevne lepsi nez BenQ.)
Nemyslim, ze vyuziju HDR (respektive myslim, ze dobre HDR displeje jsou mimo moje cenove predstavy).
Takze hledam:
- siroky gamut,
- kalibrovatelnost (nikoliv tovarni kalibraci)
- a nejaka rozumna vyuzitelnost ve hrach by byla fajn bonusem, ale ne primarnim ucelem.
- urcite chci, aby displej neunavoval oci.
Mam pocit, ze moje zadavky momentalne trh neumi moc splnit, prozoze nespadam do skatulky "pomalej grafik" ani "rychlej hrac".